نیازهای فناورانه صنایع شناسایی میشود
او این پرسش را مطرح کرد که بنگاههای اقتصادی متوسط و بزرگ با پدیده نوآوری چگونه برخورد میکنند و تاثیر آن بر کسب و کارشان چگونه است؟ پرسش دیگر او این بود که اگر بنگاهها متغیر نوآوری را در کسب وکارشان دخالت دهند، سرعت رشد آنها چگونه خواهد بود. او همچنین پرسید، چه استارتآپهایی در حوزه صنعت و معدن شکل گرفتهاند و ضریب نفوذ این فناوریها در صنعت و معدن به چه میزان است؟ زهرهوندی در ادامه به این نکته نیز اشاره کرد که به نظر میرسد مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران میتواند زمینه تلفیق کسب و کارها با رویکردهای جدید و نوآورانه را فراهم کند. در ادامه، فرزین فردیس، نایبرئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران، گزارشی از نحوه شکلگیری مرکز نوآوری اتاق تهران ارائه کرد و گفت: از سال گذشته کمیسیون اقتصاد نوآوری اتاق بحث ایجاد یک مرکز نوآوری را آغاز کرد. همزمان سعی کردیم، اتاقهای بازرگانی دنیا را از این منظر مورد مطالعه قرار دهیم. پس از این مطالعات، دریافتیم که تعداد بسیار زیادی از اتاقهای پیشرو در دنیا دارای مراکزی از این دست هستند که روی بخشهایی از نوآوری تمرکز داشتند. از این رو، پس از تدوین طرح اولیه، طرح ایجاد مرکز نوآوری و تحول دیجیتال، اوایل مرداد در هیات رئیسه اتاق تهران به تصویب رسید و از اوایل شهریور نیز این مرکز فعالیت خود را آغاز کرد. پس از ارائه این توضیحات، سرپرست مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، طی گزارشی به شرح چرایی، چیستی و چگونگی مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران پرداخت. هاتف خرمشاهی با بیان دلایل شکلگیری این مرکز به موضوعاتی چون جایگاه اقتصاد نوآوری و دیجیتال در جهان و ایران، وضعیت ایران در شاخصهای جهانی نوآوری و کارکرد اکوسیستم نوآوری و زیرسیستمهای آن پرداخت و گفت: تحول دیجیتال دولتها و کسب و کارها طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵، ارزشی معادل۱۰۰ تریلیون دلار را در ۱۰ صنعت مهم ایجاد خواهد کرد که سهم ایران از این ۱۰۰ تریلیون دلار تا سال ۲۰۲۵ به نسبت سهم یک درصدی از جمعیت جهان، یک تریلیون دلار خواهد بود.
خرمشاهی با اشاره به اینکه تعداد کمی از استارتآپها و سایر کسب و کارهای دیجیتالی در بخشهای مهمی همچون کشاورزی و گروه صنایع و معادن ایجاد شدهاند، ادامه داد: جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری ۱۳ پله سقوط داشته و عمده نقاط ضعف در مورد جایگاه ایران در حوزه نوآوری و کارآفرینی شامل مواردی چون نقصان حمایت از حقوق سرمایهگذاران، ضعف هزینهکرد تحقیق و توسعه، دشواری راهاندازی کسب و کار نوپا، مقدار اندک شدت رقابت داخلی، کمبود سرمایهگذاری خارجی در کشور، ضریب پایین نفوذ فناوری دیجیتال در کسب وکار، کمبود استارتآپهای فرصتمحور، ضعف در جذب فناوری و ضعف نوآوری محصولی است.
خرمشاهی سپس عدم تعامل و مشارکت راهبردی بین شرکتهای بزرگ و متقدم و شرکتهای نوپای نوآور را یکی از حیاتیترین موانع رشد و ارتقای هر دو سمت عرضه و تقاضای فناوری عنوان کرد و گفت که این مرکز به دنبال برقراری تعامل میان این دو بخش است. او در ادامه به بهبود ۲۰ رتبهای جایگاه ایران در شاخص سهولت کسب و کار، دسترسیپذیری بازار ۵۰۰ میلیارد دلاری دانش پایه تا سال ۱۴۰۴ و کسب رتبه زیر ۳۰ در شاخص جهانی نوآوری و رتبه زیر ۵۰ در شاخص جهانی کارآفرینی در چشمانداز فعالیت این مرکز اشاره کرد. سرپرست مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران با بیان اینکه شعار مدیریت نوآفرینی بهعنوان ماموریت این مرکز با معرفی ۱۳ کلانبرنامه در زیرمجموعه آن انتخاب شده افزود: ما به دنبال آن هستیم که این ۱۳ برنامه به پروژههای اجرایی با رویکرد نوآوری کسب و کارهای نوپا و تحول در کسب وکارهای متقدم تبدیل شود.
خرمشاهی گفت: در خدمات مرکز از تمامی ظرفیتهای داخلی اتاق و اعضای آن استفاده حداکثری میشود. به هیچ وجه خدماتی که در اعضای اتاق تهران قابلیت ارائه وجود دارد بهصورت مکرر تولید نمیشود و رقابت با کسب و کار اعضای اتاق خط قرمز ارائه خدمات مرکز است. ظرف سه سال نیز مرکز خودگردان شده و بدون وابستگی به بودجه دریافتی از اتاق تهران خدمترسانی خواهد کرد.
در ادامه این جلسه، فرزین فردیس از فعالان حیطه مدیریت صنایع با تاکید بر اینکه مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران به دنبال برقراری تعامل میان شرکتهای متقدم و شرکتهای نوآور کوچک است، ادامه داد: درخواست ما از کمیسیون صنعت و معدن اتاق این است که کمک کند تا تشکلهای صنعتی در کنار این مرکز قرار گیرند. در همین حال، مهدی پورقاضی، فعال اقتصادی، به این نکته اشاره کرد که فعالان اقتصادی عمدتا به دنبال کارهایی هستند که نتایج فوری به دنبال داشته باشد. او همچنین گفت گروههای استارتآپی بیشتر در حوزه خدمات ظهور کرده و شاید افرادی که دارای تخصص نوآوری در صنعت هستند، اندک باشد. او در ادامه با اشاره به اینکه همواره نمیتوان از گروههای نوآور بیرونی در صنعت بهره گرفت از ضرورت آموزش کارکنان سازمانها برای سوق دادن سازمان به سمت نوآوری سخن گفت.
فردیس هم به این نکته اشاره کرد که اگر عمده استارتآپهایی که شناخته شدهاند در حوزه خدمات هستند این به آن معنا نیست که تعداد و ابعاد این استارتآپها بیشتر است. حال آنکه تعداد زیادی استارتآپ نوآوری صنعتی وجود دارد که به دلیل عدم دسترسی به تریبون شناخته نشدهاند و مرکز نوآوری اتاق میخواهد این شرکتهای نوآور را به صنایع معرفی کند.