شماره روزنامه ۶۲۱۴
|

اجرای بازار توافقی ارز چه تاثیری بر صادرات گروه‏‏‌های مختلف کالایی دارد؟

فعالان اقتصادی معتقدند بازار جدید ارز توافقی با وجود همه فوایدی که دارد، نیازمند اصلاحاتی است. پیش‌بینی تجار و فعالان صنعتی این است که در صورت ادامه روند فعلی، امکان بازگشت کشور به سال۹۷ و احضار نیما به صحنه ارزی کشور کاملا وجود دارد.

مرکز آمار ایران اعلام کرد؛

دنیای‌اقتصاد: مرکز آمار اعلام کرد که در آذر امسال، میزان تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در ۱۲ماه منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴.۶‌درصد بوده است.در آذر امسال، شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق ۴۵۹.۷ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳۰.۶‌درصد افزایش یافته است و نسبت به…

    چهارشنبه، ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
  • اجرای بازار توافقی ارز چه تاثیری بر صادرات گروه‏‏‌های مختلف کالایی دارد؟

    زمزمه بازگشت ارزی به نیما

    فعالان اقتصادی معتقدند بازار جدید ارز توافقی با وجود همه فوایدی که دارد، نیازمند اصلاحاتی است. پیش‌بینی تجار و فعالان صنعتی این است که در صورت ادامه روند فعلی، امکان بازگشت کشور به سال۹۷ و احضار نیما به صحنه ارزی کشور کاملا وجود دارد.
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • جابه‏‏‌جایی پایتخت راهکار مناسبی برای بحران آب تهران نیست؛

    پایان آبی کلان‌شهرها

    بارگذاری بیش از حد جمعیت، اقتصاد و سازه بر کلان‌شهرها موجب شده است ظرفیت آبی کشور تحلیل رود. این وضعیت در تهران به سمتی رفته که کارشناسان از پایان آبی تهران خبر می‌دهند و توصیه می‌کنند سیاستگذار به‌جای تامین، به سمت مدیریت مصرف آب حرکت کند.
  • مرکز آمار ایران اعلام کرد؛

    تورم تولیدکننده صنعت برق؛ ۱۴.۶ درصد

    دنیای‌اقتصاد: مرکز آمار اعلام کرد که در آذر امسال، میزان تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در ۱۲ماه منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴.۶‌درصد بوده است.در آذر امسال، شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق ۴۵۹.۷ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳۰.۶‌درصد افزایش یافته است و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۸.۶‌درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۱۴.۶‌درصد افزایش داشته است.
    یکشنبه، ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
  • کوهستانی که به گنج تبدیل شد؛ ماجرای طلای ۷۵ میلیارد یورویی چین!

    دنیای اقتصاد: در کوهستان‌های هنان چین، زمین‌شناسان ذخیره‌ای از طلا به ارزش ۷۵ میلیارد یورو کشف کرده‌اند. این گنج عظیم که به‌خاطر خلوص و حجم بی‌نظیرش شهرت یافته، می‌تواند بازار جهانی طلا را متحول کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» برندگان و بازندگان بی‌عدالتی مالیاتی را بررسی می‌کند؛

