در نخستین جشنواره ارتباطآفرینان مطرح شد
سپر دفاعی تولیدکنندگان ایرانی
در ابتدای جشنواره، حمیدرضا غزنوی، دبیر کل مجمع کارآفرینان ایران با تبریک هفته ارتباطات و روابطعمومی اظهار کرد: حوزه کاری ما جزو پیشرانهای اقتصادی است. نقش روابطعمومیها در شرکتهای پیشران بسیار مهم و حیاتی است. ما کارگروههای بسیاری در مجمع کارآفرینان ایران داریم که یکی از آنها کارگروه روابطعمومی است. وی افزود: دورههای آموزشی هم در خصوص روابطعمومی برگزار شد تا همافزایی مدیران روابطعمومی افزایش پیدا کند. در حال حاضر ۸۰شرکت عضو مجمع کارآفرینان ایران هستند که تا پایان سال به ۱۰۰شرکت هم میرسد. متاسفانه رویکرد بسیاری از روابطعمومی پیشرانها در حوزه بازاریابی است و این از آثار ارسالی کاملا مشخص است.
نقش روابطعمومی در تبیین ورود بخش خصوصی به اقتصاد کشور
در ادامه، علیرضا بختیاری، مدیرمسوول روزنامه «دنیایاقتصاد» طی اظهاراتی بیان کرد: اگرچه در دهه گذشته تعریف روابطعمومی و کارکرد ارتباطات دچار تغییراتی شده است؛ اما همه همکاران میدانند که روابطعمومیها نقش بسیار حیاتی و مهمی در سازمانها دارند. بیش از ۸۰درصد اقتصاد ایران در دست دولت و شبهدولت است. با اینکه خصوصیسازیهایی شکل گرفته؛ اما به حیاطخلوت دولت یا شخصیسازی تبدیل شده است. قبل از خصوصیسازی باید آزادسازی شکل گیرد. بهرغم اینکه رشد اقتصادی کشور در دهه گذشته بسیار پایین و حتی منفی بوده، هیچ اقدامی برای گسترش بخش خصوصی شکل نگرفته است. وی افزود: زمینه بخش خصوصی واقعی هنوز در کشور ما فراهم نشده است و مثال آن را میتوان در وضعیت آشفته خودروسازی کشور مشاهده کرد. روابطعمومی بزرگترین نقش را در تبیین ورود بخش خصوصی به اقتصاد کشور دارد. ما در روزنامه «دنیایاقتصاد» از روز اول بنا داشتیم که طرفدار اقتصاد آزاد و رقابتی باشیم و این دیدگاه بر فضای روزنامه حاکم بوده است. با دولت و نفت امکان توسعه وجود ندارد و تنها با بخش خصوصی رشد شکل میگیرد. واگذاری کامل بخش تولیدی کشور به بخش خصوصی تنها راه پیش پای سیاستگذار است؛ وگرنه توسعه ایجاد نمیشود.
مدیرمسوول روزنامه «دنیایاقتصاد» گفت: امیدوارم که ما بهعنوان رسانه، پلی برای انتقال دیدگاهها و تجارب پیشرانهای بخش خصوصی باشیم. اکثر روسا و مدیران، روابطعمومی را جدی نمیگیرند و هنوز به روابطعمومی بهعنوان شغل حرفهای نگاه نمیکنند.
امروزه نقش روابطعمومی از مدیرعامل، مدیر منابع انسانی و... مهمتر است. ما خبرنگار حرفهای برای تولید محتوا در حوزههای مختلف کم داریم. اگر مدیر روابطعمومی بتواند تولید محتوا انجام دهد، قدم بسیار بزرگی است. نیاز رسانه و روابطعمومی یک نیاز متقابل است و باید با یکدیگر تعامل کنند. بخش خصوصی در رسانه سرمایهگذاری خاصی انجام نداده است و میتوانید با تولید محتوا به کمک رسانه بیایید. تعداد رسانه مهم و اثرگذار واقعی اندک است. اگر فضای عمومی و اقتصادی کشور فراهم نباشد، فعالیت روابطعمومی تاثیری نخواهد داشت.
اکبر نصراللهی، رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی نیز بهعنوان دیگر سخنران این رویداد گفت: نقش روابطعمومیها در کنشگری موثر بسیار مهم است، چون خاستگاه و منشأ خبر هستند؛ اگر آنها صحیح و بهموقع روایت کنند و اجازه دهند واقعیتها روایت شوند حتی اگر به ضررشان باشد، کشور متضرر و رسانههای معارض تقویت نمیشوند. زمانی سازمانهای رسانهای و روابطعمومیها، در محدوده کشور و منطقه خاصی فعال بودند، این محدودیت جغرافیایی، وظایف و هنجارهای خاصی را بر آنان تحمیل میکرد؛ اما اینک با جهانیشدن، تقریبا مرزی وجود ندارد یا در حال کمرنگ شدن است. همین تغییر و تحولات، وظایف جدیدی را برای کنشگران حوزههای مختلف ازجمله رسانه ایجاب میکند که ضرورت دارد در برنامهریزیهای خود، آنها را لحاظ کنند. وی افزود: توجه به عامل «زمان» ضروری است. کندی و تاخیر در «شناخت» و «تنظیم و تطبیق» با «آرایش جدید رسانهای» برای مدیران رسانهها، بسیار گران تمام خواهد شد و بهطور تصاعدی آنها را از قافله تحول و تکامل عقب خواهد انداخت، بهگونهای که جبران آن شاید غیرممکن باشد. برای تبیین واقعیتها، برنامه جامعه رسانهای بهویژه در فضای مجازی داشته باشید. در این برنامهها، هم مناسبتها و وقایع قابل پیشبینی خود و دشمن را در نظر داشته باشید و هم برای مواجهه با رویدادهای غیرقابلپیشبینی آماده باشید.
سپس سید احسان قاضیزاده هاشمی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلسشورای اسلامی و دبیر شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما با بیان اینکه مصرف رسانهای مردم دچار تغییراتی شده است، اظهار کرد: امروز مردم ما یک انتخاب گسترده رسانهای دارند. یکزمانی روزنامههایی وجود داشت که تیراژ میلیونی داشتند؛ اما امروز تیراژ صد هزارتایی آرزویی برای مسوولان آن روزنامه است. امروز نمیتوان گفت که مردم فقط از یک پلتفرم استفاده میکنند و مردم حق انتخاب بسیاری دارند. براساس آمارهای یک افکارسنجی مستقل، اعتماد مردم بهتمامی بسترها برای پذیرش اخبار و شایعهها کاهش پیدا کرده است. در چنین فضایی تولید محتوای قوی قطعا موثر خواهد بود. ما هماکنون فراتر از امید موضوع اعتماد را داریم. ابتدا باید صحبت درست باشد، سپس به دنبال امیدوارانه بودن آن صحبت یا رویکرد باشیم. به امید خدا با پیگیریهایی که در مجلس شکل میگیرد شاهد افزایش رسانههای مستقل باشیم تا ضریب اعتماد روند فزونی به خود گیرد.
سپس مهدی محمدی، مدیر روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: اقتصاد ایران بدون فعالیت پیشرانهای اقتصادی راه بهجایی نخواهد برد. ما در وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم به دنبال تسهیل فعالیتهای پیرامون تولید هستیم. هیچ ایده اقتصادی بدون پیوست ارتباطی به ثمر نخواهد نشست. امیدوارم که این جشنوارهها بر افزایش کیفیت محصولات رسانهای پیشرانهای اقتصادی تاثیرات زیادی داشته باشد.