گزارش «حرکت در جریان مخالف» چه جزئیاتی دارد؟
دغدغه مدیران عامل چیست؟
به صورت کلی گزارش مدیران عامل درباره چیست و به چه موضوعاتی میپردازد؟
سومین شماره گزارش مدیران عامل که در چهارم اردیبهشت منتشر میشود، بر مسائلی مانند دیدگاهها و دغدغههای این افراد و همچنین سبک زندگی و کاری مدیران عامل تمرکز دارد. عقیده ما آن است که مدیران عامل به دلایل مختلفی آگاهی زیادی درباره فضاهای مختلف کسب و کار دارند. برای مثال این افراد مسوولیت پیشبردن کسب کار خود را دارند و در این مسیر با فضای اقتصاد کلان و بازارهای کشور در ارتباط هستند. از سوی دیگر این افراد کسانی هستند که باید فضای داخلی سازمان را مدیریت کنند و به همین دلیل با مسائلی مانند جریانهای مالی و همچنین منابع انسانی نیز مواجه هستند.
به همین دلیل میتوانند شناخت خوبی از فضای داخل سازمانها و همچنین اقتصاد کلان کشور داشته باشند. شرکت مشاوره مدیریت ایلیا در گزارشهای سالانه خود سعی دارد تا نگاه این افراد را نسبت به مسائل مختلف بازتاب دهد. میتوان گفت که تمایز اصلی این گزارش نیز با سایر گزارشهایی که در مورد فضای کسب و کارهای مختلف منتشر میشود، تمرکز بر نگاه این طیف از افراد است. برای مثال تعداد قابلتوجهی از گزارشهای کسب و کار که در ایران منتشر میشود معطوف به نگاه افرادی مانند پژوهشگران و استادان دانشگاههاست. با این حال گزارش ایلیا سعی دارد تا نگاه افرادی را بازتاب دهد که در زمین بازی فعالیت میکنند.
مخاطب گزارش مدیران عامل چه کسانی هستند؟
همانطور که این گزارش بازتابدهنده نگاه مدیران عامل در کشور است، اولین مخاطب آن نیز همین افراد هستند. در واقع این افراد با مطالعه این گزارش میتوانند ببینید که دغدغه اصلی مدیران عامل چیست و چه راهکارهایی برای از میان بردن این دغدغهها وجود دارد. از سوی دیگر این افراد میتوانند با فضاهای کسب و کار مختلف آشنا شوند. دومین مخاطب چنین گزارشی دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی هستند.
در واقع با مطالعه این گزارش میتوان فهمید که بخشی از گردانندگان بخشخصوصی کشور به مسائل جاری کشور چگونه نگاه میکنند. این افراد با مطالعه گزارش مدیران عامل میتوانند نسبت به فضای کسب و کار و همچنین دغدغههای اصلی آن بینش بهتری پیدا کنند و قدم در مسیر بهبود اوضاع بردارند. سومین مخاطب این گزارش مدیران ارشد سازمانها و همچنین محققها هستند. برای مثال دانشجویان میتوانند برای نوشتن پایاننامه یا تحقیق از اطلاعات درج شده در این گزارش استفاده کنند. در نهایت میتوان گفت این گزارش میتواند برای افرادی که علاقه دارند تا اطلاعاتی در زمینه فضای کسب و کار در کشور به دست بیاورند میتوانند این گزارش را مطالعه کنند.
آیا این گزارشها تاکنون واکنشهایی را به دنبال داشته است؟
با وجود آنکه تاکنون ارزیابی سیستماتیکی در این زمینه صورت نگرفته است اما مشاهدات نشان می دهد که افراد مختلفی توانستهاند با استفاده از یافتههای این گزارش تحلیلهای مختلفی ارائه کنند. علاوه بر این، تعدادی از سیاستگذاران این گزارش را مطالعه کردند و به آن واکنش نشان دادند. همچنین گزارشهای سالهای قبل در فضاهایی مانند لینکدین مورد توجه قرار گرفت.
پرسشهای اصلی که در جریان تدوین این گزارش از مدیران عامل میشود در چه زمینههایی است؟
یکی از پرسشهای اصلی این گزارش حول محور نگاه مدیران نسبت به فضای اقتصاد کلان کشور است. در واقع از آنها پرسیده میشود که چه نگاهی نسبت به اوضاع اقتصادی کشور دارند؟ این پرسش هم معطوف به گذشته و هم معطوف به آینده است. برای مثال مدیران عامل معتقدند که در سالهای گذشته زمین بازی برای فعالیتهای مربوط به بخش خصوصی کوچکتر شده است. در واقع سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ سال سختتری بوده و احتمالا فعالیت در سالجاری نسبت به سال گذشته سختتر خواهد بود. سختیهایی که از آن صحبت میشود ناشی از عوامل مختلفی است. برای مثال در سالهای گذشته عواملی مانند تورم موجب شده تا قدرت اقتصادی مردم به صورت قابلتوجهی کاهش یابد.
همین مساله نیز موجب شده تا تقاضا کاهش یابد و فعالیتهای بخش خصوصی تحتتاثیر قرار بگیرد. در واقع در حال حاضر بازار کوچکتر شده است. از سوی دیگر محدودیتهای بینالمللی همچنان بر سر راه فعالیت شرکتهاست. علاوه بر این ما در جریان پرسشنامههای این گزارش، سوالاتی مبنی بر سبک زندگی مدیران عامل مطرح کردیم تا از این منظر نیز با زندگی و دغدغههای این افراد آشنا شویم. در نهایت میتوان گفت که ما در هر شماره از این گزارش سعی کردیم تا روی یک موضوع خاص متمرکز شویم. برای مثال گزارش سال گذشته مربوط به تحولات دیجیتال بوده و گزارش امسال به موضوعاتی مانند رهبری مسوولانه کسب وکار و همچنین نقدینگی پرداخته است.
شما به عنوان یک مدیرعامل، در زمینه بهبود فضای کسب و کار در کشور، چه توصیهای برای سیاستگذاران دارید؟
من از آقای دکتر ایمانیراد یادگرفتم که وقتی پدر مادر هستید قرار نیست که بچه خودتان را رشد بدهید. بلکه قرار است محیطی فراهم کنید تا فرزند شما رشد کند. همچنین وقتی گیاهی میکارید برای رشد آن ریشه را بیرون نمیکشید، بلکه سعی میکنید تا با اقداماتی مانند فراهم کردن فضایی که نور خوب دارد و رعایت مسائلی از قبیل آبیاری به ظرفیت رشد آن اجازه ظهور دهید. در این صورت این گیاه میتواند رشد کند. به نظر من این مساله در مورد اقتصاد نیز میتواند صادق باشد. حاکمیت میتواند بدون دخالت مستقیم در اقتصاد و فراهم کردن یک فضای امن برای کسب و کارها قدم بزرگی در زمینه رشد و توسعه آنها بردارد. برای مثال در حال حاضر یکی از اصلیترین دغدغههای مدیران عامل عدمثبات اقتصادی است. دولت با ایجاد ثبات اقتصاد میتواند کمک بزرگی به کسب و کارهای خصوصی کند. بنابراین میتوان گفت که اگر ثبات اقتصادی در کشور حاکم باشد و همچنین تامین مالی خوبی نیز صورت بگیرد، کسب و کارها توانایی رشد در ایران را خواهند داشت.