دستاندازهای هدفمند کردن یارانه نان
گروه صنعت و معدن- صابر درینژاد: طرح دولت برای هدفمند کردن یارانهها، اگرچه موافقان و مخالفان پروپاقرصی دارد، اما همه این موافقان و مخالفان در یک نقطه مشترک قرار ندارند. یعنی: «همه نگران اوضاع هستند.» حالا به نظر شما صنایع کشور، بعد از اجرای این طرح چه وصف و حالی دارند؟ چه موافق و چه مخالف باشید، به گفته معاون وزیر اقتصاد، طرح هدفمند کردن یارانهها از سه ماه دیگر آغاز خواهد شد.
ابتدا قرار بود دولت از اول امسال یارانهها را حذف کند، اما بعد از مدتی، به حذف یارانه ۷ قلم کالا بسنده کرد؛ اما هنوز هم تعدادی از این کالاها مثل شیر و روغن نباتی مشمول کالاهای یارانهای هستند.
اما این سکه روی دیگری هم دارد؛ چراکه دولت طی همین ۱۰ماه توانسته یارانه برخی از کالاها مثل آرد نانهای صنعتی را حذف کند.
به گزارش خبرنگار ما، فارغ از اینکه چرا سیاستگذاران نخواسته یا نتوانستهاند یارانه این چند قلم کالا را حذف کنند، چند ماهی است که تجربه حذف یارانه برخی محصولات نظیر نان صنعتی و پودرهای شوینده را دارند. آثار و تبعات حذف یارانه این صنعت، به طور قطع و یقین تصاویر بدون برفکی از آنچه قرار است، موقع اجرای طرح در سایر صنایع رخ دهد، ارائه میکند.
به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان نانهای ماشینی و صنعتی، دولت فقط در سال جاری بیش از ۵هزار میلیارد تومان یارانه آرد و گندم پرداخت کرده است. حال آنکه میتوانست این منابع را در سایر بخشهای اقتصادی کشور سرمایهگذاری کند.
«علیرضا مروت پور» که تجربه حذف یارانهها از سوی دولت در صنف متبوع خود را دارد، میگوید: «بیسروسامانی که در این صنعت وجود داشت، با حذف یارانهها از میان رفت.»
حذف یارانه آرد واحدهای تولیدکننده نانهای صنعتی، دست بسیاری از دلالان به اصطلاح تولیدکننده را از بخش آرد کوتاه کرد. به گفته این فعال صنعتی، پیش از حذف یارانه آرد، برخی از واحدهای دارای سهمیه آرد دولتی، به دلیل اختلاف قیمتی فراوان آن با آرد آزاد، انگیزهای برای تولید نان نداشتند و آرد دریافتی خود را به چندین برابر قیمت در بازار آزاد میفروختند. اما با حذف یارانه آرد این کار دیگر توجیهی ندارد.
با حذف یارانه آرد نانهای صنعتی، فقط کسانی که واقعا تولیدکننده هستند باقی ماندهاند و مابقی از میدان رقابت خارج شدند. رقابتی که نه به نفع اقتصاد بود، نه به نفع مصرفکننده.
دبیر انجمن تولیدکنندگان نانهای صنعتی، در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تبعات حذف یارانه آرد نانهای صنعتی خاطرنشان میکند: حذف یارانه آرد نان صنعتی اگرچه پیامدهای مثبتی همچون افزایش کیفیت محصول و رقابتی تر شدن فضای بازار به دنبال داشته، اما اثرات نامطلوبی هم داشته است.
به گفته مروت پور، دولت حذف یارانه آرد نانهای صنعتی را به یک باره اعلام کرد. این اقدام آنچنان شوکی به تولیدکنندگان وارد کرد که برخی از آنها هنوز هم از این شوک خارج نشدهاند. تولیدکنندگان یک روز آمدند و دیدند که قیمت آرد یک شبه واقعی شده است.
به عقیده مروت پور و بسیاری دیگر از کارشناسان، همانگونه که تصمیم حذف یارانه آرد نانهای صنعتی یک شبه گرفته نشده است، اجرای آن هم نباید یک شبه باشد، بلکه این قبیل اقدامات باید با درنگ بیشتری انجام شود و قیمتها به صورت پلکانی به قیمتهای واقعی نزدیک شوند تا تولیدکنندگان هم بتوانند خود را با شرایط جدید وفق دهند.
مروت پور در ادامه گفتوگوی خود با «دنیایاقتصاد»، تاکید میکند که اگر یارانه نانهای سنتی هم حذف شود، ظرف حداکثر دوسال اوضاع نان کشور سامان خواهد گرفت.
دبیر انجمن تولیدکنندگان نانهای صنعتی، با اشاره به اینکه تسری دادن حذف یارانه آرد به نانهای سنتی هم آثار مثبتی به دنبال خواهد داشت، میافزاید: «سالانه بیش از ۱۱ میلیون تن آرد در کشور مصرف میشود که حدود ۲/۸ میلیون تن آن در بخش نان است. از این میان ۹۲ درصد در بخش سنتی مصرف میشود و مابقی مربوط به بخش صنعتی است.» ۹۲درصد آرد کشور که بخش زیادی از آن از گندمهای وارداتی تحصیل شده است، در شرایطی در بخش سنتی مصرف میشود که حدود ۳۰ درصد آن به ضایعات تبدیل شده و دور ریخته میشود. یعنی سالانه ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۹۴۵ تومان ضرر اقتصادی!
این در حالی است که به گفته این مدیر صنعتی، ضایعات تولید نان به شیوه صنعتی به یک درصد هم نمیرسد.
حال اگر شما سالانه ۹۴۵ هزار میلیارد تومان درآمد داشتید با آن چند تا مدرسه و بیمارستان و ... میساختید؟
ارسال نظر