    حفره مالیات‌ستانی

    مالیات‌ستانی وزنه پای صنایع نیست؛ اگر دولت بتواند با صرف دقیق منابع در زیرساخت‌ها، تنظیم‌گری و اجرا مسیر حرکت اقتصاد را هموار سازد. در اقتصاد ایران اما وجود چهار بخش غیرقابل دسترس برای مالیات‌ستانی موجب شده تا توان سیاستگذار برای اجرای درست این سه وظیفه تنزل یابد. این ۴بخش که به ترتیب شامل اقتصاد غیررسمی، فرارهای مالیاتی، حوزه‌های غیرقابل دسترس و دارندگان معافیت‌ مالیاتی است، عملا عدالت مالیاتی را به انحراف کشانده‌اند. بازیگران منتفع از این ۴حفره در حالی زمینه‌ساز کاهش حجم مالیات‌ستانی شده‌اند که عملا از بخش خصوصی شفاف یک بازنده بزرگ ساخته‌اند. این بخش که عموما بنگاه‌های کوچک، متوسط و تا حدی بزرگ خصوصی در سه بخش در فضای تولید، خدمات و کشاورزی را شامل می‌شود، مجبور است عمده منابع درآمدی دولت در بخش مالیات‌ستانی را تامین کند. موضوعی که نهایتا موجب می‌شود تا بخش خصوصی در مقایسه با بنگاه‌های خصولتی، عمومی، حاکمیتی و غیررسمی در موضع ضعف قرار بگیرد و برای تداوم فعالیت خود در اقتصاد ایران، هزینه بالاتری را بپردازد. مرور شواهد مختلف از اقتصاد ایران نشان می‌دهد روند مالیات‌ستانی از بخش شفاف اقتصاد ایران در سال‌های اخیر پیوسته صعودی بوده اما این هزینه هرگز به بهبود کیفیت سیاستگذاری، ارتقای توان تنظیم‌گری و اجرا یا تسهیل مسیر رشد اقتصادی بنگاه‌ها منجر نشده است. در این شرایط وقتی بنگاه شفاف بخش خصوصی هدف برنامه‌های مالیات‌ستانی قرار می‌گیرد و همزمان با سطح بی‌سابقه‌ای از فشار از مسیرهای قیمت‌گذاری دستوری، فشارهای تحریم و FATF، دریافت مجوز واردات و صادرات، هزینه‌های تامین اجتماعی و بیمه، نقل و انتقال ارز و... روبه‌رو است، حاشیه سود بنگاه کاهش می‌یابد و انگیزه تولید رو به افول می‌رود. تداوم اخذ مالیات از بخش شفاف، بالنده و بهره‌ور اقتصاد ایران در صورتی که با افزایش دامنه مالیات‌ستانی در ۴بخش مذکور همراه نشود، سیگنال خروج از اقتصاد شفاف و رسمی را به بخش خصوصی و بازیگران کوچک و متوسط می‌دهد.
  • وزیر نیرو:

    بودجه امسال آب به دستمان نرسیده است

    وزیر نیرو گفت با وجود آنکه در ماه‌‌‌های پایانی سال هستیم، بودجه امسال بخش آب که سال گذشته تصویب شد، هنوز به‌‌‌ دستمان نرسیده است و کمتر از نصف آن‌‌‌ را دریافت کرده‌‌‌ایم‌‌‌.
  • حکم قانون برای احداث ۱۰‌هزار مگاوات نیروگاه توسط صنایع انرژی‌‌‌بر

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر بر لزوم تقویت فعالیت بورس انرژی تاکید کرد و با بیان اینکه در حال حاضر امکان خرید برق برای مصارف بیش از ۳۰کیلووات از بورس انرژی فراهم است، گفت: برنامه این است که به‌تدریج فضای رقابتی شکل گرفته و واحدهای کوچک‌تر هم بتوانند برق خود را از بورس انرژی تامین کنند.
  • خصوصی‌‌‌ها در تنگنای تحریم‌‌‌های داخلی و خارجی

    دنیای‌اقتصاد: عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: بخش خصوصی در فشار تحریم‌‌‌های خارجی و داخلی تمام توان خود را به کار گرفته تا بقای خود را حفظ کند و دیگر جانی برای رشد و توسعه ندارد و به عبارت ساده‌‌‌تر روح بخش خصوصی در ایران ملول و خسته است.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • صاحب‌نظران در یک نشست تخصصی بررسی کردند‌؛

    بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی

    کم‌‌‌توجهی به نظام کارشناسی و پرهیز از حل سریع مسائل عمومی از مهم‌ترین عوامل سرگردانی بهره‌‌‌‌‌وری در ایران است. به عقیده سه کارشناس و صاحب‌نظر حوزه حکمرانی و مدیریت، اگر صنایع، کسب‌وکارها و اقتصاد ایران در زمینه بهره‌‌‌‌‌وری موفق نیستند و با مسائلی نظیر انرژی و چالش ناترازی روبه‌رو هستند، به این‌دلیل است که مسائل بحرانی عمیق شده و در شناخت و حل آنها از علم، کار کارشناسی و اجرای به‌‌‌‌‌موقع پرهیز شده‌است.
  • یونیدو از وضعیت تولید صنعتی جهانی گزارش داد؛

