تعداد بازارهای میوه و ترهبار در محلههای پایتخت افزایش مییابد؟
چالش تامین زمین در میادین میوه
مهدی بختیاریزاده، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران در مورد قیمتگذاری محصولات با بیان اینکه قیمتگذاری میادین و بازارهای میوه و ترهبار شهرداری هفتهای یکبار انجام میشود، افزود: شرایط بازار، میزان تولید و فصل و همچنین شرایط آب و هوایی در قیمتگذاری تاثیرگذار است. تمام میادین در سطح شهر تهران تابع یک نرخنامه است. قیمتها روزانه توسط ناظران و بازرسها بررسی میشود. اگر موردی از تخلف باشد، جریمه مالی، نمره منفی و درج در پرونده را در پی دارد و ممکن است در مناقصات سالهای آینده نیز اثرگذار باشد.
بختیاریزاده با اشاره به اینکه روزانه ۵۵۰هزار نوبت خرید و یک میلیون تراکنش در میادین انجام میشود، گفت: شرایط تامین کالاهای اساسی و ترهبار در میادین مناسب است و آماده پذیرای بیشتر شهروندان هستیم و شهروندان در صورت مشاهده هرگونه مشکل احتمالی میتوانند به دفتر متصدیان بازار، غرف و همچنین از طریق QRکد اختصاصی غرفه میتوانند نظرات و شکایات خود را دنبال کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران در مورد سرانجام سفارش میوه به صورت اینترنتی و در قالب سامانه شهرزاد با تاکید بر اینکه مشکلاتی در سامانه شهرزاد وجود دارد که درصدد رفع آن هستیم، اظهار کرد: روزانه ۱۳هزار تن میوه و ترهبار وارد شهر تهران میشود. ۵هزار تن از این میزان به شهرستانها مثل شهریار و... ارسال میشود. روزانه حدود ۴هزار و ۵۰۰ تن میوه و ترهبار در سازمان میادین و میوه و ترهبار شهرداری تهران عرضه میشود. بقیه نیز به میوهفروشیها و فروشگاهها میرود.
وی با بیان اینکه ما هر روز به فکر ارتقای کیفیت در بازارهای ضعیف و حتی قوی هستیم، ادامه داد: در اندک میادینی ممکن است کیفیت کمی پایین باشد که به دلیل این است که مشتری کم است و میوه طی یک روز فروش نمیرود. در بازارهای با مشتری بیشتر تا سه بار محصولات شارژ میشود و کیفیت هم قاعدتا بالاتر است.
بختیاریزاده در مورد پسسورت محصولات به معنای ارزانتر فروختن محصولات در ساعات پایانی فعالیت یا اقلامی با کیفیت کمتر تصریح کرد: پسسورت قیمت محصولات باید نصف یا یکسوم باشد. در ۷۰درصد بازارها، بهرهبردار میوههایی را که مانده و فروش نرفته بستهبندی میکند و افراد نیازمند به صورت رایگان از آن استفاده میکنند و دقت داشته باشید که بهرهبرداران میادین و بازارها از بخش خصوصی هستند و ما نمیتوانیم به آنها فشار بیاوریم که محصول خود را رایگان بفروشند، بلکه میتوانیم قیمت آن را مدیریت کنیم، پسسورت که الزاما به معنای غیرقابل استفاده بودن نیست، در ساعات پایانی فعالیت میادین و بازارهای میوه و ترهبار با قیمت به مراتب پایینتر و گاهی حتی به صورت رایگان توسط غرفهداران عرضه میشود.
وی با اشاره به اینکه مردم طبق روال گذشته در بازارها حضور دارند و مایحتاج خود را از میادین و بازارهای میوه و ترهبار شهرداری تهران میخرند، گفت: هیچ کمبودی در سازمان میادین و میوه و ترهبار شهرداری تهران وجود ندارد. روی سلامت محصولات دقت نظر داریم. مسوولان بهداشت و دامپزشکان هم بر محصولاتی که ایراد دارند نظارت کرده و از عرضه آن جلوگیری میشود.
