محمدصادق جنان صفت

وزیر صنعت، معدن و تجارت نیک می‌داند بازار کالاها و خدمات آرام نمی‌گیرد، مگر اینکه همه بازارها از جمله بازار ارز به تعادل طبیعی و پایدار برسد. به همین دلیل است که این روزها بیشترین بحث‌های انجام شده وزیر و معاونان او درباره بازار ارز و اقدام‌های دولت در این حوزه است. مهدی غضنفری در گفت‌و‌گو با یکی از رادیوهای داخلی ضمن تاکید بر این نکته که برای ایجاد آرامش در بازار کالا باید بازار ارز نیز به تعادل برسد، اما از عرضه‌کنندگان کالا نیز انتقاد کرد. او گفت یک میلیون پرونده از تخلف در بازار تشکیل شده و نظارت‌ها افزایش یافته است.

چرا باید «یک میلیون متخلف» داشته باشیم؟ آیا این میزان متخلف شناخته شده که سازمان‌های نظارتی برای آنها پرونده تشکیل داده‌اند نشان‌دهنده سست شدن پایه‌های کسب و کار در جامعه نیست؟ برخورد با یک میلیون فروشنده‌ای که به گفته وزیر برای آنها پرونده تشکیل شده است، در عمل با دشواری مواجه خواهد شد. اگر زمان بازدید و اثبات تخلف هر پرونده را فقط ۳۰ دقیقه فرض کنیم، زمان مورد نیاز برای باز کردن یک میلیون پرونده ۳۰ میلیون دقیقه خواهد بود. اگر متوسط ساعت کاری برای تشکیل هر پرونده‌ ۴۸۰ دقیقه (۸ ساعت) در شبانه‌روز باشد، ۶۰ هزار نفر باید این یک میلیون پرونده را تشکیل داده باشند. اگر قرار باشد یک میلیون نفری که شکایت از آنها شده است به محاکم بروند و یک مرکز به این پرونده‌ها رسیدگی و هر روز به ۱۰۰ پرونده رسیدگی شود، ۱۰ هزار روز زمان برای رسیدگی لازم است. مگر اینکه به طور مثال ۱۰۰ مرکز به این کار رسیدگی کنند و هر مرکز ۱۰۰ پرونده را بررسی کند، باز هم حدود

۱۰۰ روز زمان لازم داریم. این میزان زمان جدا از زمان صرف‌شده برای تشکیل هر پرونده است که دست کم می‌توان تصور کرد، از زمان مراجعه یک مامور به یک فروشگاه تا اثبات اینکه فروشگاهی تخلف کرده است، ۳۰ دقیقه و برای یک میلیون پرونده ۳۰ میلیون دقیقه زمان می‌خواهد. این اقدام زمانبر و دردسرساز در حالی است که مسوولان می‌دانند مشکل جای دیگری است و عدم‌تعادل در بازار ارز یکی از علت‌های آن است.