    سرگیجه تولید در اکتبر ۲۰۲۴

    تولید صنعتی جهان در اکتبر وضعیت خوبی نداشت. به گزارش سازمان صنعتی ملل متحد (UNIDO)، تولید جهانی در اکتبر ۲۰۲۴ تنها ۰.۳درصد رشد کرده؛ گرچه به‌طور کلی آهنگ تولید در جهان طی سال ۲۰۲۴ روند صعودی و افزایشی را طی کرده است. رشد ملایم و ۰.۳درصدی تولید صنعتی جهان هرچند اندک، اما نشان‌دهنده بهبود نسبی در بخش تولید جهانی است.
  • موسسه «اس ‏‏‌اند ‏‏‌پی گلوبال» آینده بازار روغن را پیش‌بینی کرد

    اسرار بحران جهانی روغن

    شواهد واقعی بحران جهانی روغن آرام‌آرام هویدا می‌شود. بعد از خروج شرکت عربستانی صافولا از بازار روغن ایران، بسیاری علت کمبود روغن در بازار کشور را به این مساله ربط دادند؛ اما با بررسی آمارهای واردات روغن خام و نهاده‌‌‌های تولید روغن مثل دانه‌‌‌های روغنی، مشخص شد چالش کمبود روغن در ایران چیست. حالا اما داده‌‌‌های تازه موسسه «اس‌اندپی گلوبال» نشان می‌دهد بخش مهمی از ماجرای کمبود روغن در ایران دیده نشده است.
    پنجشنبه، ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
  • بهبود فضای کسب‌وکار؛ رمز توسعه اقتصادی

    آخرین مطالعه Doing Business در سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که در حوزه سهولت انجام کسب‌وکار، کشورهای در حال توسعه از اقتصادهای توسعه‌یافته عقب افتاده‌‌‌اند. یک کارآفرین در یک کشور با اقتصاد کم‌درآمد معمولا حدود ۵۰‌درصد از درآمد سرانه کشور را برای راه‌‌‌اندازی یک شرکت باید هزینه ‌‌‌کند، در حالی که این رقم برای یک کارآفرین در کشوری دارای اقتصاد با درآمد بالا تنها ۴.۲‌درصد است.
  • واحد پژوهشی آلیانز از افول صنعتی ژرمن‏‏‌ها گزارش داد؛

    آلمان، کجا می‌روی؟

    هرگونه صحبت از اقتصاد آلمان لاجرم بحث را به صنعت، برندهای خودرویی، تولیدات لوازم‌خانگی، ماشین‏‏‌آلات صنعتی و داروسازان و صنایع شیمیایی مشهور این کشور می‏‏‌کشاند. اما مدت‌هاست دیگر آلمان آن آلمان سابق نیست. قدرت‌گرفتن چین و شدت‌گرفتن جنگ‏‏‌های تجاری موجب شده است تا رهبر اقتصاد اروپا در موضع ضعف قرار گیرد. ضمن اینکه ضربه جنگ اوکراین از مسیر بحران انرژی، به گسست سازوبرگ صنعتی این کشور منجر شده است. کاهش ظرفیت صنعتی این کشور به حدود ۶۵‌درصد در صنعت خودرو در کنار افت چشمگیر سرمایه‌گذاری صنعتی، صادرات و... نشانه‏‏‌هایی از وجود بیماری جدی در اقتصاد آلمان است. بخش پژوهشی گروه آلیانز به همین بهانه گزارشی مفصل پیرامون وضعیت صنعتی ژرمن‏‏‌ها و امکان‏‏‌ خروج آلمان از افول صنعتی ارائه کرده است.
    چهارشنبه، ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
  • پژوهشکده پولی بانک مرکزی از وضعیت صنایع در آذرماه گزارش داد

