گروه صنعت و معدن- در حالی که انبوه لامپ‌های کم‌مصرف بدون کیفیت و با قیمت‌های چندگانه، بازار این کالا را در تهران و شهرستان‌ها تسخیر کرده است یک مقام مسوول در وزارت صنایع اعلام کرد: «وزارت نیرو با تولیدکنندگان دیر قرارداد بست»، «وزارت نیرو می‌خواست خود اقدام به واردات لامپ کم‌مصرف کند.» محمود لیایی- مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و فن‌آوری وزارت صنایع و معادن - در گفت‌وگو با ایسنا افزود: نظر وزارت صنایع و معادن در کارگروه مربوط به تولید و توسعه لامپ‌های کم‌مصرف با حضور نمایندگانی از این وزارتخانه و وزارتخانه‌های نیرو، بازرگانی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سابق تامین نشد.

وی گفت: براساس قرارداد امضاشده میان وزارت نیرو و تولیدکنندگان برای تامین ۳۲میلیون شعله لامپ‌ کم‌مصرف، قرار شد از این مقدار حدود ۲۰میلیون شعله لامپ کم‌مصرف از طریق تولید داخل و مابقی از طریق واردات تامین شود. این درحالیست که نظر وزارت صنایع و معادن این بود که کلیه تعهدات ذکر شده در قرارداد از طریق تولید داخل تامین شود. او یادآور شد: وزارت نیرو قصد داشت در اوایل تابستان و به دنبال بروز قطعی برق در کشور راسا اقدام به واردات لامپ کم‌مصرف به کشور در حد نیاز کند که این کار با مقاومت وزارت صنایع و معادن عملی نشد.

دیر عمل شد

لیایی تصریح کرد: وزارت نیرو باید دست‌کم یک تا دو ماه پیش از شروع فصل تابستان و شروع قطعی‌های برق در کشور مقدمات عقد قرارداد با تولیدکنندگان داخلی را فراهم می‌کرد، زیرا رسیدن مواد اولیه به تولیدکنندگان لامپ‌های کم‌مصرف با توجه به شرایط موجود حداقل ۴۵ روز طول می‌کشد و به نظر می‌رسد وزارت نیرو در این زمینه بسیار دیر عمل کرده باشد.

جواز تاسیس جدید در زمینه تولید لامپ کم‌مصرف‌ صادر نمی‌شود

مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و فن‌آوری وزارت صنایع و معادن در ادامه با اشاره به این‌که هم‌اکنون ۲۲ واحد دارای مجوز تولید لامپ کم‌مصرف در کشور با ظرفیت اسمی تولید ۱۰۰میلیون شعله درسال وجود دارد، اظهار کرد: نیاز سالانه کشور به لامپ کم‌مصرف حدود ۵۰میلیون شعله است و با توجه به تعداد جوازهای صادرشده و بالا بودن ظرفیت اسمی تولید لامپ کم‌مصرف در کشور نسبت به میزان تقاضا، از این پس جواز تاسیس جدیدی در این زمینه صادر نخواهد شد.

حذف یارانه‌ها، دغدغه اصلی

او توضیح داد: با توجه به مطرح شدن بحث‌های اخیر در زمینه حذف شدن برخی از یارانه‌ها و هدفمند شدن آن‌ها، یکی از دغدغه‌های فعلی تولیدکنندگان لامپ کم‌مصرف این است که در صورت حذف شدن یارانه‌ها چه سرنوشتی در انتظار صنعت آن‌ها خواهد بود.

به گفته وی عمر لامپ‌های تولید داخل به ۱۶ هزار ساعت نیز می‌رسد و این در حالیست که عمر لامپ‌های چینی نامرغوب در بازار که قیمت پایینی نیز دارند، کمتر از ۸ هزار ساعت است؛ بنابراین کافی است که یارانه مربوط به لامپ کم‌مصرف حذف شود که با این کار ثبات بازار این کالا به شدت به هم خواهد خورد.

لامپ تک‌نرخی شود

لیایی در ادامه عنوان کرد: بازار لامپ‌های کم‌مصرف به جای شرایط فعلی که دو نرخی است، باید تک‌نرخی شده و به جای آن در کنار هر کنتور به مصرف‌کنندگان چند عدد لامپ کم‌مصرف به صورت رایگان داده شود. به این معنا که دولت به جای اختصاص یارانه به شکل فعلی، لامپ‌های کم‌مصرف تولید داخل را خریده و به صورت رایگان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهد.

اولویت لامپ‌های LED

او در ادامه با اعلام این که وزارت صنایع و معادن هم‌اکنون توجه خود را به سمت تولید و سرمایه‌گذاری روی لامپ‌های LED متمرکز کرده است، عنوان کرد: لامپ‌های LED تکنولوژی جدیدتری نسبت به لامپ‌های کم‌مصرف از نظر مسائل محیط زیستی و بهداشتی دارند.

این لامپ‌ها علاوه بر مصرف کمتر نسبت به لامپ‌های کم‌مصرف، عمر بیشتری نیز دارند.

این مقام مسوول با بیان این‌که تولید لامپ‌های LED جزو طرح‌های اولویت‌دار وزارت صنایع و معادن برای اعطای تسهیلات به سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: هم‌اکنون لامپ LED در کشور تولید نداشته و سالانه حدود ۲۰۰میلیون دیود لامپ LED عمدتا از چین وارد کشور می‌شود؛ ضمن این‌که یکی از سرمایه‌گذاران در استان چهار محال و بختیاری برای احداث کارخانه تولید لامپ‌های LED درخواستی به وزارت صنایع و معادن ارسال شده است که در حال بررسی این درخواست هستیم.