شماره روزنامه ۶۱۸۱
|
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • مشترکان صنعتی موظف به کاهش بار مصرفی برق براساس برنامه توانیر شدند

    بستن تولید به تیر برق

    ناترازی انرژی در فصل سرد سال به اوج خود رسیده است. بر اساس برنامه محدودیت برق صنایع که از سوی توانیر اعلام شده، همه مشترکان صنعتی برای مدیریت بار، موظف به کاهش برق مصرفی خود هستند که در چنین شرایطی همچون تیر خلاصی به صنایع است.
  • قرارداد با دانشگاه‌‌‌ها برای حل مسائل آب

    معاون مجامع، توسعه مدیریت و پشتیبانی شرکت مدیریت منابع آب ایران با تشریح نقشه راه تعامل صنعت آب با دانشگاه و نخبگان برای حل مسائل آبی کشور گفت: این شرکت در حوزه‌‌‌های مختلف ارتباط صنعت و دانشگاه اقدامات خوبی انجام داده و با هدفمند کردن اعتبارات تحقیقاتی، قراردادهای خوبی را در زمینه حل مسائل و مشکلات صنعت آب با دانشگاه‌‌‌ها منعقد کرده است.
  • معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت:

    تعدد متصدیان معدن مشکلاتی ایجاد کرده است

    معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: تعدد متصدیان در بخش معدن، مشکلاتی ایجاد کرده و این چالش موجب بروز پراکنده کاری شده است.به گزارش «ایرنا»، داریوش اسماعیلی در جلسه هم‌‌‌افزایی دستگاه‌‌‌های حاکمیتی و تشکل‌های معدنی در زمینه تولید اطلاعات پایه زمین‌‌‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در استان فارس اظهار کرد: سیاستگذار موضوع اکتشافات عمیق چه کسی است و چه دستگاهی باید آن را دنبال کند یا اینکه چه کسی قرار است سیاستگذاری حاکم بر شرکت‌های بزرگ معدنی را انجام دهد؟
  • تولید ۲۰.۴میلیون تن فولاد میانی در ۸ ماه امسال

    انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد کشور در هشت‌ماهه سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد که براساس آن ۲۰میلیون و ۴۱۴‌هزار تن فولاد میانی تولید شده است.
  • تولید ۳۰‌هزار مگاوات برق از محل انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر تا پایان دولت چهاردهم

    معاون وزیر نیرو اعلام کرد: طبق برنامه‌ریزی صورت‌گرفته قرار است در طی فعالیت دولت چهاردهم حدود ۳۰‌هزار مگاوات به ظرفیت برق تجدیدپذیر کشور اضافه شود.
  • ثبت‌سفارش بدون سابقه تا سقف ۵۰۰‌هزار دلار

    سامانه جامع تجارت در اطلاعیه‌ای از عدم‌تغییر در شرایط ثبت‌‌‌‌‌‌‌‌سفارش با حالت «بدون سابقه تا سقف ۵۰۰‌هزار دلار» خبر داد. به گزارش مهر، سامانه جامع تجارت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: به اطلاع می‌رساند حوزه سهمیه جدیدی تحت‌عنوان «بررسی‌سیستمی سهمیه واردات با حالت ثبت‌‌‌‌‌‌‌‌سفارش بدون سابقه تا سقف ۵۰۰‌هزار دلار» در سامانه جامع تجارت ایجاد شده‌است. حوزه سهمیه فوق مربوط به پرونده‌هایی است که با حالت ثبت‌‌‌‌‌‌‌‌سفارش «بدون سابقه تا سقف ۵۰۰‌هزار دلار» ایجاد شده‌اند. روال استفاده از این حالت ثبت‌سفارش، کماکان مانند قبل بوده و تغییری نداشته‌است. به این نحو که کاربران پس از ترخیص و ثبت فاکتور فروش در طرح افق، امکان استفاده مجدد از این حالت ثبت‌سفارش را خواهند داشت.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • تامین برق صنایع محدود شد؛

    تولید در اغما؛ سه سناریوی قطع برق صنایع

    دنیای اقتصاد: شهرک‌های صنعتی موظف به کاهش بار مصرفی خود براساس برنامه اعلامی از سوی وزارت نیرو هستند. کاهش بار مصرفی و ساعت کار صنایع، افت تولید به میزان بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
  • «دنیای‌اقتصاد» چرخه معیوب صنعت و نیروی انسانی متخصص را بررسی کرد؛

