صنعت دریایی و دریانوردی کشور از گذشته عمدتا حول محور بخش دولتی قرار داشته است، اما بررسیها نشان میدهد بخش عمده این صنعت بهویژه در حوزه کشتیسازی و ساخت شناورها با محوریت بخش خصوصی، از طریق زنجیره تامین داخلی قابل تامین است.
دنیایاقتصاد: دبیر سندیکای صنعت برق با بیان اینکه راندمان نیروگاههای کشور در بهترین شرایط حدود ۴۰درصد است، گفت: به عبارت دیگر ۶۰درصد سوخت نیروگاهها هدر میرود.
پیش از این بارها اصطلاح «فوری فوتی» را شنیده و احتمالا به کار بردهایم. تصور بیشتر افراد این است که «فوری» همان «فورا» و «فوتی» هم مهمل لفظی است که با تاکید بر لفظ اول میآید و «درخواستی است بر انجام موضوع با قید فوری!» اما ببینیم اصل ماجرا چه بوده است.
دنیایاقتصاد: معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو خبر داد: این سازمان در حال نهاییسازی برنامه هوشمندسازی در معدن و صنایع معدنی است. به گزارش «ایسنا» به نقل از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو)، سمیه خلوصی -معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو- با اعلام این خبر گفت: ایمیدرو اقدامات گستردهای را برای هوشمندسازی و استفاده از تکنولوژی صنعت نسل چهارم، انجام داده که بخشی از آن شامل همکاری با وزارت ارتباطات و فناوری، برگزاری دورههای آموزشی و همچنین اجرای پایلوت این برنامه در معادن است.
یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
در یک گزارش پژوهشی سیاستهای حمایتی از بخش صنعت در قوانین بودجه پنجسال اخیر بررسی شد
ارزیابی عملکرد احکام قوانین بودجه مرتبط با بخش صنعت در پنجسال اخیر (۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲) حاکی از آن است که اگرچه احکام بودجهای همپوشانی مناسبی با اهداف اسناد بالادستی در بخش صنعت دارند، ولی بسیاری از بندها و تبصرهها یا بهکلی اجرا نشدهاند یا بهصورت ناقص اجرا شدهاند. همچنین عدم تامین مالی بهرغم تصویب در قانون، طولانی شدن فرآیند اجرا بهدلیل بوروکراسی پیچیده یا اختلاف در تفسیر قانون، کم توجهی به زمینه اصلی مشکلات مربوط به بخش صنعت و وجود مشکلات زمینهای در فضای کلی اقتصاد کشور سبب شده است تا بسیاری از این احکام حتی در صورت اجرا نیز نتوانند زمینهساز ایجاد تحرک جدی در بخش صنعت کشور شوند. بخش صنعت یکی از ارکان مهم اقتصاد ایران و همچنین یکی از بخشهای تاثیرگذار بر رشد اقتصادی است.
شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
مدیران ایمنی، قدرت و اثرگذاری کافی بر تصمیمگیران را ندارند
معدن ذاتا فعالیت پرخطری است و به عقیده کارشناسان در کشور ما ایمنی معادن جدی گرفته نمیشود و در اولویت نیست. از سوی دیگر، مدیران و کارشناسان ایمنی، قدرت و اثرگذاری کافی را بر تصمیمگیران ندارند و همین امر باعث تکرار حوادث میشود.
بررسیها نشان میدهد که کشورها برای رسیدن به توسعه صنعتی، نیازمند انتقال دانش و تجربه از سایر کشورهای پیشرو، سرمایهگذاری و تمرکز بر پیوند فناوریهای مختلف هستند و پیشنیاز اجرای یک سیاست صنعتی موفق، تشویق به همکاری شرکتهای داخلی با شرکتهای خارجی است تا از این طریق دانش نشت و سرریز کند.
اندونزی، بهعنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ مواد معدنی در جهان، طی دههها به صادرات مواد خام متکی بود. این رویکرد، اگرچه درآمدهای قابلتوجهی به همراه داشت، اما مانع توسعه صنایع فرآوری و ایجاد ارزشافزوده داخلی میشد. در سال ۲۰۰۹، پارلمان اندونزی با تصویب قانون شماره ۴ سال ۲۰۰۹ درباره معادن و زغالسنگ، گامی بلند در جهت تغییر این وضعیت برداشت. این قانون، با تاکید بر فرآوری داخلی مواد معدنی، تلاش کرد تا اقتصاد ملی را تقویت و اشتغالزایی پایدار ایجاد کند.
