به منظور معرفی خدمات و تسهیلات۶ ماه اول سال ۱۴۰۱، روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران گزارشی در خصوص عملکرد این بانک در حوزه‌های مختلف ارائه می‌دهد. مجموع تسهیلات اعطایی بانک توسعه صادرات ایران ۷۳.۱۱۳میلیارد ریال بوده که این تسهیلات به شرکت‌های تولیدی، شرکت‌های کوچک و متوسط و دانش‌بنیان در صنوف و بخش‌های مختلف اقتصادی و صادراتی ارائه شده است. تسهیلات اعطایی بانک به شرکت‌های تولیدی در پایان شهریور ماه سال جاری ۷۰.۴۴۱ میلیارد ریال بوده که ۹۶ درصد از کل تسهیلات اعطایی را به خود اختصاص داده است. همچنین شرکت‌های کوچک و متوسط توانستند به میزان۱۵.۲۹۹میلیارد ریال از تسهیلات بانک بهره‌مند شوند که ۲۱درصد از کل تسهیلات اعطایی به این شرکت‌ها در۶ماه اول سال تعلق گرفت. همچنین رقم تسهیلات پرداخت شده به شرکت‌های یاد شده ۷.۰۷۶میلیارد ریال تا پایان شهریور سال جاری بوده است.

از مجموع کل تسهیلات اعطایی مبلغ ۶۳.۰۵۰میلیارد ریال از محل منابع بانک و۱۰.۰۶۳ میلیارد ریال نیز از محل منابع صندوق توسعه ملی به متقاضیان پرداخت شده است. مانده تسهیلات بانک تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۱ حدود ۷۳۳.۰۷۷ میلیارد ریال بوده که این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۳ درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین مانده‌تسهیلات ریالی بانک ۱۲۲.۹۱۴میلیارد ریال بوده که بیانگر ۲۱درصد رشد نسبت به دوره مشابه سال قبل است.

بانک توسعه صادرات ایران با توجه به بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ تفاهم‌نامه‌ای با وزارت نفت در پایان سال گذشته منعقد کرد. این قرارداد به منظور اعطای تسهیلات تلفیقی توسط بانک به اشخاص حقوقی بخش غیردولتی به‌‌‌صورت استانی/  ملی در قالب برنامه وزارت نفت، مصوب نهمین جلسه کارگروه تخصصی ملی ذیل بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور منعقد شده است. این قرارداد برنامه‌‌‌های ایجاد و توسعه، تولید، اشتغال و کارآفرینی با رویکرد صادراتی در دو بخش تسهیلات سرمایه درگردش و سرمایه‌گذاری و طرح منعقد شده است.

در همین راستا مبلغ۵.۴۱۰میلیارد ریال به حساب بانک واریز شد و در خرداد سال جاری در سه مرحله ۹۹ شرکت به مبلغ ۶.۹۳۵میلیارد ریال جهت استفاده از منابع مذکور به بانک معرفی شده‌اند. همچنین تاکنون ۵ فقره تسهیلات از محل بند مذکور به مبلغ ۳۶۳ میلیارد ریال به شرکت‌های معرفی شده پرداخت شده است.

با وجود محدودیت‌های منابع ریالی بانک، به منظور اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات در ۶ ماه دوم سال ۱۴۰۱، سقف اختیارات ارکان اعتباری شعب بانک توسعه صادرات ایران در سراسر کشور، در حوزه پرداخت تسهیلات صادراتی ریالی و صدور ضمانت‌نامه‌های ریالی تا ۷۰درصد و در حوزه اعتبارات اسنادی داخلی ریالی تا ۱۰۰درصد افزایش یافت و جهت اجرا به شعب تابعه ابلاغ شد. با توجه به عدم تغییر شرایط سیاسی در سال جاری، عمده تمرکز این اداره به مدیریت و حفظ روابط کارگزاری مستقیم با بانک‌های مستقر در کشورهای هدف بانک همچون کشورهای همسایه و اوراسیا، کشورهای اروپایی، روسیه و … (با ۲۵ بانک کارگزار عمدتا شعب خارجی بانک‌های ایرانی و بانک‌های ایرانی مستقر در خارج از کشور) بوده است.

اعطای تسهیلات اعتبار خریدار به مبلغ ۲/ ۲ میلیون دلار، وصول سود دوره اجرا و هزینه تعهد مربوط به دوره‌های سیزدهم و چهاردهم طرح احداث خط سوم انتقال برق جمعا به مبلغ ۲.۲۷۴۶۵۸ یورو از کارفرمای ارمنی و جلب موافقت یک بانک روسی جهت اعطای خط اعتباری ۲۰ میلیون یورویی برای تامین مالی واردات از جمله اقدامات مهم بخش تامین مالی بین‌المللی بانک توسعه صادرات در نیم سال اول ۱۴۰۱ بوده است. در۶ ماه اول ۱۴۰۱ رقمی حدود ۱۹۰ میلیون دلار اعتبارات و بروات اسنادی وارداتی داشته‌ایم و شمار حواله‌های ارزی نیز به میزان ۶۴۴ میلیون دلار بوده است، همچنین حواله‌های منتج به واردات ۲۹۰ میلیون دلار، حواله‌های صادره ۹۹ میلیون دلار و حواله‌های وارداتی ۲۵۶ میلیون دلار بوده است. همچنین رقم ضمانت‌نامه‌های صادراتی تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۱ معادل ۲۸۲ هزار دلار است.

پتروشیمی بوشهر بالغ بر ۱۸ میلیارد یوآن چین، شرکت آریا بنادر ایرانیان به مبلغ ۳۳۴ میلیون دلار ، پتروشیمی گچساران به مبلغ ۲۲۰ میلیون یورو، فولاد جهان آرای اروند به مبلغ ۱۵۹‌میلیون‌یورو ، پتروشیمی‌سلمان فارسی به مبلغ ۱۰۴ میلیون یورو، فولاد آلیاژی ایران به مبلغ ۱۱۸‌میلیون یورو، فولاد اردکان به مبلغ ۵۲ میلیون یورو و شرکت خاک چینی ایران به مبلغ ۲۵۰‌میلیارد ریال و ۹ میلیون یورو از پروژه‌های عمده بانک هستند. مانده مطالبات غیرجاری بانک در ابتدای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۱۱۲‌هزار‌میلیارد ریال بوده است که بانک در راستای تسریع برای وصول مطالبات غیرجاری و مدیریت نقدینگی و به تبع آن حمایت از تولید و نیروی کار واحدهای اقتصادی دارای بدهی غیرجاری حرکت کرده است.

بر اساس این گزارش، بانک توسعه صادرات پرونده‌های بدهکاران را با لحاظ شرایط حاکم بر اوضاع اقتصادی و همچنین وضعیت اشخاص استفاده‌کننده از تسهیلات و سایر عوامل موثر، بررسی و حسب مورد تصمیمات مقتضی در این خصوص اتخاذ کرده است. در این راستا مساعدت‌های ممکن از جمله تقسیط مجدد، بخشش جرایم دیرکرد  یا تخصیص سقف اعتباری به واحدهای تولیدی و بازرگانی معتبر و فعال در امر صادرات تا حد ممکن اعمال شده و در صورت عدم حصول نتیجه، پیگیری‌های لازم از طریق مراجع قضایی انجام پذیرفته است. در مجموع تا پایان شهریور ۱۴۰۱ بیش از ۲هزارمیلیارد ریال از تسهیلات غیرجاری بالای۵ میلیارد ریال بانک وصول شده است.