    ناترازی انسانی در صنعت

    بررسی وضعیت نیروی انسانی متخصص در صنایع کشور نشان می‌دهد که با چرخه معیوبی مواجه هستیم. از یک‌سو، صنایع به دلیل ناکارآمدی‏‏‌های ساختاری و مشکلات اقتصادی، توان جذب و نگهداشت نیروی متخصص را از دست داده‏‏‌اند و از سوی دیگر، همین کمبود نیروی متخصص به تشدید ناکارآمدی و کاهش بهره‏‏‌وری منجر شده است. بنابراین می‏‏‌توان گفت صنایع کشور با ناترازی مهم‌تر و عمقی‏‏‌تر نسبت به ناترازی سوخت و انرژی روبه‏‏‌رو هستند. به باور کارشناسان، کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت، دارد به پاشنه‌آشیل اقتصاد کشور بدل می‌شود.
  • تجارت بیشتر با افزایش جنگ‌های منطقه‌ای همراه است؛

    پیوند خونین جنگ و تجارت

    ایده اصلی این است که گسترش تجارت‌جهانی با کاهش درگیری و جنگ همراه است، با این‌حال مطالعات و داده‌ها نشان می‌دهند که با وجود شکل‌گیری ائتلاف‌های جدید تجاری در جهان ما روندی خلاف ایده اصلی داشته‌ایم. کشورهایی که به تجارت‌جهانی متصل هستند، احتمال جنگ بالاتری دارند زیرا بازبودن درهای تجارت چندجانبه، وابستگی دوجانبه به هر کشور معین و هزینه درگیری دوجانبه را کاهش می‌دهد. گفته می‌شود با آزادسازی تجاری و مالی و پذیرش جهانی‏‏‏‏‌سازی، احتمال درگیری نظامی بین کشورها کاهش پیدا می‌کند. منطق این موضوع بر این پایه استوار است که هزینه فرصت از دست‌دادن منفعت تجاری و تشدید تنش بین کشورهایی که منافع مشترکی با هم دارند، بسیار بالا می‌رود و حاکمان با تفکر عقلایی اجازه رویارویی نظامی را نمی‌دهند. خرد متعارف مبنی‌بر اینکه تجارت از نظر اقتصادی سودمند است، باعث ترویج صلح می‌شود، درگیری‌های نظامی را کاهش می‌دهد و نیز سردمداران جهانی تا حدی منطقی هستند، تا حدی صادق است.
  • سامانه معاملات ارز تجاری چگونه عمل می‌کند؟

    دنیای‌اقتصاد: با ایجاد بازار ارز تجاری میان صادر‌کننده و وارد‌کننده یعنی عرضه‌کننده و متقاضی ارز قراردادی به‌وجود می‌آید ودر این قالب دوره زمانی رفع تعهد برای صادرکننده، مشخص می‌شود و اگر از دوره زمانی عبور کند، تنبیهات مشخصی درنظر گرفته می‌شود.
  • طرح کیمیا و تحول صنعت مس

    صنعت مس یکی از صنایع کلیدی و استراتژیک در جهان است که نقش مهمی در توسعه اقتصادی بسیاری از کشورها ایفا می‌کند. در حال حاضر، تولید جهانی کاتد مس به حدود ۲۳میلیون تن در سال می‌‌‌رسد. بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مس جهان عبارتند از: شیلی با تولید سالانه حدود ۵.۸میلیون تن، پرو با تولید ۲.۵میلیون تن و جمهوری دموکراتیک کنگو با تولید ۱.۷میلیون تن. سهم ایران از این تولید جهانی حدود ۲۸۵‌هزار تن است که معادل ۱.۲‌درصد از کل تولید جهانی کاتد مس است. تقاضای جهانی مس در دهه آینده به دلیل رشد صنایع انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و خودروهای برقی به‌طور چشمگیری افزایش خواهد یافت. پیش‌بینی‌‌‌ها نشان می‌دهند که تقاضای مس، به‌ویژه در این دو بخش، سالانه به طور میانگین ۱۳‌درصد رشد خواهد کرد و سهم مس در این صنایع از ۵.۶درصد در ۲۰۲۱ به ۱۵.۷درصد در ۲۰۳۰ خواهد رسید. این روند افزایش تقاضا به‌ویژه در کشورهایی مانند چین، هند و ایالات‌متحده که در حال گسترش ظرفیت‌‌‌های تولید انرژی تجدیدپذیر و خودروهای برقی هستند، مشاهده خواهد شد.
  • قطع برق، ۲ دلار به ازای هر کیلووات به صنعت کشور ضرر می‌‌‌زند

