اقتصاد زیارت

اپلیکیشن «نیوکاش» یک استارت‌آپ حوزه فین‌‌‌تک است و نیازهای مربوط به نقدینگی، جابه‌‌‌جایی پول و... را حل کرده و برای گردشگرانی که به قصد زیارت به ایران می‌آیند امکانی فراهم کرده تا بتوانند یک کارت بانکی در کشور مقصد داشته باشند. این استارت‌آپ در حال حاضر، ۵هزار کاربر دارد و طی۶ماه، گردش مالی یک میلیون دلاری ایجاد کرده است. علی آیتی بنیان‌گذار نیوکاش این توضیح را داده که در حوزه جذب سرمایه‌گذار خارجی در مدت زمان کوتاهی به عدد بسیار جالبی رسیده‌اند و در طول یک ماه ۵/ ۲ میلیارد تومان جذب سرمایه خارجی داشته‌اند و با تقاضاهای بسیاری برای جذب نمایندگی در کشورهای گوناگون روبه‌‌‌رو هستند.

استفاده بیش از ۹۰۰ شهر و روستا از وام آنلاین

بعد از آنلاین شدن تمام مراحل درخواست وام برای اولین بار در ایران توسط «لندو»، ‌‌‌ این امکان به وجود آمد تا تمام شهرها و حتی روستاهای ایران نیز امکان ثبت درخواست وام بانکی را داشته باشند. بر اساس داده‌‌‌های تحلیلی لندو، نرخ تعداد شهرهایی که از این شرکت درخواست وام داشتند، افزایشی بیش از ۱۵۰۰‌درصد داشته است. لندو موفق شد در یک ماه به رکورد روزانه ۳۹ میلیارد و ماهانه ۱۱۷۰ میلیارد تومان درخواست دریافت وام توسط کاربران خود برسد که رکوردی تازه‌‌‌ در حوزه لندتک کشور محسوب می‌شود. لندو به تازگی رکورد جدید دیگری از خود بر جای گذاشته است. تا پیش از این تعداد شهرهای دریافت‌‌‌کننده وام از این شرکت ۶۰ شهر بود. لندو با توجه ویژه به یکی از اهداف مهم خود، ‌‌‌ یعنی توسعه عدالت و مسوولیت اجتماعی تلاش کرد تا تمام مناطق ایران بتوانند از خدمات وام بانکی استفاده کنند که اقدامات لازم در این راستا انجام و طراحی زیرساخت‌‌‌های لازم صورت گرفت. در نتیجه از خرداد ۱۴۰۱ به بعد هموطنان عزیز در هر نقطه‌‌‌ای از کشور، تنها در صورت دسترسی به اینترنت می‌توانند درخواست وام خود را ثبت کنند. مراحل درخواست وام با استفاده از «سفته الکترونیکی» و «امضای الکترونیکی» صورت می‌گیرد. همچنین مراحل دریافت وام و خرید از فروشگاه‌‌‌های طرف ‌‌‌قرار‌داد با لندو نیز به صورت اینترنتی انجام می‌شود. این اتفاق باعث شد هم‌‌‌میهنان عزیز از سراسر ایران بتوانند درخواست وام خود را ثبت کنند؛ در حال حاضر تعداد شهرها و روستاهایی که از خدمات لندو استفاده می‌کنند به ۹۰۹ مورد رسیده است که ۵۳ مورد آن را روستاها تشکیل می‌دهند.

غیبت در دوحه

خبری از حضور استارت‌آپ‌های ایرانی در جام جهانی۲۰۲۲نبود. چراکه در چند وقت اخیر، موانع بسیاری مانند محدودیت‌های اینترنت برای استارت‌آپ‌‌‌های ایرانی به وجود آمده و آنها را از رشد در عرضه جهانی بازداشته است. اولین مشکلی که از زمان قطعی و اختلال اینترنت پیش آمد، عدم‌دسترسی به سرورهای خارجی بود. تاجایی‌که آرش جهانگیری، مدیرعامل «کلین‌‌‌ شیت» که یک استارت‌آپ فوتبالی است تاکید داشت که از طریق سرورها، اطلاعات در زمینه فوتبال را از خارج از کشور دریافت می‌‌‌کردیم، اما با قطعی اینترنت به‌‌‌طور کامل دسترسی ما به اطلاعات و دیتاها قطع شد. البته انحصاری بودن پخش زنده هم دلیل دیگری در عدم‌توفیق بود و استارت‌آپ‌‌‌هایی مانند آپارات امکان پخش نداشتند و پخش زنده فقط از طریق تلویزیون و تلوبیون امکان‌‌‌پذیر شد.

همپوشانی یا مداخله

در این میان، جلال رشیدی‌کوچی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس ضمن حمایت از استارت‌آپ‌ها، با اشاره به صدور قرار منع تعقیب و تبرئه دو پلتفرم «فیلیمو» و «دیوار» از سوی قوه قضائیه گفت: متاسفانه روندی نامناسب رواج پیدا کرده و هر جریان یا گروهی به دنبال این است که مخالفان خود را حذف کند. به عنوان مثال صداوسیما به دنبال این است که «فیلیمو» را حذف کند یا فلان تولیدکننده به دنبال حذف یک کالاست یا یکی به دنبال حذف شبکه‌‌‌های اجتماعی است.

او ادامه داد: این مسیر غلط جواب نمی‌‌‌دهد؛ صداوسیما اگر به دنبال حذف «فیلیمو» است باید محصولات تولیدی خود را ارتقا دهد تا بتواند رقابت کند. ابزار لازم نیز در اختیار صداوسیما قرار دارد. صداوسیما باید بررسی کند که چرا مردم نسبت به پلتفرم «فیلیمو» اقبال دارند و آن را به محصولات صداوسیما ترجیح می‌دهند.

راهکارهایی برای توسعه

سرانجام اینکه می‌توان پیشنهاد داد که نهادهای مرتبط با فعالیت استارت‌آپ‌ها باید با انعقاد قراردادها خدمات و محصولات تولیدی شرکت‌های نوپا را پیش‌خرید کنند تا با این حمایت هسته اولیه فعالیت استارت‌آپ‌ها محکم بسته شود. عدم‌دسترسی به زیرساخت‌های فنی نیز یکی دیگر از مشکلات استارت‌آپ‌های ایرانی است که با رفع موانع تحریم‌های ظالمانه و برداشتن محدودیت‌های اینترنت در کشور می‌توان به آن امیدوار بود.