شماره روزنامه ۵۹۹۹
|

  • درس‌های ارز ۴۲۰۰

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: فعالان صنعت غذا معتقد هستند شکافی که میان قیمت رسمی ‌‌‌ارز و بازار وجود دارد به چالش جدی در این حوزه تبدیل شده است. چالش‌‌‌هایی که پیش از این نیز وجود داشتند. مروری بر دوره‌‌‌های گذشته نشان می‌‌‌دهد که در زمان ارز ۴۲۰۰تومانی، وضعیت به گونه‌‌‌ای شده بود که اکثرا نهادهای پژوهشی با محاسبه رانت نهفته در تفاوت قیمتی خواهان همگرایی نرخ‌‌‌ها بودند. در حال حاضر قیمت ارز دولتی ۲۸۵۰۰ تومان و قیمت ارز در بازار نزدیک به ۶۰ هزار تومان است و این موضوع باعث شده اولا تخصیص ارز برای دولت مقرون به صرفه نباشد و در نتیجه تولیدکنندگان مدت‌‌‌ها در صف تخصیص ارز قرار می‌‌‌گیرند و ثانیا دولت به بهانه ارز دولتی در قیمت‌‌‌گذاری دخالت می‌‌‌کند درحالی‌که بسیاری از تولیدکنندگان ارز را از بازار آزاد تامین می‌‌‌کنند.
  • جاماندگی صنعت غذا از رینگ صادرات

    دنیای‌اقتصاد: صنعت غذا یکی از حوزه‌‌‌های مهم و استراتژیک است که ارتباط تنگاتنگی با معیشت مردم دارد، اما این در حالی است که وضع قوانین خلق‌‌‌الساعه و سنگ‌‌‌اندازی‌‌‌های بی‌‌‌شمار در مسیر این صنعت باعث شده تا کشورهای دیگر گوی سبقت را در بازارهای جهانی از کشور ما ربوده و بازارهای هدف ما را نشانه بگیرند. در حال حاضر، در مقایسه با رقبای خارجی می‌توان گفت که ایران جایگاه قابل قبولی در بخش صادرات محصولات کشاورزی و غذایی ندارد و صنعت غذای ایران نسبت به کشورهای رقیب، از وضعیت قابل دفاعی برخوردار نیست.
  • تاثیر افزایش هزینه‌‌‌های جانبی بر قیمت مواد غذایی

    دنیای‌اقتصاد: کمیسیون تخصصی بنکداران مواد غذایی و دخانیات در راستای انجام وظایف ذاتی خود، طی ماه‌‌‌های گذشته تحقیقات جامعی در سطح بازار در خصوص کالاهای اساسی و مواد غذایی انجام داد که نتایج حاصل از آن نشان می‌دهد، هیچ کمبودی در توزیع و عرضه انواع محصولات خوراکی در بازار وجود ندارد. به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی اتاق اصناف ایران، عضو کمیسیون تخصصی بنکداران مواد غذایی و دخانیات اتاق اصناف ایران با بیان این مطالب گفت: نتیجه تحقیقات انجام‌شده همچنین نشان می‌دهد که قیمت برخی از اقلام مواد غذایی در بازار افزایش یافته است که دلیل این افزایش قیمت به چند مولفه مهم بازمی‌گردد.
  • آرامش پیش از توفان در بازار جهانی مواد غذایی