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه ناترازی انرژی در کشور به یک مساله جدی تبدیل شده است، گفت: صنعت کشور به ازای هر کیلووات قطعی برق ۲دلار دچار ضرر و زیان می‌شود.
  • مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی:

    منشأ گندم‌‌‌های سراسر جهان، کشور ایران است

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه منشأ گندم‌‌‌های سراسر جهان، کشور ایران است، گفت: منشأ تمام گندم‌‌‌های جهان به گندم ایرانی بازمی‌گردد و این محصول همواره به‌عنوان یکی از غذاهای اصلی ایرانیان مطرح بوده است.
  • ۸۵۰۰ مگاوات از نیروگاه‏‏‌ها در مدار نیست

    دنیای‌اقتصاد: سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی گفت: حدود ۸۵۰۰مگاوات از ظرفیت نیروگاه‏‏‌ها به دلیل نبود سوخت، خارج از مدار هستند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، ناصر اسکندری، با اعلام از مدار خارج‌شدن ۸۵۰۰مگاوات از ظرفیت نیروگاه‏‏‌ها به‏‏‌دلیل نبود سوخت افزود: به دلیل اینکه بار مصرفی در فصل زمستان کمتر از فصل تابستان است نیروگاه‌های کشور مشکلی در زمینه تولید برق ندارند. وی افزود: امکان تامین برق به صورت مطمئن و پایدار وجود دارد، اما به دلیل مشکلاتی که در تامین سوخت نیروگاه‏‏‌ها در کشور وجود داشت، نزدیک ۸۵۰۰مگاوات از ظرفیت نیروگاه‏‏‌ها به دلیل نبود سوخت، خارج از مدار هستند. سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی، خاطرنشان کرد: نیروگاه‌های حرارتی کشور به صورت تجمعی بیش از ۵میلیارد مترمکعب گاز کمتری را برای نیروگاه‏‏‌ها امسال دریافت کرده‌اند. به گفته این مقام مسوول، مجموعه پخش و پالایش کشور تلاش کرد بخشی از این کمبود را با تحویل سوخت مایع جبران کند، ولی مخازن نیروگاهی کامل پر نشده است. اسکندری اظهار امیدواری کرد که کاهش تحویل سوخت در نیروگاه‌ها اثر منفی بر تامین برق نداشته باشد تا مردم از نعمت برق پایدار برخوردار باشند.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • به بهانه درگذشت«حاج‌علا»؛

    از ماموریت به عنوان نماینده امام در اتاق تا تاسیس بنیادهای اقتصادی ماندگار؛ علامیرمحمدصادقی که بود؟

    دنیای اقتصاد: علاالدین میرمحمدصادقی، چهره‌ای ماندگار در اقتصاد و تجارت کشور درگذشت؛ او که عمر خود را در عرصه‌های مختلف اقتصادی و تشکلی سپری کرد، نامش در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده امام‌خمینی(ره) در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بر سر زبان‌ها افتاد.
  • تقاضای صنعتی در محدوده قرمز؛

    رکود فراگیر در انتظار بیشتر صنایع

    دنیای اقتصاد: بررسی گزارش‌های آماری حاکی از تشدید رکود صنعت در ماه‌های آینده است. بر اساس این آمارها افت تقاضای موثر و کاهش شاخص فروش بیش از کاهش تولید در این رکود نقش داشته است. به نظر می‌رسد سیاست کنترل نقدینگی بانک مرکزی با هدف مهار تورم؛کاهش قدرت خرید، افت تقاضا و کاهش فروش صنایع را تشدید کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» از اثرات تصمیم جدید ارزی دولت می‌گوید؛

    تغییر ریل نظام ارزی کشور؛ صادرات معدنی اوج می‌گیرد؟

    دنیای اقتصاد: کارشناسان بر این باورند که تا به امروز بر اساس سیستم نیما، دولت و بانک مرکزی به صورت دستوری و کنترلی قیمت ارز را تعیین می‌کردند و این مساله در سال‌های گذشته چالش‌هایی را برای صادرکنندگان ایجاد کرده و باعث برخی نارضایتی‌ها و افت صادراتی شرکت‌های قانون‌مند و بزرگ در بازار شده بود.
  • آنکتاد از وضعیت تجارت‌جهانی خبر داد؛

