یادداشت
استراتژی بیشترین نفع شخصی
بحثها و مجادلهها درباره صلاحیت کاندیداها در انتخابات آتی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن پایان یافته است و همه چهرههای شاخص از ائتلافهای گوناگون اکنون آماده رقابتی نفسگیر شدهاند.
محمدصادق جنان صفت
بحثها و مجادلهها درباره صلاحیت کاندیداها در انتخابات آتی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن پایان یافته است و همه چهرههای شاخص از ائتلافهای گوناگون اکنون آماده رقابتی نفسگیر شدهاند. از امروز ۲۳ بهمنماه تا روز انتخابات فرصت وجود دارد کاندیداهای منفرد یا حاضر در لیست ائتلافها، برنامههای خود را برای مدیریت بر اتاق بازرگانی و صنایع و معادن دورهآتی به صورت شفاف تبیین کنند. هزاران نفر دارنده حق رای منتظرند تا برنامه ها اعلام شود و آنها پس از مطالعه، واجدین بیشترین صلاحیت را برای عضویت در هیات نمایندگان انتخاب و به آنها رای دهند.
این پرسش برای صاحبان حق رای وجود دارد که استراتژی رای دادن چه باید باشد. در این میان برخی از نکات را در ذیل میآوریم:
۱ - توصیه نگارنده این است که صاحبان حق رای استراتژی «بیشترین نفع شخصی» را انتخاب کنند. استراتژی یاد شده بر پایه این فرض استوار است که اگر هر فرد رای دهنده با این منطق که در برابر رای خود باید بیشترین نفع را نصیب خود کند پای صندوق رای برود، مجموع آرایی که به صندوقها ریخته میشود متضمن بیشترین نفع و فایده برای رای دهندگان خواهد بود و این یک خیر مطلق است.
رای دهنده فقط موقعی رضایت خاطرش حداکثر میشود که به لحاظ ذهنی به این نتیجه برسد به کسانی رای داده است که نفع او را افزایش میدهند.
۲ - در انتخابات اسفند ۱۳۸۵ اکثریت کاندیداهای شناخته شده در قالب ائتلافها حضور پیدا کردهاند.
برای صاحب رای این پرسش وجود دارد که در استراتژی «بیشترین نفع شخصی» باید به «افراد بدون توجه به اینکه در کدام ائتلاف حاضرند» یا «به لیستهای ائتلافی بدون توجه به اینکه کدام افراد در آن حاضرند» رای داد.
پاسخ به این پرسش بسیار سخت است، اما میتوان برخی احتمالات را تصور کرد. یک تصور این است: اگر یک ائتلاف برنده شود تنش کمتر خواهد بود و مدیریت و راهبری دوره آتی اتاق دستکم در درون اتاق با کمترین اختلاف انجام خواهد شد.
یک تصور دیگر این است که از هر فهرست ائتلافی کسانی را انتخاب کنیم که تجربه، سابقه، کارآمدی وبرنامههای نو برای اتاق داشته و اراده انجام آن را دارند و آن را اثبات کردهاند.به نظر میرسد راه دوم بیشترین فایده را داشته باشد.
چرا؟ واقعیت این است که نفع شخصی حکم میکند کارآمدترین افراد به اتاق راه پیدا کنند و البته اگر توازن آرا وجود داشته باشد میتوان با رفتار دموکراتیک در این نهاد، دامنه و عمق اختلافها را کاهش داد.
۳ - عمل بر پایه استراتژی بیشترین نفع شخصی حکم میکند صنعتگران اولویت در رای دادن را به مردان صنعت اختصاص دهند و بازرگانان به مردان مشهور در عرصه بازرگانی رای دهند.
نقش و سهم جامعه صنعتی در ترکیب هیات نمایندگان اتاق میتواند بر کیفیت تصمیمگیریها تاثیر گذارد.
اگر ترکیب هیات نمایندگان و هیاترییسه یکسره در اختیار ذینفعان در تجارت قرار گیرد تصمیمگیریها گونه دیگری خواهد شد.در این باره باز هم خواهیم نوشت.
ارسال نظر