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: CME GROUP در گزارشی با اشاره به اینکه حجم قراردادهای آتی در بازار جهانی مواد غذایی در بخش کشاورزی در سه ماه اول ۲۰۲۴ حدود ۱۵‌درصد از مدت مشابه سال قبل بالاتر بوده نوشت این به معنای آن است که ریسک‌های کشاورزی در سال‌جاری در مقایسه با سال قبل کاهش یافته و سرمایه‌گذاران به سمت این قراردادها در حرکتند و حتی ماه آوریل دومین آوریل با بالاترین میزان معاملات آتی در ۱۰ سال گذشته بوده است. بر اساس این گزارش، روزانه ۳۳۷‌هزار قرارداد در حوزه محصولات کشاورزی در این بازار بسته شده و برخی کالاها از جمله سویا، دام، گندم و برخی دیگر از محصولات کشاورزی در قراردادهای کوتاه‌مدت روند صعودی قابل‌توجهی از خود نشان داده‌اند که این مساله امیدواری‌ها به وقایعی مانند کاهش اثر جنگ روسیه و اوکراین و کاهش تنش‌ها در این مناطق را نشان می‌دهد. با این حال آن‌طور که فعالان این بازار می‌گویند هر نوع تصمیم‌گیری در حال حاضر ارتباط خطی با وقایعی دارد که در جهان در شرف وقوع است و از آن گذشته سیاست‌های اقتصادی قدرت‌های بزرگ اقتصادی در این موضوع دخالت مستقیم دارد.
  • ‎تغییر منشأ و نوع ارز منجر به گرانی برنج شده است

    دنیای‌اقتصاد: ‎ بلاتکلیفی در تامین ارز و شائبه عدم‌تامین کسری برنج کشور از محل واردات تنظیم بازار برنج را تهدید می‌کند. مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌‌‌کنندگان برنج ایران با بیان این مطلب گفت در حالی که برنج دومین محصول کشاورزی پرمصرف کشور است و همچنان برای تامین ۴۰ تا ۵۰‌درصد نیاز کشور وابسته به واردات هستیم، اما تصمیمات خلق‌‌‌الساعه، بازار این محصول را تحت‌تاثیر قرار داده است.
  • درد صنعت پخش

    سیامک ربیعی/مدیرعامل شرکت به‌پخش
    حال و روز بسیاری از شاخص‌های اقتصادی خوب نیست و این امر بیانگر ضرورت برنامه‌ریزی مشخص اقتصادی برای مهار شاخص‌های آسیب‌زای اقتصادی در سال‌جاری است که در نهایت بار آثار ناشی از نگرانی‌های اقتصادی را از دوش مصرف‌کنندگان و فعالان بخش خصوصی برمی‌دارد.
  • انفعال عجیب در برابر قاچاق آدامس

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: صنعت غذا با چالش‌‌‌های متعددی روبه‌‌‌رو است که این چالش‌‌‌ها در مقایسه با کشورهای منطقه باعث شده تولیدکنندگان نتوانند شرایط رقابتی مناسبی را تجربه کنند. فعالان این بخش می‌‌‌گویند دولت شرایط مناسبی را برای رشد و توسعه شرکت‌های بخش خصوصی صنعت غذا ایجاد نکرده که باعث می‌شود برندهای ایرانی برای حضور موفق در بازارهای منطقه‌‌‌ای بامشکل مواجه شوند. از سوی دیگر مصرف‌کنندگان ایرانی برندهای خارجی را به برندهای ایرانی اولویت می‌دهند و این در حالی است که کیفیت بسیاری از محصولات ایرانی اگر بالاتر از محصولات خارجی نباشد کمتر هم نیست.
  • گلخانه‌داران در برمودای مشکلات

    دنیای‌اقتصاد: تولید محصولات گلخانه‌‌ای از دو منظر برای کشور دارای اهمیت است؛ از یکسو این تولیدات غالبا صادرات‌محور است و از سوی دیگر محصولاتی کم آب بر هستند که در شرایطی که کشور با کم ‌آبی مواجه است می‌تواند یکی از امتیازهای مثبت برای کشور محسوب شود. با این وجود گلخانه‌داران کشور نیز در سالی که گذشت مشکلات بسیاری پشت سر گذاشتند و از سوی دیگر شرایط به نحوی است که به گفته کارشناسان بسیاری از این مشکلات حل نشده باقی مانده و در سال جدید نیز همراه این تولید‌‌کنندگان است.
  • کشت فراسرزمینی یا کشت سرزمینی؛ اولویت با کدام است؟