    هشت اسکن تولید صنعتی

    برای رکود بخش تولید شاهد جدیدی پیدا شده است. گزارش آذرماه پژوهشکده پولی بانک مرکزی نشان می‌دهد، تولید صنعتی کشور در دو فصل پیاپی با افت مواجه بوده است. رشد شاخص تولیدات صنعتی شرکت‌های بورسی در آذر۱۴۰۳ درحالی منفی ۴.۶درصد بوده که در دو فصل تابستان و پاییز این رقم منفی ۲درصد گزارش شده است. این روند کاهشی که از اواسط سال۱۴۰۲ شروع شده تا انتهای آذر۱۴۰۳ تداوم یافته است. مقصر اصلی وضعیت فعلی را می‌توان کمبود گاز و برق دانست که ابعاد آن پیوسته رو به فزونی است. در عین حال در ردیف‌های بعدی نیز متهمانی همچون تنش‌های منطقه‌ای، چالش‌های ارزی، کاهش تقاضای مصرفی و مشکلات در صادرات در زمره عوامل اثرگذار بر کاهش سطح تولید صنایع داخلی به شمار می‌روند. لازم به یادآوری است افزایش بیش از ۹۰درصدی تعداد شرکت‌های زیان‌ده در آذرماه نسبت به مدت مشابه سال قبل از کاهش انگیزه تولید در سطح وسیعی از صنایع خبر می‌دهد.
  • هشت دستور روز اول ترامپ برای انرژی

    رئیس‌‌‌جمهور آمریکا در نخستین روز کاری خود دستورهایی در حوزه انرژی صادر کرد که بر افزایش تولید سوخت‌‌‌های فسیلی و تبدیل آمریکا به یک صادرکننده تمرکز دارد. به گزارش «ایرنا» از رویترز، دونالد ترامپ چند ساعت پس از مراسم تحلیف خود دستورهای زیادی را با هدف افزایش تولید بی‌‌‌سابقه نفت و گاز این کشور و فاصله گرفتن از تعهدهای مربوط به تغییرات اقلیمی در دولت جو بایدن، رئیس‌‌‌جمهور پیشین ایالات‌متحده صادر کرد. بعضی از اقدام‌‌‌های روز نخست کاری چهل‌‌‌وهفتمین رئیس‌‌‌جمهور ایالات‌متحده آمریکا در حوزه انرژی به شرح زیر است:
  • ابلاغ بسته تامین مالی ارزی و ریالی توسعه انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر

    دنیای‌اقتصاد: بانک مرکزی با همکاری وزارت نیرو و صندوق توسعه ملی به‌منظور تسهیل و رفع موانع طرح احداث ظرفیت ۳۰‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، بسته تامین مالی ارزی و ریالی، ‏‏‌ تسهیل در توثیق وثایق و نحوه تامین ارز برای بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
  • حقوق دولتی بر مبنای استخراج واقعی معادن دریافت شود

    رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، با بیان اینکه به دلیل سیاست‌‌‌های غلط ۶۵‌درصد معادن تعطیل شده‌‌‌اند، گفت: مبنای دریافت حقوق دولتی باید استخراج واقعی معادن باشد. به گزارش اتاق ایران، در نشست ماهانه کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، تاکید شد: اگر سیاستگذار و قانون‌گذار اعداد و ارقام را درست ندانند، در سیاستگذاری و قانون‌گذاری دچار مشکل می‌شوند. در حال حاضر بیش از ۶۵‌درصد معادن تعطیل هستند. اگر بیش از ۶۵‌درصد معادن به‌واسطه سیاستگذاری‌‌‌های موجود تعطیل شده‌‌‌اند، باید این سیاستگذاری تغییر کند. فعالان معدنی تاکید دارند که اگر موضوع استمهال معادن حل نشود، آسیب جدی به بخش معدن وارد می‌شود. آنها معتقدند در مورد اینکه آیا اعداد مربوط به حقوق معدنی منطقی هستند یا مازاد بر اقتصاد معدن، نیاز به اجماعی در بدنه حاکمیت و فعالان بخش معدن داریم. به نظر می‌رسد ارقامی که از مجلس آمده قابل وصول نیست و اگر قائل به این هستیم باید درباره آن تصمیم‌گیری شود. مهدی حمیدی، مدیرکل دفتر بهره‌‌‌برداری از معادن وزارت صمت نیز با بیان اینکه کمیسیون معدن می‌‌‌تواند متولی پیشنهاد درباره استخراج واقعی یا اسمی معادن درباره مبنای حقوق دولتی باشد، گفت: این پیشنهاد را در شورای عالی معادن مطرح خواهیم کرد تا قانون به نحوی اصلاح شود که بر استخراج واقعی تمرکز شود. به‌‌‌هرحال وزارت صمت دنبال تولید بیشتر است و می‌‌‌خواهد استخراج واقعی و اسمی تطبیق داشته باشد.
    سه‌شنبه، ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
  • گروه مشاوران بوستون از چشم‏‏‌انداز ۱۰تریلیون دلاری سرمایه‌گذاری در انرژی گزارش داد؛

