کاهش توان رقابتی در بازارهای صادراتی

مهدی موذنی، مدیر تدارکات شرکت برفاب با اعلام این مطلب در گفت‌وگو با «دنیای‌‌اقتصاد» گفت: تنها مزیت صادراتی ما نسبت به کشوری مانند چین نزدیک بودن به کشورهای مقصد و کاهش هزینه‌های حمل و نقل بوده و توان رقابت قیمتی نداریم. وی با اشاره به موانع داخلی گفت: جدا از مساله تحریم که موانع و مشکلاتی را برای صادرات به وجود آورده، موانع داخلی نیز مزید بر علت شده است. به‌طور نمونه زمانی که با طرف خارجی قرارداد بسته و حتی پیش‌‌پرداخت هم دریافت می‌کنیم، به یکباره نرخ ارز تغییر می‌کند و جالب اینکه چه در صورت افزایش‌،‌ چه کاهش این نرخ، متضرر می‌‌شویم.

موذنی در ادامه گفت: به این معنا که اگر نرخ ارز بالا برود، بیشتر از میزان افزایش، تغییرات قیمتی در مواد اولیه خواهیم داشت و مجبوریم سودی را که از قرارداد به دست آورده‌‌ایم صرف خرید همان مواد اولیه کنیم. اگر نرخ ارز کاهش یابد، علاوه بر اینکه درآمد ما کاهش می‌‌یابد، خبری از کاهش نرخ مواد اولیه نخواهد بود. در واقع هر زمانی که نرخ ارز کاهش می‌‌یابد شرکت‌‌های تولیدکننده مواد اولیه داخلی عنوان می‌کنند که قیمت (مواد) ما به نرخ قدیم است اما زمانی که نرخ ارز افزایش می‌‌یابد، بلافاصله این افزایش در قیمت مواد اولیه مانند ورق فولادی اعمال می‌شود. وی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه در کشورهای مقصد روی کمک سفارتخانه‌های ایرانی حساب کرده‌‌اید، می‌گوید: خوشبختانه ما به گونه‌‌ای عمل کرده‌‌ایم که کارمان به کمک سفارتخانه‌ها نکشد و خودمان در کشورهای مقصد دفتر و نماینده فروش تعیین کرده‌‌ایم.

سردرگمی ‌‌واردکننده برای ترخیص کالا

وی با اشاره به مشکلات واردات برخی کالاها و مواد اولیه از طریق گمرک گفت: متاسفانه با توجه به تغییرات مداوم آیین‌‌نامه‌ها و کم و زیاد شدن تبصره‌ها در بخش واردات مشکلات زیادی متحمل می‌‌شویم و جالب اینکه عده‌‌ای به راحتی این قوانین را دور می‌‌زنند. ما حتی اخیرا برای کالایی که بارها ترخیص کرده‌‌ایم، با قوانین جدید چند ماه مشغول تایید ادارات مربوطه هستیم، اما برخی عنوان می‌کنند موضوع به ما ربطی ندارد و برخی دیگر از عدم ابلاغ آیین‌‌نامه جدید خبر می‌دهند. بنابراین در این بخش به‌شدت سردرگمی ‌‌ایجاد شده است.

مدیر تدارکات شرکت برفاب درباره بومی‌‌سازی کالاها گفت: تیم تحقیق و توسعه ما با همکاری شرکت‌‌های دانش‌‌بنیان سعی کرده محصولات خارجی را با کمتر از ۴۰درصد قیمت نمونه‌های خارجی بومی‌‌سازی کند، اما در برخی موارد هم داخلی‌‌سازی باعث افزایش قیمت‌‌ها و عدم رقابت‌‌پذیری در بازارهای صادراتی شده که ما بر این اساس، کالاهای مذکور را از چرخه بومی‌‌سازی خارج کرده‌‌ایم. به هر حال ۷۵ درصد تولید ما صادر می‌شود. وی افزود: تحقیق و توسعه در هر صنعتی می‌تواند چشم‌‌اندازهای جدیدی را پیش‌‌روی تولیدکننده بگشاید و حتی منجر به رقابت‌‌پذیری در عرصه صادرات شود. اگر چه عمده شرکت‌‌های داخلی هنوز هم نتوانسته‌‌اند توجه و اعتماد مصرف‌‌کننده داخلی را به خود جلب کنند، اما برخی توانسته‌‌اند با پشتوانه کیفیت‌‌محوری در تولید، محصولات‌‌شان را در بازار رقابتی صادر کنند.

صادرات ۷۵ درصد از تولیدات

مدیر تدارکات شرکت برفاب درباره توان صادراتی این شرکت گفت: شرکت «برفاب» فعالیت خود را در سال ۱۳۶۹ با تولید کولر آبی آغاز کرده و به‌‌تدریج سبد محصولات تولیدی خود را گسترش داده است. هم‌‌اکنون برفاب با تولید انواع کولرهای آبی، آبگرمکن‌‌های گاز‌‌سوز و برقی، بخاری برقی، یخچال و فریزر، فریزر صندوقی، ماشین لباسشویی دوقلو و اجاق گاز رومیزی و... سبد لوازم خانگی خود را کامل‌‌تر کرده است. فضای سالن‌‌های تولیدی این گروه بالغ بر ۸۰ هزار متر مربع است و با بیش از هزار نفر نیروی کار مستقیم، بزرگ‌ترین واحد تولیدی خصوصی استان چهارمحال و بختیاری است. وی افزود: این شرکت در سال‌های گذشته همواره صادرات بالایی را به نام خود ثبت کرده و شش سال متوالی کسب عنوان صادرکننده نمونه کشوری حاصل این رویکرد بوده است. به گونه‌‌ای که هم‌‌اکنون این شرکت بیش از ۷۵درصد تولیدات خود را به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، کشورهای حوزه CIS و... صادر می‌کند.

سوءاستفاده از برند «برفاب»

موذنی درباره آسیب‌‌های تولیدکنندگان زیرپله‌‌ای به شرکت‌‌های کیفیت‌‌محور گفت: شرکت «برفاب» بارها از ناحیه شرکت‌‌های فاقد مجوز که از برند آن سوء‌‌استفاده کرده‌‌اند، متضرر شده، به گونه‌‌ای که تاکنون ۱۴ برند با اعمال تغییراتی، این برند را کپی کرده‌‌اند و متاسفانه با محصولات بی‌‌کیفیت به حیثیت شرکت لطمه زده‌‌اند که البته با پیگیری‌‌هایی که داشتیم توانستیم جلوی این اقدامات را در برخی موارد بگیریم. وی افزود: اما در موارد دیگر با فقدان همکاری دستگاه‌های مربوطه راه به جایی نبرده‌‌ایم. حتی برخی از کارخانه‌ها که تعطیل شدند دوباره با عنوان دیگری کارشان را آغاز کردند. این شرکت‌‌ها با قیمتی بسیار نازل حتی وارد بازارهای صادراتی هم می‌شوند و به دلیل فقدان کیفیت مصرف‌‌کننده را نسبت به کالای ایرانی بدبین می‌کنند. ما به عنوان یک شرکت خصوصی بارها جلوی این شرکت‌‌ها را گرفته‌‌ایم، اما واقعا نمی‌‌دانیم سازمان ملی استاندارد و سازمان حمایت از حقوق مصرف‌‌کننده چرا اجازه فعالیت به چنین شرکت‌‌هایی می‌دهند.