    در نشست کمیسیون کشاورزی که در اتاق ایران برگزار شد فعالان این بخش به بررسی چالش‌‌‌های موجود در این حوزه پرداختند. در این نشست همچنین چالش‌‌‌های کشت فراسرزمینی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، رضایی رئیس این کمیسیون با اشاره به تجربه کشت فراسرزمینی در کشورهایی مانند چین، عربستان و امارات از اعلام آمادگی برخی نهادهای دولتی و مسوولان نسبت به حمایت از بخش خصوصی در این رابطه خبر داد و گفت: برخی مشکلات مانند کم‌آبی و قیمت رقابتی و... وجود دارد و باید در انتخاب بهترین گزینه‌‌‌ها برای این منظور دست به کار شد. وی با بیان اینکه لازم است کمیسیون کشاورزی اتاق در کمیسیون کشاورزی مجلس یک کرسی برای مشورت‌دهی به نمایندگان مجلس به صورت تخصصی ایجاد کند، در رابطه با زنجیره ارزش محصولات کشاورزی گفت: در تمام دنیا این موضوع مورد توجه قرار گرفته و در ایران نیز با مسوولان و مدیران نشست‌‌‌هایی برگزار شده و توافقاتی هم بین وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور و اتاق بازرگانی صورت گرفته و نمونه کارهایی نیز ارائه شده است.
  • رقابت نفسگیر منطقه‌ای در صنعت غذا

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: با آنکه هنوز آمارهای رسمی از صادرات مواد غذایی در سال ۱۴۰۲ اعلام نشده اما پیش‌بینی می‌شود میزان صادرات در این صنعت در سال قبل رقمی نزدیک به ۶ میلیارد دلار باشد که این رقم در مقایسه با سال ۱۴۰۱ با رشد ۲۵درصدی روبه‌رو است. البته این رشد به دلیل آنکه میزان صادرات در این صنعت در سال ۱۴۰۱ با افت روبه‌رو شده بود رقم زیادی به نظر می‌رسد اما فعالان صنعت غذا معتقدند این صنعت در مقایسه با رقبا از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیست. این موضوع زمانی نگران‌کننده‌تر به نظر می‌رسد که بدانیم کشور در ۱۰ ماهه سال قبل رقمی در حدود ۱۴ میلیارد دلار واردات کالاهای اساسی در صنعت غذا را تجربه کرده که نشان می‌دهد هنوز به‌رغم سیاست‌هایی که در حوزه ارزی در پیش گرفته شده، ما همچنان یک واردکننده خالص بزرگ در صنعت غذا محسوب می‌شویم که نگرانی‌های زیادی را به همراه دارد.
  • تداوم روند کاهشی مصرف سرانه فرآورده‌‌‌های گوشتی

    دنیای اقتصاد: سرانه مصرف گوشت قرمز کشور از ۸ کیلوگرم به ۶ کیلوگرم کاهش یافته و به‌‌‌همین نسبت سرانه مصرف فرآورده‌‌‌های گوشتی هم به حدود ۳ تا ۳.۲ کیلوگرم کاهش یافته است. جمال حسین‌‌‌زاده، دبیر انجمن صنایع فرآورده‌‌‌های گوشتی ضمن بیان این مطلب تصریح کرد: وقتی می‌‌‌خواهیم قیمت‌‌‌گذاری کنیم، مبنای قیمت‌‌‌گذاری همان قیمتی است که به‌‌‌طور دستوری روی مواد اولیه گذاشته شده است و طبیعی است در این شرایط تولیدکنندگان به‌‌‌گونه‌‌‌ای عمل می‌‌‌‌‌‌کنند که قیمت تمام شده را به قیمت مدنظر دولت برسانند که مشکلات بسیاری ایجاد می‌‌‌کند. به گفته وی امروز ناچاریم با کاهش میزان گوشت در پروسه تولید فرآورده‌‌‌های گوشتی قیمت تمام شده را مدیریت کنیم.
  • یارانه نان را به جای نانوا به مردم بدهید

