رئیس انجمن مقاطع برنجی ایران عنوان کرد
تامین نیاز کشور به مقاطع برنجی
این صنعت، یک صنعت مادر برای بسیاری از صنایع دیگر بهشمار میرود. مقاطع برنجی در صنایعی همانند ساختمانسازی، صنعت خودرو، صنایع برودتی و حرارتی، صنعت نفت، پتروشیمی، شیرآلات و یراقآلات ساختمانی، اتصالات آب، برق و گاز کاربرد دارد. عدم وابستگی به خارج از کشور، بزرگترین ویژگی صنعت مقاطع برنجی محسوب میشود، چراکه مس، روی و سرب به عنوان مواد اولیه این صنعت در داخل قابل تامین هستند.
ظرفیت ۱۳۰هزار تنی تولید مقاطع برنجی
رئیس انجمن مقاطع برنجی ایران و مدیرعامل شرکت تولیدی، صنعتی و تجارت ریاب در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درباره رشد مقاطع برنجی در ایران عنوان کرد: مقاطع برنجی طی سالهای گذشته از رشد قابلتوجهی برخوردار بوده است. در حقیقت حال این صنعت خوب است، چون مواد اولیه این صنعت داخلی است و در کل صنعت روند رو به رشدی را طی کرده است. همچنین باید یادآور شوم این صنعت کاملا با توان بخشخصوصی اداره میشود. علی هوشمند در ادامه خاطرنشان کرد: مواد اولیه قطعات برخی صنایع از جمله شیرآلات، اتصالات، تاسیسات، صنایع برق و خودرو و صنایع ساختمانی با مقاطع برنجی ساخته میشود. البته این مقاطع در زیبایی محصولاتی همچون قفل در و وسایل برنجی لوکس نیز کاربرد دارد. هوشمند در پاسخ به این پرسش که در تهیه مواد اولیه مقاطع برنجی با مشکلی روبهرو نیستید، عنوان کرد: ۶۰ درصد مقاطع برنجی از مس و ۴۰درصد آن از روی بهدست میآید و با توجه به تولید مس و روی در ایران در تهیه مواد اولیه با مشکل خاصی روبهرو نیستیم.
هوشمند در ادامه درباره مصرف سالانه مقاطع برنجی در داخل کشور عنوان کرد: ۱۳۰هزار تن در سال مقاطع برنجی در کشور مصرف میشود که تولیدکنندگان داخلی توان این میزان تولید را دارند و میتوانند به خوبی نیاز داخل را تامین کنند.
فعالیت انجمن مقاطع برنجی
مدیرعامل شرکت تولیدی، صنعتی و تجارت ریاب درباره فناوری تولید مقاطع برنجی عنوان کرد: ماشینآلات، تجهیزات و فناوری تولید مقاطع برنجی در ایران بهروز شده است. ۳۰ واحد تولید مقاطع برنجی زیرمجموعه انجمن و ۲۵ واحد دیگر نیز مشغول به تولید هستند که زیرمجموعه انجمن قرار ندارند.
هوشمند با اشاره به فعالیت انجمن مقاطع برنجی ایران عنوان کرد: انجمن در سال ۱۳۹۳ تاسیس شده و طی این سالها فعالیتهای قابل توجهی در این صنف انجام داده است. در راستای قیمتگذاری گامهای مهمی برداشته و اقداماتی در زمینه کیفیسازی انجام داده است، بهگونهای که تقریبا تمام واحدها کالای باکیفیت تولید میکنند. انجمن به طور کلی در این صنف اقدامات تاثیرگذاری انجام داده است. وی در پاسخ به این پرسش که برای سال جدید چه برنامههایی در دست اقدام دارید، بیان کرد: در سال جدید قصد داریم واحدها را گریدبندی کنیم، کیفیت محصولات خود را ارتقا بخشیم، خدمات خود را استانداردسازی کنیم تا رقابت بهدرستی در این بازار شکل بگیرد. یکی دیگر از اقدامات ما، ارتباط با سایر انجمنهای مرتبط مثل شیرآلات و ... است تا بتوانیم خدمات بهتر و بیشتری را به همدیگر ارائه دهیم تا بازار رقابتپذیر پایداری ایجاد کنیم که در این راستا جلسههای بسیاری را با آنها برگزار کردهایم.
رئیس انجمن مقاطع برنجی ایران در پاسخ به این پرسش که اشتغالزایی این صنعت به چه میزان است، عنوان کرد: به ازای تولید هر تن مقاطع برنجی یک شغل پایدار ایجاد میشود که با وجود تولید ۱۳۰ هزار تن برنج برای ۱۳۰ هزار نفر شغل ایجاد شده است.
