منافع «خروج از بنگاه‌داری» برای بانک‌ها علی محمدی/دنیای اقتصاد

روز گذشته همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاه‌داری به بنگاه‌‌‌سازی» با میزبانی «بانک ملی ایران» برگزار شد. این همایش حول محورهای «نقش نهادهای تامین مالی در توسعه تولید»، «ظرفیت‌های موجود در اقتصاد ملی با تاکید بر روش‌ها و ابزارهای نوین»، «اصلاحات قانونی و نظارتی برای تقویت تامین مالی تولید»، «تکنولوژی‌‌‌های نوین در تسهیل تامین مالی»، «توسعه کسب و کارهای تولیدی» و «مدیریت نقدینگی برای تامین مالی پایدار تولید» برگزار شد. در این همایش ابوالفضل نجارزاده «مدیرعامل بانک ملی ایران»، محمد‌رضا فرزین «رئیس کل بانک مرکزی»، عبدالناصر همتی «وزیر امور اقتصادی و دارایی» و محمد باقر قالیباف «رئیس مجلس شورای اسلامی» سخنرانی کردند. نکته قابل‌توجه این بود که هم از طیف «قانون‌گذار»، هم از طیف «سیاستگذار پولی و دولت» و در واقع «نمایندگان اصلی» در این نشست حضور داشتند تا درباره آینده نظام بانکی و انجام اصلاحات، هم‌اندیشی کنند. نکته‌ای که رئیس مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید کرد این بود که همایش‌‌‌های این‌‌‌چنینی به شکل کنونی در سال‌های آینده نیز تداوم یابد، تا چاره‌ای برای تامین مالی تولید و حل مشکلات بانک‌ها ایجاد شود. ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی به عنوان نخستین سخنران این همایش این مراسم را آغاز کرد.

نجارزاده با تاکید بر اینکه سال ۱۴۰۳ توسط مقام معظم رهبری به عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده، بیان کرد: بانک ملی ایران با راهبری وزارت امور اقتصادی و دارایی برنامه‌‌‌ریزی لازم برای برگزاری همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاه‌داری به بنگاه‌‌‌سازی» را اجرایی کرده است. او در ادامه گفت: حضور شخص محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و روسای کمیسیون‌‌‌های تخصصی مجلس در این همایش نشان از اهتمام مجلس به رفع موانع تولید و رونق اقتصادی دارد. نجار‌زاده با بیان اینکه بالغ بر ۹۰‌درصد تامین مالی کشور توسط نظام بانکی انجام می‌شود تاکید کرد: بانک‌ها جایگاهی کلیدی در نظام اقتصادی کشور دارند. در شرایط کنونی، ضرورت‌‌‌های اقتصادی ایجاب می‌کند که بانک‌ها از رویکرد بنگاه‌‌‌داری فاصله گرفته و به ‌‌‌عنوان همراه و پشتیبان تولید، در تامین مالی واحدهای تولیدی ایفای نقش کنند. خروج شبکه بانکی کشور از بنگاه‌‌‌داری می‌تواند فرصتی برای آزاد‌سازی منابع حاصل از واگذاری‌‌‌ دارایی‌‌‌های منجمد ایجاد کند. این منابع، در ترکیب با سرمایه‌‌‌های مردمی، می‌توانند به سمت طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای و پروژه‌‌‌های کلیدی کشور هدایت شوند.

نجار‌زاده ادامه داد: «خروج از بنگاه‌‌‌داری و تمرکز بر حمایت از بنگاه‌‌‌سازی، نقطه مشترک رهنمودهای مقام معظم رهبری، سیاست‌‌‌های کلی نظام، برنامه هفتم توسعه، راهبردهای دولت چهاردهم و برنامه عملیاتی وزارت امور اقتصادی و دارایی است.» مدیرعامل بانک ملی افزود: شبکه بانکی کشور با باور و درک به رسالت خود در حوزه بانکداری، به‌‌‌جای بنگاه‌‌‌داری، بر بنگاه‌‌‌سازی تاکید دارد. این دیدگاه، نه تنها یک راهکار اجرایی موثر برای رونق و آبادانی کشور به شمار می‌رود، بلکه مسیری روشن برای تحقق چشم‌‌‌انداز اقتصادی ایران ترسیم می‌کند.