مس، طلایی میشود!
به مس جدیتر نگاه کنید!
فلز مس، پس از فولاد، از نظر ایجاد ارزشافزوده در جهان، رتبه دوم را در بین فلزات اصلی دارد. کاربردهای گسترده در صنایع مختلف و نیز افزایش تقاضا برای مس که طبق گزارشها تا سال ۲۰۲۵ حدود ۱۵درصد رشد خواهد داشت، چیزی است که مجابمان میکند به این بازار جدیتر نگاه کنیم. نکته قابل تامل طبق پیشبینیها رشد این میزان تا ۵۴درصد در سال ۲۰۵۰ خواهد بود. این افزایش تقاضا را میتوان در جنبههای گوناگون مشاهده کرد. به واقع اتفاقات جدیدی در صنعت رخ داده که این چشمانداز را بهراحتی قابل تصور میکند. کاربرد مس در هوش مصنوعی و انرژیهای تجدیدپذیر از جمله دلایلی است که استفاده از این فلز را با افزایش قابلتوجهی مواجه کرده است. همچنین استفاده از مس در خودروهای الکترونیکی که از باتریهای متفاوتی استفاده میکنند و نیز بهرهگیری از ورقهها و ادوات مسی در ماژولهای وایفای یا کابلهای مخابراتی بیسیم تقاضا برای این فلز را به طرز چشمگیری افزایش داده است. این تحولات همسو با کوچکسازی بسیاری از دستگاهها رخ داده که در نهایت موجبات استفاده متفاوتتری از قطعات مسی را فراهم کرده و از همین جهت عرضه و تقاضای مس را بیش از پیش تحتتاثیر قرار داده است. نمونه بارز این موضوع «ماژولهای سنسور هوشمند فشردهشده» است که کاربردهای پزشکی دارد و در ساخت آن از قطعات مسی بسیار خاصی استفاده شده که عملکرد آن را چند پله ارتقا داده است. همه این موارد در کنار هم باعث شده است تا بازار مس رونق خاصی بگیرد؛ اتفاقی که سرمایهگذاری در آن را پرسودتر میکند.
مس در دوران طلایی؟
پیشبینیها حکایت از آن دارد که تقاضای فزاینده مس تا سال ۲۰۳۱ با شکاف ۲۲درصدی نسبت به عرضه مواجه خواهد شد؛ مسالهای که به خودی خود میتواند عامل جهش قیمتی این فلز در سالهای آتی باشد. کاربردهای گسترده در صنایع نوظهور هوش مصنوعی و انرژیهای پاک عامل دیگری است که افزایش قیمت این فلز را تضمین میکند. براساس گزارش هلدینگهای مطرح اقتصادی جهانی، در آینده نهچندان دور حجم تقاضا در حدود ۲.۶درصد معادل ۳۰میلیون تن افزایش مییابد. با توجه به این شرایط، قیمت جهانی مس بیش از پیش صعودی خواهد شد. به این ترتیب، پیشبینی قیمت مس در بازار کاملا افزایشی است و نباید انتظار کاهش ارزش آن را در آینده داشت. با تحلیل شرایط فعلی و در کوتاهمدت نیز میتوان به نتایج مشابهی دست یافت. رجوع به آمارهای منتشرشده در بورس فلزات لندن (LME) طی سهماه نخست سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که به دلیل کاهش عرضه و افزایش تقاضای ناشی از پروسه گذار انرژی، قیمت مس با روند صعودی مواجه شده است؛ روندی که با تعطیلی معدن مس پاناما و کاهش مداوم تولید در معدن مس شیلی احتمالا ادامهدار خواهد بود.
نگاهی به نمودار قیمتی «فملی» در بورس ایران نیز روند افزایشی قیمت مس را بازه زمانی پنجسال گذشته تایید میکند. مطابق این چارت، روند افزایشی قیمت سهام «فملی» در بهمنماه ۱۳۹۸ آغاز شد و در تاریخ ۱۳۹۹.۰۴.۲۹ به اولین قله قیمتی رسید. سپس قیمت سهام این شرکت کاهش یافت، ولی در آذرماه ۱۴۰۱ مجددا روند افزایش قیمت سهام «فملی» آغار شد. برای دومین بار سهام این شرکت از قله قیمتی خود عبور کرد و در تاریخ ۱۴۰۲.۰۲.۱۲ به بالاترین قیمت با ارزش بازار ۵۲۵هزار میلیارد تومان رسید. این رکوردشکنی در سالجاری نیز تکرار شد و در تاریخ ۱۴۰۳.۰۲.۰۱ بیشترین قیمت خود را به ثبت رساند.
به طور کلی، چشماندازی در حال پیدایش است که میتواند مخصوصا به سود سرمایهگذارانی تمام شود که به دنبال نقشهای بلندمدت در این صنعت هستند؛ صنعتی که در سالهای آینده با محدودیتهای شدید عرضه مواجه خواهد شد.
مسیرهای سرمایهگذاری در مس
بهمنظور سرمایهگذاری روی فلز سرخ میتوانیم به صورت فیزیکی آن را خریداری کنیم. ظروف و دستسازههای تزئینی راه بدی برای سرمایهگذاری نیستند، اما احتمالا راه بهتر بورس و خرید سهامهای مسی است. سه نماد «فملی»، «فباهنر» و «سرچشمه» سبد سهمهای مسی بورس را تشکیل میدهند. سرمایهگذاری در بورس به طور کلی و بهخصوص برای فلزات گرانبها شرایط امنتری نسبت به خرید فیزیکی پدید میآورد. مضافا در زمینه خرید و فروش نیز کار را برای سرمایهگذاران راحتتر میکند.