    رشد بی‌سابقه ۳۳‌تریلیون دلاری

    انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده، موجی از ترس در بین کشورهای جهان به راه‌انداخته است. تهدید دونالد ترامپ به برقراری تعرفه‌های ۶۰‌درصدی روی کالاهای چینی و برقراری تعرفه‌های بیش از ۱۰‌درصدی بر کالاهای سایر کشورها، موجب تردید در آینده تجارت بین‌المللی شده‌است. در این بین کشورهایی که بیشترین مازاد را در مبادلات تجاری با آمریکا دارند، در خط‌مقدم جنگ تجاری قرار دارند.
  • در سایه ناترازی انرژی مطرح شد

    اظهار نگرانی مرغداری‏‏‏‏‏‏‌ها از قطع ناگهانی برق

    دنیای‌اقتصاد: تولیدکنندگان مرغ تخم‌‌‌‌‌‌‌گذار و مرغ‌گوشتی می‌گویند: قطع ناگهانی برق مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها در پی تشدید سرما، به اختلال در تهویه واحدها و تلف‌شدن گله‌‌‌‌‌‌‌ها می‌انجامد و هم‌‌‌‌‌‌‌زمان با حذف ارز نیمایی، هزینه تولید این واحدها افزایش می‌‌‌‌‌‌‌یابد.
  • «دنیای‌اقتصاد» تجربه‌های توسعه صنعتی را بررسی کرد؛

    تجربه سیاست صنعتی در جهان

    سیاست‌های صنعتی در جهان سابقه‌ای بیش از یک‌قرن دارد و بسیاری از کشورها در تمامی قاره‌های جهان حداقل یک‌بار تجربه اتخاذ سیاست صنعتی را در تاریخ اقتصادی خود دارند. ما نشان می‌دهیم که چگونه در چند دهه گذشته ترکیه همچون اقتصاد‌های شرق آسیا با اتخاذ سیاست‌های درست و متنوع صنعتی توانسته است مسیر خود را از اقتصادهای خاورمیانه جدا کند و از طرفی ایران، مصر، اکثر اقتصادهای آمریکای لاتین و اقتصادهای جنوب صحرای آفریقا به دلیل ساختار شکننده مالکیت فکری و معنوی، اتخاذ سیاست‌های صنعتی نادرست و محافظت از ناکارآمد‌ها یا قرار‌گیری در معرض جهانی شدن و صنعتی‌زدایی زودرس از مسیر توسعه اقتصادی منحرف شده‌اند.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» از تصمیم جدید مجلس برای تعطیلات خبر می‌دهد؛

    رایزنی با شورای نگهبان و مجمع تشخیص، برای تصویب «ویکند دو روزه»

    دنیای اقتصاد: لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، در دستور کار هفته آ‌ینده مجلس قرار دارد و آنطور که رییس کمیسیون اجتماعی می‌گوید به منظور تصویب این قانون رایزنی‌هایی با شورای نگهبان انجام شده است.
  • گمرک ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد؛

    فعالیت همه گمرکات مرزی در روزهای تعطیل برقرار است

    دنیای اقتصاد: گمرک ایران اعلام کرد که تمامی گمرکات مرزی در کشور فعال هستند و در گمرکات استان های تعطیل هم که در استان‌های غیر مرزی قرار دارند برای تداوم خدمت‌رسانی کشیک برقرار است.
  • دکتر مسعود نیلی و همکاران ایشان در همایش گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» از پروژه پژوهشی رونمایی کردند؛

    چالش‌های صنعتی‌شدن ایران

    همایش «چالش‏‏‌های صنعتی‌شدن از حکمرانی اقتصادی تا تحولات جهانی» به میزبانی گروه رسانه‏‏‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد. مطالب ارائه‌شده در این همایش حاصل یک پژوهش سازمان‌یافته و شامل سه‌مولفه‏‏ صنعت، اقتصاد داخلی و اقتصاد جهانی، با محوریت و مرکزیت صنعت است که تلاقی پویایی تحولات مهم داخلی و تحولات سریع جهانی را مورد واکاوی قرار می‌دهد. محورهای این همایش عبارتند از: تحولات صنعت ایران، روندهای گذشته، مرور سیاست‏‏‌های توسعه صنعتی در کشورهای منتخب، حکمرانی اقتصادی ایران از منظر توسعه‏‏ صنعتی، تحولات صنعت ایران: ریشه‏‏‌ها و پیامدها و چالش‏‏‌های صنعتی‏‏‌شدن و صنعتی ماندن در شرایط جدید بین‌المللی.
  • دلیل استقبال ‌از کارت بازرگانی در سال‌های اخیر چیست؟