هوشمند همچنین در پاسخ به این پرسش که صادرات مقاطع برنجی نیز دارید، عنوان کرد: مقاطع برنجی تولیدی بیشتر به مصرف داخلی میرسد و تنها به ترکیه و میزان محدودی به چین صادرات داشتهایم.
وی در ادامه درباره مشکلاتی که برسر راه تولید وجود دارد، عنوان کرد: مشکل اصلی ما نوسان قیمتهاست که روی مواد اولیه ما که کاتد مس و قراضه مس است، تاثیرگذار خواهد بود که در برخی موارد قیمتگذاریها نیز دچار مشکل است. رئیس انجمن مقاطع برنجی ایران همچنین در پاسخ به این پرسش که در بورس کالا عرضه دارید، عنوان کرد: مواد اولیه ما مثل مس و سرب در بورس کالا عرضه میشود و در این زمینه با مشکل خاصی روبهرو نیستیم. قیمت اعلامی ما نیز براساس بورس کالاست و مرجع قیمتگذاری ما قیمت کاتد مس و شمش روی است. هوشمند در پاسخ به این پرسش که برنامه تولید شما برای سال جدید چه اندازه است، عنوان کرد: برای سال جدید، برنامه ۱۳۰ هزار تن به علاوه ۱۰ درصد بیشتر را در نظر گرفتهایم. اگر قیمت ارز ثابت بماند نیاز داخل را تامین خواهیم کرد، اما اگر قیمت ارز ایجاد انگیزه کند، بدون شک به سمت صادرات بیشتر پیش خواهیم رفت و میزان تولید خود را دوبرابر خواهیم کرد. وی در ادامه با اشاره به مشکلات برگشت ارز به سامانه دولتی تصریح کرد: اگر مکانیزم برگشت ارز بهدرستی عمل کند، انگیزه صادرکنندگان بیشتر خواهد شد، چراکه که ما تولیدکنندگان مجبور هستیم مواد اولیه خود را با دلار آزاد تهیه کنیم، اما در بازار صادرات تولیدکنندگان مجبور هستند که ارز خود را به بازار متشکل ارزی بفروشند و این موضوع برای صادرات غیرمنطقی است، درحالیکه اگر بازگشت ارز به داخل کشور بهصورت آزاد محاسبه میشد، ما ۱۰۰درصد تولید خود را افزایش و مازاد بیشتر آن را به صادرات اختصاص میدادیم.
مشکلات تولیدکنندگان
هوشمند همچنین در ادامه با اشاره به مالیات ارزشافزودهای که از تولیدکنندگان دریافت میکنند، عنوان کرد: یکی از بزرگترین مشکلات ما و بیشتر تولیدکنندگان مالیات ارزشافزوده است. قانون به صراحت عنوان کرده که باید مالیات ارزشافزوده از مصرفکننده نهایی دریافت شود، این در حالی است که مرحله به مرحله و با طی مراحل کاغذبازی از تولیدکنندگان مالیات ارزشافزوده دریافت میشود که این امر خلاف قانون است. این موضوع را ما به عنوان تولیدکننده در دولت قبل مطرح کردیم تا این مالیات ارزشافزوده از خود مصرفکننده نهایی دریافت شود؛ در این راستا وزیر اقتصاد وقت عنوان کرد، زیرساختهای لازم برای این امر فراهم نشده است. دولت بعدی هم در جریان این موضوع قرار دارد، اما ترتیب اثری به موضوع نمیدهد.
مدیرعامل شرکت تولیدی، صنعتی و تجارت ریاب در ادامه با اشاره به وظایف دولت در برابر تولیدکنندگان عنوان کرد: دولت باید سیاستگذاری کلانی داشته باشد و سایر زمینهها مانند قیمتگذاری، نحوه بازگشت ارز و ... را برعهده بخش خصوصی بگذارد. با این قوانین دست و پاگیر روند کارها کند میشود، درحالیکه امروزه دوره سرعت است و ما باید به سرعت پیش برویم و از دنیا عقب نمانیم.
هوشمند در پایان با اشاره به قوانین متعددی که برای تولیدکنندگان اعمال میشود که موانع تولید آنها بهشمار میرود، تصریح کرد: باید قوانین موازی و اضافی را از بین برد، چراکه ما همواره شاهد هستیم که تولیدکنندگان با قوانین مختلفی همچون قوانین وزارت کار، تامین اجتماعی و مالیات و... دست به گریبان هستند که همگی به نوعی مخل تولید و اشتغالزایی محسوب میشوند. در هیچ جای دنیا، یک صنعتگر به اندازه یک تولیدکننده ایرانی، دچار مسائلی همانند تحریم، تورم، نوسان نرخ ارز، ناآرامیهای داخلی و مسائلی همچون تامین اجتماعی و مالیات و... نیست.