تسریع در پرداخت مطالبات برای تداوم تجارت

غلامرضا نوری‌قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری خود با خبرنگاران با اشاره به گزارش عملکرد دوساله و اقدامات این وزارتخانه در جنگ رمضان گفت: با وجود تحمیل جنگ‌های دوم و سوم و مشکلات اسنپ بک و نیز خشکسالی شدید، تامین امنیت غذایی دچار مشکل نشد؛ اما در قیمت تمام شده اثرش را گذاشت و به مردم تحمیل شد. نوری‌قزلجه ادامه داد: قیمت محصولات بالا است چون نرخ مواد اولیه، حمل‌ونقل، قیمت جهانی و... افزایش یافته است و این مسائل مربوط به جنگ است. وی افزود: در سال اول فعالیت دولت چهاردهم تولید گوشت مرغ ۱۹ درصد و سال دوم ۵ درصد رشد داشت به طوری که امروز کشور خودکفا شده و وارد مرحله صادرات شده‌ایم. وی به رشد سایر محصولات پرداخت و گفت: تولید تخم‌مرغ در سال دوم فعالیت دولت ۸.۵ درصد، تولید شیر خام در این دوره ۳.۶درصد، گوشت قرمز ۲.۵ درصد رشد داشت که این امر با کاهش واردات قابل اثبات است.

وزیر جهاد کشاورزی درباره تاخیر پرداخت مطالبات معوق واردکنندگان کالاهای اساسی با وجود دستور رئیس‌جمهور، ضمن ارائه توضیحاتی درباره وضعیت تخصیص ارز و مطالبات معوق واردکنندگان نهاده‌های کشاورزی، برخی آمارهای مطرح‌شده در این زمینه را رد کرد. نوری قزلجه با اشاره به روند پرداخت ارز برای کالاهای اساسی گفت: از سال ۱۴۰۱ دو مساله اصلی در حوزه تخصیص ارز رخ داد؛ نخست آنکه در برخی موارد ارز به اندازه واردات تخصیص پیدا نکرد و دوم اینکه در برخی موارد کالایی بیش از سهمیه تعیین‌شده وارد کشور شد. وی یادآور شد: وقتی دولت را در مرداد ۱۴۰۳ تحویل گرفتیم، بدهی دولت به واردکنندگان کالاهای اساسی که بر مبنای ارز ترجیحی وارد کرده بودند، ۵.۵‌میلیارد دلار بود. تا ۱۰ مهر ۱۴۰۳ که ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی از مرکز مبادله ارز و طلا حذف شد، این بدهی به حدود ۴.۵‌میلیارد دلار کاهش یافت.

وی افزود: با توجه به اینکه بودجه ارزی سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ کمتر از سال‌های قبل بوده، با صرفه‌جویی در واردات و دقت بیشتر در خریدهای خارجی و قیمت‌گذاری، نزدیک به یک‌میلیارد دلار از مطالبات واردکنندگان پرداخت شده است. وزیر جهاد کشاورزی درباره هدف‌گذاری خودکفایی دانه‌های روغنی در برنامه هفتم پیشرفت و برنامه وزارتخانه، گفت: با حذف ارز ترجیحی که باعث شده بود یارانه این حوزه به کشاورز خارجی داده شود، کشاورزان داخلی با انگیزه تر به تولید خواهند پرداخت. وی در ادامه با اشاره به واردات کالاهای اساسی از طریق بنادر شمالی، عنوان کرد: در طول جنگ تاکنون ۳.۵‌میلیون تن کالا از این طریق ترخیص شده است.

این مقام عالی وزارت درباره ذخایر استراتژیک کشور هم تاکید کرد: با شروع جنگ تحمیلی سوم ۹ اسفند ۱۴۰۴ تا امروز، از ذخایر استراتژیک استفاده نشده و بلکه به میزان آن افزوده شده است. وی درباره تامین نان به عنوان قوت غالب جامعه، مسوولیت‌ آن را فقط مربوط به وزارت جهاد کشاورزی ندانست و گفت: بر اساس قانون، تا تحویل آرد به نانوایان با این وزارتخانه است و در خصوص مجوزها، قیمت‌گذاری و ذخایر با کمیته و کمیسیون‌های وزارت کشور است.نان پرمصرف‌ترین ماده غذایی در جامعه است که تصمیم‌گیری‌ها در دولت با حساسیت و دقت بالا انجام می‌شود.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه امسال ۵۰۴ همت در بودجه ۱۴۰۵ به موضوع نان تخصیص داده شده است، ادامه داد: دولت معتقد است برای جلوگیری از هرگونه نشتی در خصوص یارانه تخصیص داده شده به مساله گندم، آرد و نان بهتر است این یارانه مستقیم به مردم داده شود. این موضوع در حال بررسی در دولت است و در صورت تصمیم‌گیری، به‌طور رسمی اطلاع‌رسانی می‌شود.

نوری‌قزلجه درباره آخرین وضعیت اجرای مصوبه الگوی کشت گفت: بر اساس اقدام اساسی که داشتیم رفت و برگشت بین استان‌ها، شهرستان‌ها و مرکز انجام گرفت تا الگوی کشت دقیق تر، عملیاتی و متناسب با میدان طراحی شود. به گفته وی، اقدام جدید در ارتباط با اجرای الگوی کشت ساماندهی کردن آن بود که سامانه قابل نظارت و هوشمند انجام گرفته است؛ بنابراین اطلاعاتی که از آن می‌گیریم، اطلاعات قابل اتکایی است که به جرات می‌توان گفت ۹۴ درصد کشت محصولات در کشور با الگوی اعلامی همپوشانی دارد که این امر حاصل همکاری و همراهی کشاورزان و بهره‌برداران است.