شماره روزنامه ۶۰۹۶
|

  • سهم اندک تجدیدپذیرها از تولید برق

    دنیای اقتصاد: سهم انرژی‌‌‌های پاک در تولید برق در ایران همچنان اندک است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در انتهای سال۲۰۲۳، حدود ۸۷‌درصد از برق ایران به وسیله گاز طبیعی تامین شده و مشارکت منابع تجدیدپذیر کمتر از ۵‌درصد بوده است و باد و خورشید حدود یک‌درصد سهم داشتند. این در حالی است که میانگین جهانی مشارکت منابع تجدیدپذیر بالاتر از ۱۳درصد است. این موضوع بیانگر عقب‌‌‌ماندگی ایران در سرمایه‌گذاری روی انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر است.
  • چشم‌انداز تجارت خارجی

    دنیای اقتصاد: فاصله ژئوپلیتیک از سال۲۰۱۸ به یک محرک مهم در جریان تجارت بین‌الملل تبدیل شده و تاثیر آن در طول زمان به‌طور پیوسته افزایش یافته است. توجه به چشم‌انداز تجارت خارجی کشور از دریچه ژئوپلیتیک می‌تواند چالش‌ها‌ و فرصت‌های پیش ‌روی ایران را آشکار سازد.
  • سایه ناامنی بر محیط کار

    دنیای اقتصاد: پایش محیط کسب‌وکار از نظر فعالان اقتصادی زیرمجموعه اتاق بازرگانی از بهبود اندک محیط کسب‌وکار در اولین فصل سال‌ حکایت دارد. اما این گزارش همچنین نشان می‌دهد در مجموع و در مقایسه با دو اتاق تعاون و اصناف، محیط کسب‌وکار از نظر فعالان اقتصادی زیرمجموعه اتاق نامناسب‏‏‏‌تر ارزیابی شده‌است. از بین مو لفه‏‏‏‌های کسب‌وکار محدودیت دسترسی به حامل‌های انرژی، بیشترین میزان تغییر به سمت بدتر‌شدن وضعیت را از نظر فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی در این فصل داشته‌است.
  • ضرورت تشکیل اتاق بازرگانی مستقل در مناطق آزاد

    امیر عادل طاهرخانی /عضو هیات نمایندگان اتاق ایران
    اتاق‌های بازرگانی در راه جذب سرمایه‌‌گذاران و نیز حمایت از فعالیت‌های تجاری صنعتی، معدنی و کشاورزی به‌عنوان نمایندگان بخش‌خصوصی در تعامل با دولت و نیز همسان‌سازی قوانین جاری با عرف بازار می‌توانند راهگشای توسعه پایدار و در مقام مشاوره دولت حافظ منافع بخش‌خصوصی در مقابله با تسلط اقتصاد دولتی بر بازار و اجتماع بوده و هم به‌عنوان بازوی اجرایی دولت در یک دیپلماسی اقتصادی موردتایید بخش‌خصوصی باشند.
  • سیاستمدار محافظه‌کار

    دنیای‌اقتصاد: صراف‌ها اعضای یکی از گروه‌های شغلی هستند که همواره در تحولات سیاسی ایران نقش داشته‌اند. حاج سید‌محمد صراف فدایی، از فعالان جنبش مشروطه بود که بعدها نمایندگی صراف‌ها را در نخستین دوره مجلس شورای‌ملی بر عهده گرفت.
  • اختصاص ۲ پایانه خرید تخم‌‌‌‌‌‌‌‌مرغ جهت صادرات، به استان خراسان‌جنوبی

    دنیای‌اقتصاد: علیرضا خامه‌زر، رئیس اتاق بیرجند در تشریح مصوبات شورای گفت‌‌‌‌‌‌‌‌وگوی خراسان‌جنوبی، اعلام کرد: طبق مصوبه‌این شورا و در راستای مطالبه فعالان بخش خصوصی، ۲پایانه خرید تخم‌‌‌‌‌‌‌‌مرغ جهت صادرات به استان خراسان‌جنوبی اختصاص یافت.
  • خسارات ناترازی برق به صنایع جبران شود

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق اصفهان گفت: باید تدابیری اندیشیده شود تا خسارات صنایعی که در ماه‌های گذشته بر اثر محدودیت برق‌‌‌‌‌‌رسانی با مشکلات مختلفی روبه‌رو شده‌اند، جبران شود. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان در ارتباط با خسارت‌‌‌‌‌‌های به‌وجود آمده ناشی از قطعی برق برای صنایع، گفت: در هفته‌های گذشته برای صنایع مختلف استان بر اثر قطعی‌‌‌‌‌‌های مکرر برق خسارت‌‌‌‌‌‌هایی ازجمله زیان تولید، افزایش استهلاک ماشین‌آلات، فاسد‌شدن مواد اولیه، زیان ناشی از عدم‌تحویل به‌‌‌‌‌‌موقع محصولات به مشتریان و... به‌وجود آمده‌است.
  • فعال‌‌‌‌‌‌‌‌سازی گذرگاه مرزی در استان خراسان‌شمالی ضروری است

    عباس کاظمی، رئیس اتاق بجنورد می‌گوید: استان خراسان‌شمالی باوجود مرز مشترک با ترکمنستان و ظرفیت‌های قابل‌‌‌‌‌‌‌‌توجه برای تجارت با همسایگان شمالی، تنها استان مرزی در کشور محسوب می‌شود که از مزایای گذرگاه مرزی محروم است.
  • اما و اگرهای اصلاح قیمت ارز