    واکاوی موج تقاضا برای کارت بازرگانی

    سیل تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی طی سال‌های اخیر شدت گرفته است. بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که افزایش تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی معلول سیاست چند‌نرخی ارز و رانت ناشی از تفاوت قیمت ارز است، این در حالی است که در حال حاضر اتاق‏‏‌های بازرگانی سهمی در اهلیت‏‏‌سنجی متقاضیان ندارند. کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند تخصیص ارز برای واردات، تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی را به شدت بالا برده است؛ در حالی که با تک‌نرخی شدن ارز امکان سوءاستفاده وجود ندارد و این مشکلات برطرف می‌شود.
  • در دیدار مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان با فعالان معدنی یزد مطرح شد

    صنایع فولادی یزد مایل به سرمایه‌گذاری مشترک با افغانستان هستند

    دنیای‌اقتصاد: دبیرکل اتاق یزد در دیدار با مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان، با اشاره به ظرفیت‌‌‌های معدنی افغانستان و نیازهای صنایع فولاد یزد گفت: مجموعه‌‌‌های فولادی استان برای تامین خوراک خود مایل به همکاری با افغانستان هستند.
  • علی اکبر عرب‌مازار در پنل مالیاتی اتاق خرم‌آباد مطرح کرد

    دولت به جای اصلاح ساختار اقتصادی، بر وصول مالیات تمرکز کرده است

    دنیای‌اقتصاد: رئیس کمیسیون مالیات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی با بیان اینکه سیاست‌‌‌های مالیاتی باید حاکی از سرمایه‌گذاری باشد، گفت: در کشور ما دولت‌‌‌ها فقط برای جبران کسری‌‌‌ها بر وصول مالیات تمرکز کرده‌اند. رئیس کمیسیون مالیات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) گفت: تجارت بین‌الملل به دنبال تسهیل در بین تجار کشورهاست و افراد و شرکت‌هایی که اقدام به سرمایه‌گذاری خارجی کرده باشند، مشمول مالیات می‌‌‌شوند.
  • رئیس اتاق ارومیه در نشست شورای گفت‌‌‌وگوی آذربایجان غربی:

    دولت، اختیارات ویژه برای مدیریت پایانه‌‌‌های مرزی به استان‌‌‌های مرزی تفویض کند

    دنیای‌اقتصاد: ‌‌‌رئیس اتاق ارومیه با اشاره به فرصت‌‌‌های موجود در استان مرزی آذربایجان غربی برای رونق اقتصاد و توسعه تجارت، از دولت خواست برای مدیریت مرزها و پایانه‌‌‌های مرزی، اختیارات ویژه‌‌‌ای به استانداران استان‌‌‌های مرزی تفویض کند.
  • رئیس اتاق سمنان در آیین تجلیل از پژوهشگران برتر استان مطرح کرد

    پژوهش در پیشرفت اقتصادی و اجتماعی تاثیر مستقیم دارد

    دنیای‌اقتصاد: آیین تجلیل از پژوهشگران برتر استان سمنان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با حضور استاندار سمنان، جمعی از معاونان استاندار، مدیران کل دستگاه‌‌‌های اجرایی، نمایندگانی از بخش خصوصی و محققان و پژوهشگران برگزیده استان برگزار شد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • همایش چالش‌های صنعتی‌شدن در ایران به میزبانی«دنیای‌اقتصاد»؛

    دغدغه اقتصاددانان برای ایران صنعتی؛ از اصلاح سیاست‌های کلان تا پذیرش بنگاههای اقتصادی

    دنیای اقتصاد: همایش «چالش‌های صنعتی شدن ایران؛ از حکمرانی اقتصادی تا تحولات جهانی»، حاصل یک پژوهش سازمان یافته و شامل سه مؤلفه‌ی صنعت، اقتصاد داخلی و اقتصاد جهانی، با محوریت و مرکزیتِ صنعت است که تلاقی پویایی تحولات مهم داخلی و تحولات سریع جهانی را مورد واکاوی قرار می دهد. موضوع مشخص و یگانه‌ای که هرسه مؤلفه را به هم مرتبط می‌کند، رشد اقتصادی با ایفای نقش اصلی صنعت و در نهایت دست‌یابی به رفاه پایدار و مناسب است.
  • «دنیای اقتصاد» بررسی کرد؛

    ماندن در لیست سیاه FATF چه نفعی دارد؟

    دنیای اقتصاد: خروج از لیست سیاه FATF طی سال‌های گذشته به یک مطالبه جدی تبدیل شده است. مخالفان می‌گویند در شرایط تحریمی FATF نمی‌تواند به اقتصاد ایران کمکی کند. اما سوال اصلی این است که ماندن در لیست سیاه چه نفعی برای اقتصاد دارد؟