    پایان عصر نفت؟

    صنعت انرژی جهان در آستانه بزرگ‌ترین موج سرمایه‌گذاری تاریخ خود قرار دارد. گزارش جدید مرکز تاثیر انرژی گروه مشاوران بوستون (BCG) که در ژانویه ۲۰۲۵ منتشر شده، نشان می‌دهد طی هفت‌سال آینده بیش از ۱۰تریلیون دلار در این صنعت سرمایه‌گذاری خواهد شد. این رقم در مقایسه با هفت‌سال گذشته، ۳تریلیون دلار افزایش نشان می‌دهد. در این میان نکته قابل‌توجه، تغییر موازنه قدرت بین بازیگران سنتی و جدید صنعت انرژی است. برای نخستین بار، شرکت‌های خدمات عمومی با سرمایه‌گذاری ۵تریلیون دلاری از شرکت‌های نفت و گاز پیشی گرفته‏‏‌اند. این در حالی است که شرکت‌های ملی نفت ۲.۴تریلیون دلار و سایر شرکت‌های نفت و گاز ۲.۲تریلیون دلار سرمایه‌گذاری خواهند کرد. تنها ۳۰شرکت برتر مسوول بیش از نیمی از کل سرمایه‌گذاری‏‏‌های پیش‌بینی‌شده هستند و از نظر جغرافیایی نیز، آمریکای شمالی و چین با مجموع ۵.۲تریلیون دلار، بیش از نیمی از سرمایه‌گذاری‏‏‌ها را به خود اختصاص داده‏‏‌اند.تحول در صنعت انرژی جهان با سرعتی بی‏‏‌سابقه در حال وقوع است. افزایش تقاضای جهانی برای انرژی، نگرانی‌های زیست‏‏‌محیطی و پیشرفت‏‏‌های تکنولوژیک، همگی دست به دست هم داده‏‏‌اند تا بزرگ‌ترین موج سرمایه‌گذاری تاریخ این صنعت را رقم بزنند. گزارش گروه مشاوران بوستون که با بررسی برنامه‏‏‌های سرمایه‌گذاری ۲۶۲شرکت بزرگ انرژی جهان تهیه شده، تصویری جامع از آینده این صنعت ارائه می‌دهد. این گزارش نشان می‌دهد که صنعت انرژی نه‌تنها در حال تجربه رشد کمی سرمایه‌گذاری است، بلکه شاهد تغییرات کیفی عمیقی نیز هست؛ تغییراتی که می‏‏‌تواند آینده تامین انرژی جهان را دگرگون کند.
  • تلاشی برای بار هفتم؛

    شکست‌ توسعه صنعتی

    یکی از احکام ماده۴۸ برنامه هفتم به بند «ت» و تکلیف وزارت صمت به تدوین «سند راهبرد ملی پیشرفت صنعتی و ارتقای زنجیره‌های ارزش کشور» بازمی‌گردد؛ تلاشی که برای بار هفتم در پی آن است چارچوبی مورد اجماع برای توسعه صنعتی کشور به مثابه نقشه راه توسعه اقتصادی کشور تدوین کند.
  • رئیس پژوهشکده امنیت غذایی خبر داد

