با اجرایی شدن تهدید‌های تجاری دولت آمریکا علیه چین، جامعه جهانی یک گام دیگر به جنگ‌تجاری تمام عیار نزدیک ‌شد، جنگی که با هشدار «سازمان تجارت جهانی» نشانه‌های آغاز آن در اقتصاد جهانی نمایان شده است. دیروز، جمعه، دولت آمریکا فرمان افزایش تعرفه ۳۴ میلیارد دلار از واردات کالاهای چینی را اجرایی کرد (زمان اجرایی شدن آن ۱۲:۰۱ بامداد به وقت ایالت‌های شرقی آمریکا، ۰۴:۰۱ به وقت گرینویچ و ۰۸:۳۰ به وقت تهران بود). پیش از این نیز در ماه ژانویه، دونالد ترامپ در نخستین حمله تجاری خود، تعرفه واردات ماشین لباسشویی و پنل‌های خورشیدی از شرکای تجاری کشورش را افزایش داده بود. چند ماه پس از آن نیز در یک اقدام جنجالی، او تصمیم به افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم گرفت، اقدامی که در ابتدا با معافیت برخی از متحدان آمریکا همراه بود اما بعد تمام شرکای تجاری این کشور را شامل شد.

تنها چند ساعت پس از اجرایی شدن تعرفه‌های دولت آمریکا، لو کانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، در جمع خبرنگاران در پکن اعلام کرد که چین نیز در تلافی این اقدام آمریکا، تعرفه‌های مشابهی را از نخستین ساعات روز جمعه اجرایی کرده است. پیش از او، وزیر بازرگانی چین اعلام کرده بود، چین مجبور است ضد حمله لازم را اجرا کند. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد»، قرار بود هر دو کشور افزایش تعرفه‌های خود را از ۶ جولای اجرایی کنند، اما با توجه به اختلاف زمانی میان دو کشور، چینی‌ها مجبور بودند اقدام تلافی‌جویانه خود را پیش از تهدید تعرفه‌ای دولت آمریکا عملیاتی کنند. بنابراین روز پنج‌شنبه دولت چین اعلام کرد، تا شلیک اولین تیر جنگ تجاری توسط دولت آمریکا دست نگه خواهند داشت. البته بلافاصله پس از اجرایی شدن تعرفه‌های آمریکا، آنها اقدام تلافی‌جویانه خود را در بامداد روز جمعه به اجرا گذاشتند.

WTO: اثرات جنگ‌تجاری نمایان شده است

چهارشنبه هفته گذشته، «سازمان تجارت جهانی» در گزارشی که پیرامون محدودیت‌های تجاری کشورهای گروه‌ ۲۰ منتشر کرد مدعی شد اثرات جنگ‌تجاری تاکنون نیز در اقتصاد جهانی نمایان شده است. به گزارش این سازمان، بالا آمدن دیوارهای تجاری در اقتصادهای بزرگ دنیا، دوران ریکاوری اقتصاد جهانی را با تهدید روبه‌رو ساخته است. روبرتو آزودو،‌ دبیرکل «سازمان تجارت جهانی‌» در بیانیه‌ای اعلام کرده است: «این تنش‌های ادامه‌دار، یک تهدید جدی برای رشد و دوران بهبود تمامی اقتصادها است و در حال حاضر ما شاهد بازتاب اثرات این جنگ‌تجاری بر برخی شاخص‌ها هستیم.» گرچه او جزئیاتی از این ادعای خود ارائه نکرد اما نوزدهمین گزارش دیده‌بانی اقدامات تجاری گروه ۲۰ این سازمان که روز چهارشنبه منتشر شد، تاییدی بر این ادعاها است. یافته‌های این گزارش که در آن اقدامات تجاری کشورهای عضو گروه ۲۰ از اواسط اکتبر ۲۰۱۷ تا اواسط مه ۲۰۱۸ مورد ارزیابی قرار گرفته است، حاکی از آن است که محدودیت‌های تجاری جدید اقتصادهای عضو گروه ۲۰، نسبت به دوره قبل، «دو برابر» شده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا یک روز پیش از اجرایی شدن قانون افزایش تعرفه‌ ۳۴ میلیارد دلار از واردات کالاهای چینی، پنج‌شنبه هفته گذشته اعلام کرد ایالات متحده ممکن است در نهایت تعرفه بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار از واردات کالاهای تولید چین را افزایش دهد. دونالد ترامپ تهدید کرد در راند بعدی جنگ‌تجاری، واردات بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی یا تقریبا تمام وارداتی که آمریکا سال گذشته از چین داشت، می‌تواند هدف افزایش تعرفه قرار گیرد. او گفت: «شما ۱۶ میلیارد دلار دیگر در دو هفته دارید و پس از آن همان‌طور که می‌دانید ما ۲۰۰ میلیارد دلار دیگر داریم. پس از این ۲۰۰ میلیارد دلار، ما ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر داریم. خب؟ بنابراین ما ۵۰ به‌علاوه ۲۰۰ به‌علاوه تقریبا ۳۰۰ میلیارد دلار داریم.»پنج‌شنبه هفته گذشته، کشورهای عضو اتحادیه اروپا به طرح کمیسیون اروپایی برای کاهش واردات فولاد این اتحادیه از آمریکا به دنبال تصمیم ترامپ در افزایش تعرفه فولاد و آلومینیوم رای مثبت دادند.

در این رای‌گیری، ۲۵ کشور از ۲۸ عضو اتحادیه اروپا نظر مثبت خود را نسبت به این طرح اعلام کردند. به گزارش «رویترز»، کمیسیون اروپایی که وظیفه نظارت بر سیاست‌های تجاری اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، تحقیق و بررسی خود را بر ۲۸ گروه و کالای ساخته شده از فولاد آغاز کرده است، بررسی که با هدف ارزیابی اثرات سیاست افزایش تعرفه ترامپ صورت خواهد گرفت. این کمیسیون در آغاز بررسی‌های خود اعلام کرد واردات محصولات مورد نظر از ۸/ ۱۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۳ به ۶/ ۳۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۷ رسید، افزایشی که تولیدات داخل اتحادیه را پشت سر گذاشت. در کنار مجادلات تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا، «سازمان تجارت جهانی» در پایگاه اینترنتی خود خبر از پیروزی کانادا در دعوای حقوقی با آمریکا درخصوص اقدام آمریکا در وضع تعرفه بر واردات کاغذ از کانادا داده است.