رشد نوسانی ارزش افزوده صنعتی؛ تضعیف صنعت در بلندمدت

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، گروه صنایع و معادن در فصل بهار سال ۱۴۰۳، رشد ۳.۶ درصدی را ثبت کرده است. این گروه شامل بخش‌های «ساختمان، صنعت، استخراج معدن،تامین آب، برق و گاز طبیعی» است.

گروه صنایع و معادن در مهرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۳.۸ درصدی داشته است که عمدتا تحت تاثیر رشد مثبت بخش صنعت، افزایش نهاده‌های ساختمانی بورسی و همچنین رشد مثبت بخش برق و گاز بوده است.

بررسی روند رشد گروه صنایع و معادن حاکی از رشد ارزش افزوده این بخش به صورت نوسانی است.

رشد این گروه در بهار ۱۴۰۲، ۳.۸ درصد، در تابستان، ۳.۷ درصد، در سال ۱۴۰۲، ۴.۵.درصد، در بهار ۱۴۰۳، ۳.۶ درصد، در تابستان ۱۴۰۳، ۰.۲ درصد و در مهرماه به ۳.۸درصد رسیده است.

بررسی‌ها حاکی از این است که در سال ۱۴۰۲، بخش صنعت ایران سهمی بالغ بر ۱۷ درصد از تولید ناخالص داخلی داشته است. مقایسه رشد ارزش افزوده بخش صنعت با رشد اقتصادی نشان می‌دهد رشد این بخش از رشد اقتصادی پایین‌تر بوده است که این روند می‌تواند نشان‌دهنده تضعیف بخش صنعت در بلندمدت باشد.

 روند تغییرات سهم بخش‌های اقتصادی از کل اقتصاد طی بازه زمانی ۱۴۰۲-۱۳۸۵ نشان می‌دهد سهم این بخش از کل اقتصاد در فاصله سال‌های ۱۳۸۹-۱۳۸۵، ۱۴.۷ درصد، ۱۳۹۴-۱۳۹۰، ۱۴.۷ درصد، ۱۳۹۹-۱۳۹۵، ۱۶.۲ درصد  و ۱۴۰۲-۱۴۰۰، ۱۷.۸ درصد بوده است.

از سوی دیگر، در دهه ۱۳۹۰ ارزش افزوده بخش صنعت تحت تاثیر تحریم و.... کاهش یافت و این دوره در واقع دوره افول بخش صنعت است. در سال‌های بعد اگرچه صنعت رشد مثبت را ثبت کرد اما همچنان رشد بالایی محسوب نمی‌شود.

نبود استراتژی صنعتی، خطای سیاست‌گذاری، نبود ثبات اقتصادی در کنار تحولات اقتصاد کلان؛ فضای سرمایه‌گذاری و نوآوری در بخش صنعت و رشد این بخش را تحت تاثیر قرار داده است.