وزیر نیرو خطاب به دستگاههای دولتی اولتیماتوم داد
۲ رکورد زودرس در صنعت برق
انتشار اسامی بدمصرفان برق
وزیر نیرو به دنبال حل خاموشیهای گسترده و جلوگیری از تکرار آن در تابستان سالجاری است. علیاکبر محرابیان در تازهترین مصاحبه خود به دستگاههای دولتی پرمصرف برق اولتیماتوم داده است که اگر دستورالعملهای صرفهجویی را رعایت نکنند، از سهشنبه هفته جاری اسامی آنها افشا خواهد شد. چهارشنبه هفته گذشته مصرف برق در شبکه سراسری رکورد جدیدی را ثبت کرد، در عین حال رکورد تولید نیروگاههای حرارتی شکست.
مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق در این خصوص میگوید: میزان تولید برق در نیروگاههای حرارتی به رقم کمسابقه بیش از ۵۱هزار مگاوات رسیده، میزان تولید نیروگاههای آبی هم متناسب با این وضعیت و نیاز شبکه در جریان است.تلاشها برای جلوگیری از خاموشی در آستانه شروع فصل گرما و کنترل مصرف برق تشدید شده است. تازهترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران حکایت از آن دارد که میزان مصرف برق در چهارشنبه گذشته به بیش از ۶۲هزار مگاوات رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۵۹هزار و ۲۷۴ مگاوات بوده است، از رشد بیش از ۳هزار مگاوات حکایت دارد.
بخش صنعت نیز که در روزهای قبل مصرف خود را به حدود ۳هزار مگاوات کاهش داده بود، چهارشنبه گذشته میزان مصرف خود را به بیش از ۴هزار مگاوات رساند.وزیر نیرو چهارشنبهشب گذشته با حضور در یک برنامه تلویزیونی، با اشاره به جهش مصرف برق در روز چهارشنبه، در خصوص تمهیداتی که وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در فصل گرما اندیشیده است، توضیحاتی ارائه داد. از جمله این اقدامات، اعمال برنامهای برای مدیریت مصرف ادارات دولتی است تا جلوگیری از هدررفت انرژی در این سازمانها یاریرسان ایجاد تعادل در مصرف برق شود. در این راستا، علیاکبر محرابیان درباره این برنامه توضیح داد: هدفگذاری شده است که در طرح تغییر ساعات اداری، شاهد هزار تا ۱۲هزار مگاوات کاهش مصرف برق در کل کشور باشیم که این میزان صرفهجویی به بخش خانگی اختصاص مییابد. تاکنون بیش از ۷هزار مگاوات صرفهجویی در مصرف داشتهایم و حدود ۷۰درصد هدف در طرح تغییر ساعات اداری محقق شده است.
وزیر نیرو با تشریح طرح تغییر ساعات کاری ادارات، اظهار کرد: طبق این طرح، درجه حرارت سرمایش در ادارات، بالای ۲۵درجه تعیین میشود و قبل از پایان ساعات کاری نیز دستگاههای سرمایشی را خاموش میکنند.به گفته وزیر نیرو، یکنمونه موفق در این زمینه بانکها بودند که با وجود عدمصرفهجویی در سالهای گذشته، امسال با اعلام بانکمرکزی در مصرف برق صرفهجویی کردهاند. همچنین وزارتخانه در طرحی تنبیهی قصد برخورد با نهادهای خاطی را دارد و در صورت عدمصرفهجویی و رعایت برنامه وزارت نیرو، این دستگاهها شناسایی میشوند و برق آنها قطع میشود. محرابیان در این خصوص میگوید: از سهشنبه هفته جاری نام این دستگاهها اعلام عمومی خواهد شد. در اجرای این طرح که از شنبه گذشته آغاز شده است، حدود ۶۰درصد ادارات رعایت کردند و در آخرین آمار بهدستآمده این رقم به ۷۰درصد رسیده است.