بختیاریزاده در مورد مزیتهای خرید از سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران گفت: محصولات ترهبار و... به دلیل حجم فروش بالا تازه هستند. قیمت عادلانه نیز از دیگر ویژگیهای خرید از میادین و بازارهای میوه و ترهبار شهرداری تهران است. طبق آخرین گزارش بانک مرکزی تفاوت قیمت میوه و ترهبار معادل ۵۲درصد کمتر نسبت به میانگین قیمت در سطح شهر تهران است. در خصوص کیفیت نیز کیفیت محصولات جزو خطوط قرمز است و برای ارتقای کیفیت همواره تلاش میکنیم. طبق آمار استقبال از میادین۲۹درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: تمام قفسهها مملو از محصولات است و تمام اجناس موردنیاز شهروندان در بازار و میادین وجود دارد. به مردم اطمینان خاطر میدهیم در فروشگاه و انبارها کالا به میزان کافی وجود دارد. گوشت تنظیم بازار گوساله نیز در تمام بازارها وجود دارد. گوشت گوسفندی هم چون وارداتی است، نوسان داشت و کم شده بود که البته مشکل حل شد. درمجموع مشکلی در تامین گوشت و مرغ وجود ندارد.
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران ادامه داد: سامانه شهرزاد در تمام مناطق تهران فعال است و درصدد هستیم خلأ و مشکلات آن را حل کنیم تا مردم بدون مشکل محصولات خود را تهیه کنند. در این ماه افتتاح بازار جدید را در منطقه ۲۲خواهیم داشت. درخصوص تامین زمین محدودیت وجود دارد، اما سعی میکنیم در هر محلهای که زمین تامین شد، بازار احداث کنیم. مهدی بختیاریزاده در مورد تفاوت قیمت در میادین با تاکید بر اینکه قیمتگذاری روی محصولات ارائهشده در بازارها و میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران بر اساس شاخصهای کیفی انجام میشود؛ گفت: به عبارتی قیمتگذاری در سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار بر اساس استانداردی است که برای هر محصول تعیین میشود.
وی افزود: در نرخنامههای سازمان علاوه بر اینکه نوع محصول و قیمت مصوب آن درج شده است؛ یکسری شاخصهای کیفی برای این محصولات در نظر گرفته شده است که شامل مواردی همچون شکل ظاهری، وزن و سایز است. مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران ادامه داد: بهرهبرداران در میادین و بازارهای شهرداری تهران باید محصولات قابل عرضه را بر اساس این شاخصهای تعیینشده در نرخنامه مصوب سازمان مدیریت میادین تهیه کنند. اگر محصولی با شاخصهای کیفی تعیینشده فاصله داشته باشد، اجازه ورود به بازارها و میادین را ندارد. وی اظهار کرد: در برخی موارد که محصول قابل عرضه در میادین و بازارها فاصله کمی با شاخصهای کیفی نرخنامه داشته باشد، اصلاح قیمت انجام میشود.
بختیاریزاده در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه رویکرد فروش محصولات در بازارها و میادین میوه و ترهبار به صورت دستچین است، شهروندان میتوانند روی پالت میوه و سبزیجات را بر اساس سلیقه خود انتخاب کنند. مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران در ادامه گفت: شهرداری تهران برای اجرای این طرح، برنامه ساخت و بهرهبرداری از ۱۰۰ بازار میوه و ترهبار را در محلههای شهر تهران در دستور کار خود قرار داد. وی با بیان اینکه اجرای این طرح، واقعا سنگین بود چرا که اولین مساله در توسعه بازارهای میوه و ترهبار تامین زمینهای موردنیاز این فضاهای شهری بود؛ افزود: عملیات عمرانی ساخت این بازارها نیز به نوبه خود سخت بود اما خوشبختانه تا به امروز بخش قابلتوجهی از این طرح اجرا شده است تا به چرخه خدماترسانی به شهروندان افزوده شود.
بختیاریزاده ادامه داد: سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار سال گذشته نزدیک به ۳۰ بازار را به بازارهای میوه و ترهبار شهر تهران اضافه کرد و امسال نیز تاکنون ۱۰ بازار به تعداد بازارهای شهر تهران افزوده است. وی گفت: تمام تلاش ما تا انتهای سال ۱۴۰۳ این است که حدود ۳۰ بازار جدید به چرخه خدماترسانی به شهروندان اضافه کنیم.