برگزاری نشست وزرای صنعت بریکس در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴
برنامه بریکس، ایجاد نظام تعرفهای و یک ارز واحد و ایجاد ساختاری تهاتری است، در واقع اعضای بریکس به دنبال کاهش قدرت دلار در بازار جهانی هستند، مسیری که پیشبینی میشود با وجود سخت و زمانبر بودن به راحتی بتواند به ایجاد تعادل در اقتصاد جهان منجر شود.
بریکس مخفف برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، اعضای اولیه این بلوک است. پنج کشور دیگر شامل اتیوپی، عربستان سعودی، ایران، مصر و امارات متحده عربی هستند که در سال گذشته به این گروه پیوستند که طبیعتا برگزاری این نشست در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو۲۰۲۴ که از تاریخ ۸ تا۱۲ اردیبهشت ماه برگزار میشود دستاوردهای زیادی در حوزه تجارت خارجی کشورمان خواهد داشت.
بریکس توسعهیافته حدود ۳۰درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهد و در مجموع جمعیتی حدود ۳.۵ میلیارد نفر یا ۴۵درصد از ساکنان جهان دارد. نفوذ سیاسی و اقتصادی این بلوک پس از اعمال تحریمهای شدید ایالاتمتحده و متحدانش علیه روسیه پس از آغاز درگیری اوکراین در سال ۲۰۲۲، بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. اعضای بریکس به کمپین غرب ملحق نشدند و تجارت با روسیه را ادامه داده یا تقویت کردهاند.کشورهای متعدد دیگری برای عضویت در بریکس ابراز علاقه کردهاند.
ریاست دورهای بریکس پس از آفریقای جنوبی در سال گذشته به روسیه واگذار شد. گروه بینالمللی بریکس (BRICS) از ظرفیت بالایی برای تاثیرگذاری بر اقتصاد دنیا برخوردار است و اهمیت بسیاری در حوزه همکاریهای فرامنطقهای دارد.
از ژانویه سال ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) شش کشور جمهوری اسلامی ایران، آرژانتین، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر به عضویت کامل گروه بریکس درآمدند.
کشورهای بریکس به دنبال ایجاد یک واحد پولی جدید هستند، این ارز بالقوه، در حالی که هنوز تحت بررسی و تحقیق قرار دارد، به این کشورها اجازه میدهد تا استقلال اقتصادی خود را در حالی که با سیستم مالی بینالمللی موجود رقابت میکنند، ابراز کنند. در حال حاضر سیستم فعلی تحت سلطه دلار آمریکا حدود ۹۰درصد از کل معاملات ارزی و نزدیک به ۱۰۰درصد معاملات نفت را به خود اختصاص میدهد. اگر کشورهای بریکس یک ارز ذخیره جدید ایجاد کنند، احتمالا به طور قابلتوجهی بر دلار آمریکا تاثیر خواهد گذاشت و به طور بالقوه منجر به کاهش تقاضا خواهد شد. پیشبینی میشود این مساله تبعاتی را برای اقتصاد ایالات متحده و جهان به دنبال داشته باشد.
کشورهای بریکس دلایل زیادی برای ایجاد یک ارز جدید دارند. چالشهای مالی اخیر در جهان و سیاستهای خارجی تهاجمی ایالات متحده، کشورهای بریکس را بر آن داشته تا این امکان را بررسی کنند. آنها میخواهند در عین کاهش وابستگی جهانی به دلار آمریکا و یورو، در جهت منافع اقتصادی خود گام بردارند.