دنیایاقتصاد: وزیر نیرو گفت: پیگیر پرداخت بدهی به پیمانکاران هستیم و برای این موضوع نیز اقداماتی در حال انجام است.به گزارش «ایسنا»، عباس علیآبادی درباره اقدامات وزارت نیرو برای پرداخت طلب پیمانکاران، اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی تقریبا از دوسال پیش نسبت به بازپرداخت بدهیها اقدام کرد، امسال هم یک لایحه به میزان ۵۰همت تنظیم کردیم که مراحل خود را طی میکند. وی با بیان اینکه سال گذشته نیز به همین شکل بود و اواخر سال این کار انجام شد، گفت: بلافاصله بعد از ورودم به وزارت نیرو این موضوع را در دستور کار گذاشتیم و اکنون در حال طی کردن مراحل است و پیشبینی شده امسال این مبلغ وصول شود و به سمتی برویم که بهتدریج طلب پیمانکاران را پرداخت کنیم.
دنیای اقتصاد: عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران معتقد است نیاز و عطش بنگاهها به نقدینگی و تامین مالی با توجه به تورمی که روز به روز افزایش پیدا میکند، بیشتر میشود، به گفته او برای حل این معضل، تورم به صورت ریشهای باید حل شود و بستههای حمایتی به تنهایی نمیتواند موثر باشد.
مشکل توسعه در ایران نبود سیاست تفصیلی است، نه فقر سرمایه
توسعه صنعتی در ایران «صنعتی شدن نارس» است؛ این تفسیر سید محمد بحرینیان، پژوهشگر حوزه توسعه از روند توسعه صنعتی در ایران است. درماندگی نظری، فقر اندیشه کاربردی، نداشتن راهبرد و بیبرنامگی و نابلدی، نهادهای کژکارکرد در ایران، مسوولیتگریزی فزاینده دولتها، واژهپردازیهای فریبنده و بیمحتوا، ناتوانی از آیندهنگری، عدماهلیت حرفهای برخی از تصمیمگیران اقتصادی و بیتوجهی به تخصصها، علل توسعهنیافتگی صنعتی در ایران از نظر این پژوهشگر صنعتی است. براساس این تحلیل و نگاه، مشکل توسعه در ایران، فقر سرمایه و کمبود منابع مالی نیست، بلکه نبود سیاست تفصیلی است.
وزیر صمت گفت: حق تولیدکننده است که ارز حاصل از صادرات خود را در اختیار داشته باشد.به گزارش خبرگزاری مهر، سیدمحمد اتابک در دیدار با اعضای مجمع کارآفرینان ایران به تبیین مهمترین مسائل صنعت کشور پرداخت و اظهار کرد: توسعه صنعتی کشور، نیازمند تدوین سند راهبردی توسعه صنعتی است و در تدوین این سند سعی شده است از دیدگاههای فعالان اقتصادی، صنعتگران و کارآفرینان استفاده شود.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، تورم سالانه تولیدکننده بخش برق در مهرماه سالجاری با کاهش ۲.۱درصدی نسبت به تورم مهرماه سال قبل به ۱۴درصد رسید.مرکز آمار ایران طی گزارشی، تورم تولیدکننده برق در مهرماه سالجاری را اعلام کرد که براساس آن، شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق در مهرماه ۳۲۵ محاسبه شده که نسبت به ماه قبل (شهریورماه ۱۴۰۳) ۰.۸درصد افزایش در تورم ماهانه، نسبت به ماه مشابه سال قبل (شهریورماه ۱۴۰۲) ۵.۱درصد افزایش در تورم نقطه به نقطه و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۱۴درصد افزایش داشته است.
دنیای اقتصاد: درنتیجه پیگیریهای کمیسیون گمرک اتاق ایران و با تلاش و همراهی گمرک ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، مصوبه ترخیص درصدی کالاها از گمرکات تا پایان فروردین ۱۴۰۴ تمدید شد.
دنیای اقتصاد: بر اساس اعلام گمرک ایران، مهلت ارائه درخواست ارسال اطلاعات پروانههای صادراتی سال ۱۴۰۲ تا ۱۵ آذرماه و بررسی و ارسال اطلاعات توسط گمرک به بانک مرکزی تا ۱۵ دی تعیین شده است.
فعالان بازار به عبور اقتصاد چین از فاز رکود در ماه نوامبر امیدوار شدند؛ به خصوص اینکه تحقق این پیشبینی مثبت میتواند از رشد بهای کالاهای صنعتی با محوریت آهن و فولاد در دنیا حمایت کند.