این وزارتخانه در بخش خانگی نیز برای مدیریت مصرف برق برنامه دارد و میخواهد طرحهای تشویقی را در پیش بگیرد. به گفته وزیر نیرو، برای اینکه همزمان با افزایش دما همکاری مردم برای صرفهجویی بیشتر شود، قرار بر این است که هر مشترکی که در مصرف برق صرفهجویی میکند، پنجبرابر قیمت انرژی پاداش بگیرد. وزیر نیرو همچنین با اشاره به آمار مشترکان صنعتی کشور، گفت: با توجه به برنامهریزی انجامشده براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از ۶۳۰هزار مشترک صنعتی در کشور، ۵۸۰هزار مشترک بدون هیچ محدودیت و برنامه مدیریت مصرفی از انرژی کامل در اوج بار سال ۱۴۰۱ استفاده میکنند و امیدواریم بدون هیچ مشکل برق این بخش را تامین کنیم. محرابیان با اشاره به برنامه سایر صنایع برای مدیریت مصرف برق، گفت: برق ۴۹هزار و ۵۵۸مشترک صنعتی هر روز هفته از ساعت ۱۱ تا ۲۰ قطع میشد، اما در سالجاری این محدودیت به ۱۲ساعت در هفته طی یکروز از ساعت ۱۱ تا ۲۳ اعمال میشود.وی افزود: از سوی دیگر، شرایط برای ۴۴۲مشترک بزرگ صنعتی به نحوی برنامهریزی شده است که میزان نیاز برق هرصنعت با توجه به جنبههای متفاوت، از جمله مدیریت بازار به نحوی رقم بخورد که در سهماه محدودیت تنها یکماه با مدیریت مصرف برق سروکار داشته باشند و طی دوماه دیگر به طور کامل تامین انرژی شوند.
قطعی برق صنعت در تابستان گذشته عاملی بود که موجب اخلال شدید در تولید صنایع شد. در این راستا وزارت نیرو که با فشار قابلتوجه ناترازی تولید و مصرف برق مواجه بود، چاره را در امضای تفاهمنامه با وزارت صنعت، معدن و تجارت دید.این طرح که هدف آن، احداث ۱۰هزار مگاوات برق توسط صنایع بود، جزو برنامههایی بود که علیاکبر محرابیان بهعنوان وزیر نیروی دولت سیزدهم بر اجرای آن تاکید داشت. به گزارش «ایرنا»، وی از همان روزهای نخست آغاز به کار به دنبال اجرای این برنامه بود تا اینکه در مهرماه سال گذشته تفاهمنامهای با وزارت صمت منعقد کرد. در مرحله نخست مقرر شد که صنایع بزرگ برای احداث ۱۰هزار مگاوات نیروگاه در ۱۵استان اقدام کرده و با احداث این نیروگاهها ضمن کمک به تامین برق موردنیاز کشور، نیازهای برقی خود را نیز برطرف کنند و وابستگی به شبکه سراسری را کاهش دهند.
سید زمان حسینی، مجری طرح احداث ۱۰هزار مگاوات نیروگاه صنایع در این باره میگوید: براساس این تفاهمنامه ابتدا قرار بود ۱۰هزار مگاوات نیروگاه توسط صنایع احداث شود که با توجه به نیاز تامین برق مطمئن و پایدار و ظرفیتهای تشویقی و حمایتی که در تفاهمنامه دیده شده بود، ظرفیت نیروگاهها به ۱۷هزار مگاوات افزایش یافت که شامل ۱۵هزار مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی و ۲هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است. وی ادامه داد: این نیروگاهها در ۱۵ساختگاه واقع در ۱۵استان احداث خواهند شد. حسینی گفت: طرح احداث نیروگاههای سیکل ترکیبی در ۱۵استان کشور به منظور افزایش ۱۰هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور در مرحله پیشبرد با پیشرفت ۶۰ تا ۷۵ درصدی در حال اجراست و تا ۳۶ ماه آینده به بهرهبرداری کامل میرسد. در همین راستا بعد از گذشت حدود ۹ماه از امضای این تفاهمنامه به نظر میرسد اولین نیروگاهها برای تامین برق بخش صنعت در حال راهاندازی هستند.
مدیر زیرساخت ایمیدرو در حاشیه بازدید از پروژه نیروگاهی شهید باکری سمنان اظهار کرد: نیروگاه سمنان نخستین طرح از این تفاهمنامه است که با ظرفیت ۳۸۰مگاوات انرژی برق، تا نیمه تابستان امسال راهاندازی میشود. به گزارش ایمیدرو، منیژه غلامرضایی همچنین با اشاره به استقبال سرمایهگذاران از این طرح افزود: پیشبینی میشود که ظرفیتهای جدیدی به رقم فعلی تامین برق افزوده شود و در طرح بعدی، نیروگاه شرکت فولادمبارکه وارد مدار تامین برق شود. وی با اشاره به اینکه حدود ۳۰درصد مصرف برق کشور مربوط به حوزه صنعت و معدن است، افزود: حدود ۲۰هزار مگاوات به این حوزه اختصاص دارد که ۶ تا ۷هزار مگاوات آن مربوط به بخش معدن و صنایع معدنی است.