تامین مالی باید آخرین دغدغه شرکتهای دانشبنیان باشد
محمدصادق خیاطیان در این نشست با بیان اینکه در چند سال اخیر مفهوم دانشبنیان جای خود را بیش از گذشته در اقتصاد کشور باز کرده است، اظهار کرد: ایران از ظرفیت بسیار خوبی در حوزه نیروی انسانی تحصیلکرده برخوردار است و کشوری غنی از این حیث بهشمار میآییم، بنابراین در این چارچوب رشد شرکتهای دانشبنیان نیز با سرعت بسیار خوبی در کشور اتفاق افتاده است. وی با اشاره به اینکه حمایت مسوولان عالی کشور از حوزه دانشبنیان از اتفاقات دیگری بوده که منجر به توسعه و نفوذ بیشتر فناوری در صنایع کشور شده است، گفت: در این زمینه کافی است به حمایتهای مقام معظم رهبری از شرکتهای دانشبنیان و اقتصاد دانشبنیان اشاره کنیم؛ ایشان شعار سال گذشته را مستقیما با مفهوم دانشبنیان گره زدند و در سال ۱۴۰۲ نیز در دیدار با کارگزاران و مسوولان نظام عنوان کردند مصداق بارز اقتصاد مردمی، همین شرکتهای دانشبنیان هستند.
خیاطیان همچنین به اهتمام رئیسجمهور به حوزه دانشبنیان اشاره کرد و در ادامه اهمیت مقوله تامین مالی نوآوری را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: در ادبیات حوزه نوآوری این نکته معروف است که تامین مالی قلب نظام ملی نوآوری است. رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه این صندوق نیز بر اساس همین دغدغه (تامین مالی نوآوری) تشکیل شد، اظهار کرد: امروز با فعالیتهای صورت گرفته، زیستبوم نوآوری در ایران بالغتر شده است. سال ۹۱ تعداد شرکتهای دانشبنیان تنها ۵۰ شرکت بود، اما امروز تعداد آنها به ۸۵۰۰ شرکت رسیده است. وی با تاکید براینکه امروز در حوزه تامین مالی نوآوری نمیتوان صرفا به منابع دولت اتکا کرد، گفت: بلوغ زیستبوم نوآوری مستلزم مشارکت و همکاری نهادهای مختلف تامین مالی ازجمله شبکه بانکی، سرمایهگذاران خصوصی، صنایع بزرگ و متعارف کشور، صندوقهای جسورانه بورسی و... است. در این زمینه شبکه بانکی کشور نقش بسیار پررنگی دارد.
وی در ادامه بانک تجارت را از بانکهای پیشرو در حمایت از شرکتهای دانشبنیان اعلام کرد و یادآور شد: بانک تجارت سال گذشته توانست رتبه اول شبکه بانکی کشور در ارائه تسهیلات و ضمانتنامه به شرکتهای دانشبنیان را از آن خود کند. خیاطیان در ادامه تنوع در طراحی ابزارهای تامین مالی حوزه نوآوری را از نیازمندیهای اصلی این حوزه در کشور برشمرد و گفت: توسعه و گسترش زیستبوم نوآوری میطلبد ابزارهای تامین مالی این حوزه نیز بیشتر شود. امروز همزمان با افزایش تنوع نیازهای شرکتهای دانشبنیان، ما نیز باید تنوع در ابزارهای تامین مالی این شرکتها را بالا ببریم. خوشبختانه بانک تجارت در این زمینه پیشرو بوده و تفاهمنامه پیش رو در پذیرش رکن ضامن در انتشار اوراق صکوک نوآوری برای شرکتهای دانشبنیان یکی از همین نمونههاست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دغدغه شرکتهای دانشبنیان در تامین وثایق بانکی یادآور شد: تاکید فراوان در ارائه وثایق ملکی برای دریافت تسهیلات، یکی از مهمترین دغدغههایی است که فعالان فناوری و صاحبان شرکتهای دانشبنیان با ما مطرح میکنند. در حالی که باید به سمت پذیرش دارایی نامشهود شرکتهای دانشبنیان به عنوان وثیقه حرکت کنیم. البته در کشور نظام ارزشگذاری مبتنی بر داراییهای نامشهود، مشکلات بسیاری دارد و صندوق نوآوری درصدد حل این چالش است. در این زمینه نیز مذاکرات و همکاریهایی را با سازمان حسابرسی کشور آغاز کردهایم. وی یادآورشد: دارایی اصلی شرکتهای دانشبنیان، فناوری و دانش آنان است و عمده منابع مالی شرکتهای دانشبنیان نیز صرف تحقیق و توسعه میشود.
به همین خاطر این شرکتها نمیتوانند برای خرید ملک یا ساختمان هزینه چندانی صرف کنند. ازاینرو، اگر برای دریافت هر نوع تسهیلاتی به دریافت وثیقه ملکی نیاز باشد، عملا فعالیت شرکتها با مشکل مواجه میشود. رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: شعار ما در صندوق نوآوری این است که تامین مالی باید آخرین دغدغه شرکتهای دانشبنیان باشد و از شبکه بانکی کشور انتظار داریم برای تحقق این هدف در کنار صندوق نوآوری باشد.