حقوق دولتی ۱۵درصدی معادن برای سال آینده،رشد و سرمایهگذاری در این بخش را تهدید میکند
حقوق دولتی معادن برای سال آینده ۱۵درصد تعیین شده است. این در حالی است که صنایع معدنی کشور با مشکلات بسیاری از جمله فرسودگی ماشینآلات، قطعی برق و گاز و از دست رفتن بازارهای صادراتی در سالهای اخیر بهدلیل تحریم مواجه هستند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه معدن جزو مزیتهای کشور و سرمایهگذاری در آن جزو ملزومات است، گفت: باید ماشینآلات و تکنولوژیهای جدید معدنی وارد کنیم.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ گفت: بخش خصوصی به دولت اعتماد کرد، البته نه فقط به این دولت، به دولتهای قبلی هم اعتماد کرد و در بحث نیروگاهها و انرژیهای پاک و تجدیدپذیر ورود کرد، اما طلبش داده نشد. اولین قدم دولت در این زمینه اعتمادسازی است.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت (حداکثر یکساله) از محل منابع بانک مرکزی بابت تکمیل و راهاندازی طرحهای پیشران اقتصادی واحدهای تولیدی را تا پایان سال جاری تمدید کرد.
دنیای اقتصاد: افزایش ۱۵ درصدی حقوق دولتی معادن در بودجه ۱۴۰۴، با وجود پیشبینی رشد ۱۳ درصدی در برنامه هفتم توسعه، چالشهای جدیدی را برای بخش معدن ایجاد کرده است.
۱۲۰ هزار تن شمش فولاد با متوسط قیمت ۲۴ هزار و ۱۷۲ تومان به ازای هر کیلوگرم در هفته ابتدایی آذر ماه در رینگ صنعتی بورس کالای ایران معامله شد که این رقم حدود ۵۰ درصد حجم عرضهها بود.
دنیای اقتصاد: کامودیتیها اولین روز کاری هفته پایانی نوامبر را با ترکیبی از کاهش و افزایش قیمت آغاز کردند؛ در حالی که در ساعات ابتدایی این روز از ارزش نفت، طلا و سایر فلزات گرانبها در بازار جهانی کاسته شد؛ سایر فلزات اساسی با رشد قیمت همراه شدند و بخشی از زیان خود در روز جمعه ۲۲ نوامبر را جبران کردند.
حجت میرزایی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران در همایش ناترازی انرژی در صنایع به ریشههای بحران ناترازی در ایران پرداخت. ناترازی ها نتیجه حکمرانی اقتصادی نادرست است و عواقب تصمیمات گذشته، ریشه مشکلات فعلی هستند.
فرید دهقانی مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو شد. سکاندار جدید چادرملو که از دهه ۸۰ تاکنون به صورت متمرکز و تخصصی در حوزههای پژوهش، اجرا و عملیات در بخش معدن و سیاستگذاری کلان معدن حضور دارد، دانشآموخته اقتصاد از دانشگاه تهران است.
دنیای اقتصاد: دسترسی به پروانههای صادراتی سال ۱۴۰۲ به منظور بازگشت ارز حاصل از صادرات بدون لحاظ نمودن درصد ایفای تعهدات تا سقف ۱۵ ماه از صادرات ایجاد خواهد شد و جهت برخورداری از معافیتهای مالیاتی، صرفاً برای پروانههای دارای سقف مهلت قانونی (۱۵ ماه) تا پایان آبان ماه ۱۴۰۳، در سامانههای ذیربط فراهم میگردد.
دنیای اقتصاد آنلاین: حسب درخواست کتبی صادرکنندگان، اطلاعات پروانه های صادراتی مربوط به سال ۱۴۰۲ از محل ورود موقت که اطلاعات آنها تا کنون به بانک مرکزی ارسال نشده است، میبایست حداکثر تا پایان ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳ وفق روال قبلی از سوی گمرک به بانک مرکزی ارسال گردد.
دولت بایدن به خود میبالد که در طول ۴ سال فعالیت خود شرکتهای بزرگ ۱۲۰ میلیارد دلار در بخش معدن و ظرفیتسازی در توسعه ظرفیتسازی در تولید باتری در این کشور سرمایهگذاری کردهاند. بخشی از این سرمایهگذاری تحت قانون توافق سبز اجرایی کرده که دونالد ترامپ آن را کلاهبرداری سبز توصیف کرده است. با این وجود همچنان معدنیها به استمرار حمایت در ۴ سال بعد امیدوارند.
دنیای اقتصاد آنلاین: سامانه جامع تجارت به فعالان اقتصادی توصیه کرد تا با توجه به اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت، از روش برات مدتدار از محل سامانه نیما یا همان تخصیص اعتباری استفاده کنند.