    وابستگی ۹۰ درصدی روغن به واردات

    دنیای‌اقتصاد: رئیس پژوهشکده کنسرسیوم و امنیت غذایی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم نیاز خود به واردات را کاهش دهیم، عنوان کرد بیش از ۹۰‌درصد دانه‌‌‌های روغنی موردنیاز ما از طریق واردات و بیش از ۱۰۰‌هزار تن آن از طریق تولید داخل تامین می‌شود که براساس برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های وزارت جهاد کشاورزی میزان آن به بیش از ۳۰۰‌هزار تن در سال خواهد رسید و طی یک‌برنامه ۱۰ساله می‌‌‌توانیم حدود ۷۰‌درصد وابستگی خود به واردات را کاهش دهیم.
  • ظرفیت تولید تجدیدپذیرها تا اوج بار تابستان به ۳۵۰۰ مگاوات می‌‌‌رسد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه تا اوج بار مصرف برق تابستان سال آینده ظرفیت تولید تجدیدپذیرها به ۳۵۰۰مگاوات ارتقا می‌‌‌یابد، گفت: در تلاشیم به‌منظور افزایش سهم تجدیدپذیرها در سبد انرژی کشور، زمینه‌‌‌ها و زیرساخت‌‌‌های لازم برای تولید ۳۰‌هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا پایان دولت چهاردهم فراهم شود. به گزارش «ایسنا»، عباس علی‌‌‌آبادی ضمن مقایسه نیاز به مصرف و نیز ظرفیت تولید انرژی در کشور گفت: ناترازی انرژی در کشور از سال ۱۳۹۸ آغاز شده است، به طوری که در سال ۱۴۰۳ با ۲۰‌هزار مگاوات ناترازی انرژی مواجه شدیم. وی با اشاره به برنامه ویژه وزارت نیرو برای توسعه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر یادآور شد: با احداث نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر تاکنون از انتشار ۸۴۱۰تن گاز گلخانه‌‌‌ای جلوگیری شده است.
  • کاهش ۵۵ درصدی بارندگی‌ها

    دنیای‌اقتصاد: رئیس موسسه تحقیقات آب گفت: توزیع جغرافیایی بارش‎‌‌‌ها در کشور مناسب نیست و میزان بارندگی‌‌‌ها در حوضه‌‌‌های آبریز بزرگی همچون کرخه، کارون بزرگ، جراحی و زهره از ۵۰ تا ۵۵‌درصد کاهش یافته است. به گزارش وزارت نیرو، محمدرضا کاویانپور گفت: براساس آمار و گزارش‌‌‌ها از ابتدای سال‌جاری تا ۲۷دی، میزان بارش‌‌‌ها در سراسر کشور ۴۵‌درصد کاهش را ثبت کرده است، این در شرایطی است که باید در پاییز ۲۵‌درصد بارش‌‌‌‎های سالانه تامین می‌‌‌شد، در حالی که یک‌ماه از زمستان نیز سپری شده است. رئیس موسسه تحقیقات آب کشور در این زمینه تاکید کرد: چنین شرایطی با وجود نزدیک شدن به فصول کشت و فعالیت کشاورزان، مدیریت منابع آب را ضروری می‌سازد. وی یادآور شد: میزان بارندگی‌‌‌ها در حوضه‌‌‌های آبریز بزرگی همچون کرخه، کارون بزرگ، جراحی و زهره از ۵۰ تا ۵۵‌درصد کاهش یافته است؛ این امر بیانگر این مساله است که توزیع جغرافیایی بارش‎‌‌‌ها در کشور مناسب نیست.
    دوشنبه، ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
  • بانک جهانی چشم‏‏‌انداز مواد اولیه تا ۲۰۲۶ را بررسی کرد

    کامودیتی‌ها در فاز پیشاکرونا؟

    آیا کامودیتی‌ها وارد فاز «پیشاکرونا» شده‌اند؟ بررسی دو گزارش اخیر بانک‌ جهانی نشان می‌دهد با وجود وضعیت نزولی کامودیتی‌ها در ۲۰۲۴، چشم‌انداز مواد اولیه در حوزه‌های غذا و کشاورزی تا ۲۰۲۶ نزولی نخواهد بود. پیش‌بینی بانک‌جهانی از وضعیت نزولی در بازار انرژی و شرایط نسبتا باثبات در بازار مواد معدنی حکایت دارد.
  • الزامات حضور بنگاه‏‏‌های کوچک و متوسط در زنجیره ارزش جهانی بررسی شد

    سه قفل SME‌ها در ایران

    بنگاه‌‌‌های کوچک و متوسط، نقش اساسی در خروج اقتصاد از رکود دارند. بررسی‌‌‌ها اما حاکی از این است که حضور این بنگاه‌‌‌ها در زنجیره ارزش جهانی نیازمند سه پیش‌شرط است؛ تکنولوژی، تامین مالی (فاینانس) و بازار. در دنیای کنونی پارادایم توسعه بنگاه تغییر کرده و مسیر بزرگ شدن بنگاه به روشنی مشخص شده است. در چنین فضایی تکنولوژی پیش‌‌‌شرط نخست برای قرار گرفتن در زنجیره ارزش جهانی و ورود به رقابت‌‌‌های بین‌المللی است. تامین سرمایه و کسب سهم مناسب از بازارهای مختلف هم از دیگر پیش‌‌‌شرط‌‌‌های توسعه بنگاه‌های کوچک و متوسط است.
  • افت ۲۹ درصدی ورودی سدها نسبت به میانگین ۵ساله