    دنیای‌اقتصاد: قیمت نان طبق گفته مسوولان و روسای اتحادیه نانوایان از سال ۱۴۰۰ به بعد تغییری نکرده است. نان در سال‌های اخیر با دغدغه‌های فراوانی روبه‌رو بوده است و همواره سعی بر این شده است که فعالیت نانوایان با کمترین چالش ادامه پیدا کند. به گزارش اتاق اصناف تهران رئیس اتحادیه صنف نانوایی‌های سنگکی تهران، عوامل موثر بر قیمت نان و دغدغه‌های مربوط به نانوایی‌ها را بررسی کرده است که در ادامه این گزارش می‌‌‌خوانیم.
  • صادرات حوزه غذایی کشور بسیار محدود است

    دنیای‌اقتصاد: جلسه ماهانه با حضور اعضای کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی در محل اتاق بازرگانی ایران در تاریخ ۲۵فروردین ماه سال جاری برگزار شد. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» اولین جلسه کمیسیون مشترک صنایع غذایی اتاق ایران در سال جدید و با دستور جلسه ارائه گزارش جامع صادرات ۱۲ماهه۱۴۰۲ صنایع غذایی با رویکرد بازار هدف، طرح موضوع ابلاغیه نحوه انجام و تایید ثبت سفارش‌های ارزی واحدهای تولیدی، بازرگانی و سهمیه ارزی سال۱۴۰۳ و معرفی برنامه اقدام مشترک اتاق و وزارت آموزش و پرورش در آموزش‌های مهارتی مورد بررسی قرار گرفت. در آغاز این نشست ابوالحسن خلیلی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران گفت: بیش از یک دهه است که شعار سال متمرکز بر تولید است؛ ولی فعالیت اقتصادی عدم همکاری دولت‌ها با شعارها و عدم سنخیت قوانین و مقررات با شعارهای تبیین‌شده را شاهد هستیم. خلیلی افزود: شعارها فلسفه خوداتکایی بیشتر بر اقتصاد کشور و ایجاد فاصله با اقتصاد نفتی را تداعی می‌کند.
  • صنعت آبزیان در تور بازارهای موازی

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: بر اساس آمار رسیده از گمرک ایران، میزان وزنی محصولات شیلات صادر‌شده در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۴۹‌هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال ماقبل ۱۲‌درصد افزایش نشان می‌دهد. بر اساس این گزارش، در سال ۱۴۰۲ صادرات میگو با ۹۸ میلیون و ۴۰۰‌هزار دلار، ۳۲‌درصد از ارزش کل صادرات را در بین محصولات شیلات به خود اختصاص داده است. کشورهای روسیه، امارات متحده عربی و چین خریداران اصلی میگوی صادراتی بودند. صادرات میگو در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ به لحاظ ارزش ۲۶‌درصد کاهش نشان می‌دهد.
  • سرانه مصرف لبنیات به ۴۰کیلو رسید

    دنیای اقتصاد: براساس آخرین آمار، سرانه مصرف لبنیات به ۴۰ تا ۵۰کیلوگرم رسیده است که برای دستیابی به سرانه مصرف قبلی حمایت‌های لازم در پرداخت یارانه باید صورت بگیرد. به گزارش بازار، علی‌احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه لبنی با اعلام این خبر گفت: در شرایط کنونی به‌واسطه کاهش قدرت خرید مردم، اکثر واحدهای لبنی متوسط و کوچک با ۱۰ تا ۴۰درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کنند. به گفته وی، با توجه به فعالیت واحدهای لبنی با حداقل ظرفیت، جذب شیر واحدها پایین است، از این رو شیرخام تولیدی روانه کارخانه‌های شیرخشک می‌شود که متاسفانه شیرخشک هم به آن سوی مرزها قاچاق می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر