بررسی آخرین وضعیت موجودی برنج در گمرک‌ها و بنادر نشان می‌دهد تا‌ ۱۸ بهمن امسال ۱/ ۷۵ هزار تن برنج موجود بوده است. همچنین بررسی آمار ۱۰ ماهه حاکی از کاهش حدود ۳۹ درصدی واردات برنج است. از طرف دیگر برنج‌های وارداتی از جمله اقلام دریافت‌کننده ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که از ابتدای سال‌جاری از دریافت ارز ترجیحی کنار گذاشته شد و تا‌مین ارز آن با نرخ سامانه نیما که حدود نرخ بازار آزاد است، انجام می‌شود؛ بنابراین به نظر می‌رسد مجموع این شرایط باعث شده قیمت برنج وارداتی نسبت به دی ماه سال گذشته تا‌ ۱۴۸درصد افزایش پیدا کند.

  توافق سه سازمان عملی نشد

اما این همه ماجرا نیست؛ چراکه دلیل دیگر دپوی برنج در گمرک مربوط به استاندارد ۱۲۷ نوع برنج در بخش مشخصات فیزیکی (ظاهری) است که سال گذشته به مدت یک سال اجرای آن به تعویق افتاد و حالا با پایان زمان این تصمیم، واردکنندگان سردرگم شده‌اند. آذر ‌امسال ‌معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت طی نامه‌ای به سازمان ملی استاندارد درخواست کرده که استاندارد ۱۲۷ نوع برنج در بخش مشخصات فیزیکی (ظاهری) یک سال دیگر هم به تعویق افتد، اما سازمان ملی استاندارد در پاسخ گفت که تجدید نظر برای تمدید مصوبه به تعویق افتادن استاندارد ۱۲۷ نوع برنج برای یک سال دیگر در انتظار توافق وزارت جهاد کشاورزی، شرکت بازرگانی دولتی و انجمن واردکنندگان برنج بر سر جدول درجه بندی این محصول است؛ چرا که حذف آن به لحاظ تجاری مشکلاتی ایجاد می‌کند. اما اخیرا انجمن واردکنندگان برنج اعلام کرد به دلیل اینکه برنج‌های وارداتی با جداول فعلی استاندارد مطابقت ندارد و اصلاحیه جدید سازمان استاندارد در این خصوص هم اعلام نشده، هیچ‌گونه ثبت‌سفارش و ترخیص برنجی از آذر صورت نگرفته است.

  کار به دفتر رئیس‌جمهور کشید

به‌عبارت دقیق‌تر، در شرایطی که قیمت برنج وارداتی بیش از دو برابر شده، واردات و ترخیص برنج جدید از آذر‌‌امسال معطل تصمیم‌گیری چند سازمان است که هیچ کدام هم مسوولیت آن را کامل به گردن نمی‌گیرند. حالا بعد از چهار ماه کشمکش، ماجرا به دفتر رئیس‌جمهور کشیده شده است؛ به طوری که اطلاعات دریافتی «ایسنا» نشان می‌دهد علیرضا رزم‌حسینی، وزیر صمت طی نامه‌ای به اسحاق‌جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری خواستار تمدید به تعویق افتادن اجرای استاندارد ۱۲۷ برنج تا‌ پایان ماه مبارک رمضان شده است. رزم‌حسینی در این نامه بر ضرورت تا‌مین امنیت غذایی کشور و تنظیم بازار کالاهای اساسی و ضروری و جلوگیری از رسوب انواع برنج وارداتی تا‌کید کرده و گفته که در این راستا در خصوص انواع برنج اقدامات زیر صورت پذیرفته است:

۱.  به‌دلیل شرایط خاص حاکم بر اجرای استاندارد ۱۲۷ و عدم زمان‌بندی جلسات برای ابلاغ شرایط استاندارد واردات انواع برنج با امضای وزرای وقت این وزارتخانه، جهاد کشاورزی و رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با اهداف فوق از تا‌ریخ اول آذر سال ۱۳۹۸ تا‌ ۱۳۹۹ به تعویق افتاد.

۲. با توجه به اتمام مهلت یک‌ساله تعویق استاندارد ۱۲۷ و عدم اصلاح جدول درجه‌بندی این استاندارد و همچنین منع قانونی تمدید آن به موجب مصوبه شورای عالی استاندارد (برای هر یک از مواد یا بندهای مصوبه برای یک مرحله و یک‌سال قبل تعلیق است) تعلیق آن اجرایی نشد. وزیر صمت در ادامه با اشاره به مشکلات عدم ترخیص نواع محموله‌های برنج وارداتی و دپو شده در بنادر کشور از معاون اول رئیس‌جمهور خواسته که دستور دهد به منظور جلوگیری از توقف در روند ترخیص کالا و محموله‌های ثبت‌سفارش شده موجود در مبادی ورودی و در حال حمل، مطابق شرایط و مقررات مندرج در قوانین مربوط به زمان اجرای کامل استاندارد و شرایط زمان تعلیق، موضوع در دستور کار هیات محترم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت قرار گرفته و مصوبات آن امر به ابلاغ شود. به تعویق افتادن اجرای استاندارد ۱۲۷ برنج در بخش مشخصات فیزیکی به این معنی است که واردکنندگان ملزم به اعلام درجه‌بندی برنج وارداتی (از نظر ظاهری) نیستند اما استانداردهای کیفی و بهداشتی این محصول تغییری نکرده و همچون قبل کنترل می‌شود.