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور بر ضرورت مدیریت مصرف آب از سوی مشترکان تاکید کرد و گفت: کاهش ۴۵درصدی بارندگی‌‌‌ها نسبت به شرایط نرمال و افت ۲۹درصدی ورودی سدها نسبت به میانگین ۵ساله، نشان‌دهنده تداوم شرایط خشکسالی در کشور است.
  • تامین برق دائمی برای مزارع رمزارز مجازی که نیروگاه تجدیدپذیر احداث کنند

    دنیای‌اقتصاد: معاون انتقال و تجارت خارجی توانیر گفت: برای استخراج‌کنندگان قانونی رمزارز که اقدام به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کنند، تامین برق دائمی صورت می‌گیرد.
    یکشنبه، ۳۰ دی ۱۴۰۳
  • پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران نشان داد؛ نبض کند تولید صنعتی در آذرماه

    من هنوز هم زنده‏‏‌ام!

    بعد از گزارش شاخص مدیران خرید بخش صنعت، گزارش شاخص تولیدات بورسی هم از کاهش ابعاد بخش تولید در آذرماه ۱۴۰۳ در مقایسه با ماه آبان امسال حکایت دارد. تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی اگرچه طی چند ماه اخیر از محدوده منفی خارج شده است، اما محدودیت‌های اقتصادی ناشی از تحولات سیاسی، نرخ ارز، کمبود و گرانی مواد اولیه، بحران نقدینگی و ناترازی انرژی، ترمز تولید و فروش صنعتی را در آذرماه کشیده است. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد بعد از رشد مثبت شاخص تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی در مهرماه، طی دوماه متوالی آبان و آذر، این شاخص روندی کاهشی را در پیش گرفته؛ هرچند شاخص در مقایسه با آذرماه سال گذشته روندی صعودی را به ثبت رسانده است. اما در حالی که طی ماه‏‏‌های قبل افت شاخص فروش به دلیل کمبود تقاضای موثر بیشتر از شاخص تولید ثبت شده، در آذرماه شاخص تولید با شدت بیشتری نسبت به فروش منفی شده است. از طرفی، هم در بخش صنعت و هم در بخش معدن، رشد ۹ماهه شاخص تولید نسبت به ۹ماه مشابه سال قبل در محدوده قرمز و منفی بوده است. نکته قابل‌توجه در پایش بخش حقیقی اقتصاد در آذرماه، رشد منفی ۱۳.۹درصدی شاخص فروش در بخش معدن در ۹ماهه امسال نسبت به ۹ماه مشابه سال قبل است. رشد ۹ماهه شاخص تولید معدن نیز نسبت به ۹ماه مشابه سال قبل، منفی ۳.۳درصد ثبت شده است. رشد ۹ماهه شاخص تولید نسبت به ۹ماه مشابه سال قبل نیز منفی ۰.۸درصد بوده است. شاخص فروش بخش صنعت اما در ۹ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد مثبت ۱.۱درصدی را ثبت کرده است.
  • ریوتینتو و گلنکور در یک‌قدمی ادغام قرار دارند؛ جهان در آستانه ظهور یک غول مسی

    اتحاد دو برج

    بازار معدن منتظر نتیجه مذاکرات ادغام میان دو شرکت بزرگ معدنی است؛ ادغامی که در صورت تحقق می‌‌‌تواند بزرگ‌ترین ادغام تاریخ اقتصاد لقب گیرد. شواهد اعلام‌شده به رسانه‌‌‌ها نشان می‌دهد ریو تینتو و گلنکور مذاکرات اولیه‌‌‌ را برای ادغام دوشرکت‌‌‌ انجام داده‌اند؛ اتفاقی که اگر رخ دهد به ظهور یک غول معدنی ۳۲۰میلیارد دلاری منجر خواهد شد.