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: این‌روزها راهبردهای دولت چهاردهم و تیم اقتصادی مسعود پزشکیان در حوزه ارز، موردتوجه فعالان صنعتی، کسب‌وکارها و همچنین تجار قرار گرفته‌است. تک‌نرخی‌شدن ارز در ماه‌های اخیر و به‌دنبال شدت‌گرفتن فاصله قیمتی میان دلار نیمایی و ارز در بازار آزاد، طرفداران بسیاری یافته است. صادرکنندگان اجرای این سیاست را بازگشت دولت از مسیر اشتباه گذشته عنوان می‌کنند؛ در همین‌‌‌‌حال به کاهش و حتی حذف رانت ناشی از دلار چند نرخی تاکید دارند. بااین‌‌‌‌وجود نباید فراموش کرد که حذف ارز چند نرخی زوایای متعددی دارد و بی‌‌‌‌توجهی به ابعاد پنهان آن، چالش‌‌‌‌زا خواهد بود.
  • تابلوی خاموشی صنایع

    دنیای اقتصاد: دور از انصاف است اگر گفته نشود که در تابستان امسال صنایع در خط مقدم خسارات و آسیب‏های اقتصادی ناشی از قطعی‏های مکرر برق بوده‏اند. موضوعی که هر سال تکرار می‌شود و امسال نیز با رسیدن گرما به اوج بی‌سابقه تشدید شد. از صنایع دارو‌سازی تا صنایع سیمان و فولاد از قطعی برق خسارات جبران‌ناپذیری دیدند. کارشناسان معتقدند که طیفی از سیاست‌ها از جمله نظارت و نوسازی شبکه توزیع و انتقال و همین‌طور تنظیم قیمت در بازار انرژی لازم است.
  • اقتصاد سیاسی رشد بدون توسعه

    امیررضا انگجی / پژوهشگر اقتصاد توسعه
    عربستان‌سعودی در دهه ۱۹۷۰ با سرعتی حدود ۱۵‌درصد در سال رشد کرد. این نرخ رشد بالا و شگفت‌انگیز نه با پیشرفت‌‌‌های تکنولوژیک، نوآوری یا حتی بهبود کارآیی در تخصیص منابع، بلکه با صادرات نفت در دوره‌‌‌ای به دست آمد که طی آن قیمت انرژی شش‌برابر شد. در این دوره، حتی محتوای برنامه‌‌‌های درسی آموزشی بدتر شد و به‌طور فزاینده‌‌‌ای به سمت بنیادگرایی روی آورد و تا حدود بسیاری فرصت‌‌‌های اقتصادی برای کارگران سعودی کاهش یافت.
  • شرط رایگان شدن برق کشاورزان اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر از رایگان شدن صورت‌حساب برق و پاداش‌‌‌های جذاب برای کشاورزان خبر داد که در صورت مشارکت در صرفه‌‌‌جویی برق محقق خواهد شد.
  • صادرات با ارزش افزوده کم

    دنیای اقتصاد: در طول ۳۰ سال‌گذشته، ‏‏‏‌ عمده کالاهای صادراتی غیرنفتی کشور را مشتقات نفتی به خود اختصاص داده‌اند. این موضوع از دو جنبه قابل‌بررسی است؛ اول اینکه تنوع کالاهای صادراتی ایران بسیار پایین است و نفت همیشه پای ثابت این جریان محسوب می‌شود. کالای نفتی ایران، در زنجیره ارزش جهانی جزو مواد اولیه صنعتی به‌حساب می‌آید و ارزش‌افزوده زیادی را نصیب کشور نمی‌کند. این معضل خود را در ارزش هر‌تن کالای صادراتی ایران نشان می‌دهد، ارزش هر‌تن کالای صادراتی در گزارش جدید گمرک ایران با ۵۶.۲‌درصد افزایش به ۳۶۲ دلار رسیده، این در حالی است که ارزش هر‌تن کالای وارداتی ایران در مدت ۵ماهه اول سال‌۱۴۰۳ به ‌هزار و ۶۷۸ دلار بالغ شده‌است. اختلاف بین هر‌تن کالای صادراتی و وارداتی در طول ۳۰ سال‌گذشته، همیشه وجود داشته و باعث کسری تراز تجاری کشور شده‌است.
  • یک قرن خام‌فروشی

    دنیای اقتصاد -امیررضا انگجی : نگاهی به سبد صادرات نفتی و غیرنفتی کشور نشان می‌دهد که ما در طول یک قرن گذشته گرفتار انواع مختلف خام‌فروشی به بازارهای جهانی بوده‌ایم. اگر به سال‌۱۹۲۹ بازگردیم، سبد صادرات کشور بدین شرح است: نفت‌خام، گلیم پشمی و فرش، تریاک، خشکبار، پنبه‌خام و برنج در کنار برخی کالاها همچون ماهی و چوب. حال به سال‌۲۰۲۳ بازگردیم و نگاهی کنیم به سبد صادراتی کشور که عبارت است از، نفت‌خام و مشتقات نفتی، مواد معدنی و سنگ، پتروشیمی و کالاهای شیمیایی، سیمان و کلینکر و فولاد.
  • ارز نیمایی واردات پارچه مختص تولیدکنندگان است

    دنیای‌اقتصاد: بر اساس مصوبات جدید وزارت صمت برای واردات ۳۱۱ کد تعرفه (مربوط به پارچه) ارز نیمایی فقط به تولیدکنندگان تخصیص می‌یابد و واحدهای بازرگانی باید از سایر رویه‌های تامین ارز استفاده کنند. گمرک ایران در اطلاعیه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای اعلام کرد؛ برای ثبت‌سفارش ۳۱۱ کد تعرفه (مربوط به پارچه) واحدهای بازرگانی باید به‌جای «خرید ارز از سیستم بانکی» -همان ارز نیمایی- از سایر رویه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تامین ارز استفاده کنند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر