سیدحمید حسینی*

تقویت ارزش ریال در برابر دلار و تاثیر آن بر فعالیت‌های تولیدی و صادراتی، دارای ابعاد گسترده‌ای است که به راحتی نمی‌توان همه آنها را در یک مقوله گنجاند. اگرچه دولت موارد مثبت آن همچون کاهش قیمت تمام شده مواد اولیه را مدنظر قرار می‌دهد، با این حال به اعتقاد اینجانب باید گفت، کاهش نرخ دلار در جهت تقویت پول ملی ارزشی ندارد و بدون شک به ضرر تولیدکنندگان و صادرکنندگان است.

در حال حاضر کالاهای وارداتی با دلار ۱۰۰۰ تومانی به فروش نمی‌رسد، بلکه با نرخ واقعی که همان دلار ۲۰۰۰ تومانی است، به فروش می‌روند. بنابراین اگر نرخ دلار از ۱۰۰۰ به ۵۰۰ یا ۷۰۰ تومان کاهش یابد، قیمت کالاها در بازار در محدوده ۱۵۰۰ تومان محاسبه خواهد شد.

در همین حال یکی از مسائلی که در طرح تحول اقتصادی مطرح شده است، اصلاح قیمت انرژی است.

بنابراین اگر نرخ دلار کاهش یابد و تولید کنندگان مواد اولیه را با قیمت ارزان‌تر خریداری کنند، عملا قیمت واقعی انرژی اثر این طرح را خنثی خواهد کرد.

از همین رو معتقدم اجرای این طرح تصمیم اشتباهی است و به تولید ملی ضربه خواهد زد.

در مورد تاثیر اجرای این طرح بر صادرات نفت، گاز و پتروشیمی نیز باید گفت تغییر نرخ ارز بر روی صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی تاثیر مثبتی ندارد؛ چرا که کل معاملات با یک واحد پولی یعنی دلار انجام می‌شود.

این بدان مفهوم است که اجرای این طرح به صادرات غیرنفتی ضربه خواهد زد.این امر بر صنایعی که در کشور به خودکفایی رسیده‌اند نیز همین اثر را باقی خواهد گذاشت.

*رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی