ظرفیت تولید ۲۰ میلیون انواع لوازم خانگی
حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرگزاری صدا و سیما عنوان کرد: در مورد لوازم خانگی آنچه باید اعلام کنیم این است که در حال حاضر ظرفیت تولید ۲۰ میلیون از انواع دستگاه لوازم خانگی را در کشور داریم. برنامهریزی صورتگرفته برای سال ۹۹ نیز تولید ۱۲ میلیون انواع لوازم خانگی است. وی افزود: البته میان میزان ساخت ایران و ساخت خارج تفاوت وجود دارد و در برخی از لوازم خانگی تا ۹۰ درصد قطع وابستگی شده و میانگین آن ۶۰ تا ۷۰ درصد است. در بخشی از کالاها مانند صوتی و تصویری ضریب وابستگی بیشتر است و در حال تدارک تولید هستیم و این نوید را میدهیم که تا پایان سال بتوانیم خط تولید تلویزیون داخلی با ضریب اتکای بالا را در داخل کشور راهاندازی کنیم.
سرپرست وزارت صمت با بیان اینکه در بحث لوازم خانگی آنچه امسال برای ما مهم است تامین مواد اولیه کارخانهها است، عنوان کرد: با یک وقفهای که ابتدای سال داشتند خیلی از کارخانهها نگران بودند که مواد اولیه کارخانههایشان نرسد.
مدرسخیابانی بیان کرد: الزام تحقق «جهش تولید» که فرمان رهبر انقلاب هم هست به اصل تامین مواد اولیه کارخانههایشان برمیگردد؛ یعنی اگر نتوانیم مواد اولیه کارخانهها را تامین کنیم، نمیتوانیم به آن اهداف هم برسیم. وی افزود: با هماهنگی با بانک مرکزی و استفاده از ارز حاصل از صادرات یا همان آزادسازی منابع، گشایش خوبی شکل گرفت و ما توانستیم در خرداد ماه ارز لوازم خانگی را منتفی کنیم و این اطمینان را میدهیم که این روند تا پایان سال هم ادامه خواهد داشت؛ یعنی ما مواد اولیه را برای کارخانههای لوازم خانگی اعلام میکنیم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: در بخش تقاضا با توجه به نااطمینانیهایی که ایجاد شده است، مقاومتی در عرضه لوازم خانگی هست و بخشی از فروشندگان و دارندگان مقاومت کرده و کالا را نگهداری میکنند. در برنامهای که ابلاغ شده آمده است مراکز نگهداری حق احتکار ندارند و گفتیم در سامانه ۱۲۴ هر جا احساس میکنید لوازم خانگی در خانههای متروکه، پاساژها و پارکینگها نگهداری میشود، اطلاع بدهند. مدرسخیابانی گفت: این سامانه به کمیته نظارتی شامل سازمان حمایت، گشت مشترک سازمان تعزیرات و بازرسان اصناف و دادستانی متصل است.
وی با بیان اینکه به کارخانهها اعلام کردهایم حق نگهداری لوازم خانگی بیش از مقدار معمول را ندارند، افزود: سازمان حمایت نیز سقف قیمت قابل قبول ۴۱ کارخانه را اعلام و اسناد آن را بررسی و قبول کرده است و افزایش قیمت منطقی را تعیین و قابل مشاهده است. برنامه دیگری هم برای عرضه مستقیم لوازم خانگی داریم. به بخشی از اقشار جامعه هدف (مزدوجین) قرار شد در قالب بسته شامل چهار لوازم خانگی یخچال، اجاق گاز و لباسشویی با قیمت منطقی کارخانه داده شود.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: تغییرات نوسانات نرخ ارز هم نکته بسیار مهمی است و در تلاش برای کنترل هستیم و این اطمینان باید به صنعتگران، تولیدکنندگان و فروشندگان داده شود که نوسانات آسیبی به آنها نمیزند و آنها هم در عرضه کالا مقاومت نکنند. مدرس خیابانی گفت: در مجموعه اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی هم هماهنگیهایی انجام شده است که برچسب قیمت داشته باشند. به اندازه کافی تولید داریم و ما در چند قلم مثل لباسشویی ۱۵۰درصد افزایش تولید داشتیم و ۵۰ درصد افزایش تولید تلویزیون داریم و مشکلی در عرضه نداریم.
وی با بیان اینکه بازار باید سه مولفه اصلی داشته باشد، اظهار کرد: تولید و عرضه ما باید به حد کافی باشد. باید عرضه را مدنظر قرار دهیم و میزان تولید را بالا ببریم. در حلقه دوم بخش شبکههای توزیع چابک را در نظر بگیریم که هزینههای مضاعف به مردم تحمیل نشود. در این بخش درحال تلاش برای مراکز عرضه و فروشگاههای زنجیرهای هستیم. سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: همه حوزه بازرسی به سازمان حمایت محدود نمیشود و همه حوزههای نظارتی، بازرسی میکنند و ما بیش از ۴ هزار بازرس داریم و هر هفته ۵ کالای اولویتدار ما در اولویت بازرسی قرار میگیرد.
جزئیات طرح سبد لوازم خانگی به اقشار آسیبپذیر
از سوی دیگر سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت از طرح ویژه تخصیص سبد لوازم خانگی به اقشار آسیبپذیر خبر داد و به «ایسنا» گفت: ۵ قلم اصلی شامل یخچال و یخچالفریزر، لباسشویی، تلویزیون، اجاق گاز و جاروبرقی بدون واسطه و با قیمت اقتصادی در اختیار اقشار آسیبپذیر قرار میگیرد.
محمدرضا کلامی با بیان اینکه بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار قرار بر این شده که زوجهای جوان و به صورت ویژه مزدوجین تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و زوجهای جوان بازنشستگان لشکری و کشوری سبد لوازم خانگی با قیمت اقتصادی و بدون واسطه دریافت کنند، گفت: برنامهریزی تولید و عرضه سبد لوازم خانگی شامل یخچال و یخچالفریزر، لباسشویی، تلویزیون، اجاقگاز و جاروبرقی از محل تولیدات داخلی در دستور کار قرار گرفته است.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: واحدهای تولیدی مکلف شدهاند نسبت به تحویل سبدهای تعیین شده در طول یکسال پیش رو به تفکیک ماه و ظرفیت تولید اقدام کنند. وی تصریح کرد: اولویتبندی زمانی دریافت سبد کالای لوازم خانگی متناسب با تاریخ ازدواج ضروری است؛ ضمن اینکه قیمت، بر اساس نرخ مصوب سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و بدون واسطه خواهد بود.