مدیر ارشد شرکت «برفاب» در گفتوگو با «دنیایاقتصاد»:
۷۵ درصد تولیدات ما صادر میشود
از جمله این شرکتها میتوان به «برفاب» اشاره کرد. شرکتی که فعالیت خود را در سال ۱۳۶۹ با تولید کولر آبی آغاز کرد و بهتدریج سبد محصولات تولیدی خود را گسترش داد. هماکنون برفاب با تولید انواع کولرهای آبی، آبگرمکنهای گازسوز و برقی، بخاری برقی، یخچال و فریزر، فریزر صندوقی، ماشین لباسشویی دوقلو و اجاق گاز رومیزی و ... سبد لوازم خانگی خود را کاملتر کرده است. فضای سالنهای تولیدی این گروه بالغ بر ۸۰ هزار متر مربع است و با بیش از هزار نفر نیروی کار مستقیم، بزرگترین واحد تولیدی خصوصی استان چهارمحال و بختیاری است. این شرکت در سالهای گذشته همواره صادرات بالایی را به نام خود ثبت کرده و شش سال متوالی کسب عنوان صادرکننده نمونه کشوری حاصل این رویکرد بوده است. به گونهای که هماکنون این شرکت بیش از ۷۵درصد تولیدات خود را به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، کشورهای حوزه CIS و ... صادر میکند.
تولیدکننده در هر صورت متضرر است
مهدی موذنی، مدیر تدارکات شرکت «برفاب» به «دنیایاقتصاد» میگوید: جدا از مساله تحریم که موانع و مشکلاتی را برای صادرات به وجود آورده، موانع داخلی مزید بر علت شده است. به طور نمونه زمانی که با طرف خارجی قرارداد میبندیم و حتی پیشقرارداد هم دریافت میکنیم، به یکباره نرخ ارز تغییر میکند و جالب اینکه در هر دو صورت بالا یا پایین آمدن این نرخ، ما متضرر میشویم. به این معنا که اگر نرخ ارز بالا برود، بیشتر از میزان افزایش، تغییرات قیمتی در مواد اولیه خواهیم داشت و مجبوریم سودی را که از قرارداد به دست آوردهایم صرف خرید همان مواد اولیه کنیم و اگر نرخ ارز کاهش یابد، علاوه بر اینکه درآمد ما کاهش مییابد، خبری از کاهش نرخ مواد اولیه نخواهد بود. در واقع هر زمانی که نرخ ارز کاهش مییابد شرکتهای داخلی عنوان میکنند که قیمت مواد ما به نرخ قدیم است اما زمانی که نرخ ارز بالا میرود، بلافاصله این افزایش در قیمت مواد اولیه مانند ورق اعمال میشود.
از طرفی قیمت فروش دلاری ما در بازارهای صادراتی بر خلاف بازار داخلی تقریبا ثابت است و چنانچه بخواهیم با توجه به افزایش نرخهای داخلی افزایش قیمت را در دستور کار قرار دهیم، بلافاصله مشتریان صادراتی به سمت دیگر کشورها مانند چین، ترکیه و هند گرایش پیدا میکنند. تنها مزیت ما نسبت به کشوری مانند چین نزدیک بودن به کشورهای مقصد و کاهش هزینههای حمل و نقل است.
وی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه در کشورهای مقصد بر کمک سفارتخانههای ایرانی حساب کردهاید، میگوید: خوشبختانه ما به گونهای عمل کردهایم که کارمان به کمک سفارتخانهها نکشد و خودمان در کشورهای مقصد دفتر و نماینده فروش تعیین کردهایم.
سردرگمی واردکننده برای ترخیص کالا
وی در مورد مشکلات واردات برخی کالاها از طریق گمرک تصریح میکند: متاسفانه با توجه به تغییرات مداوم آییننامهها و کم و زیاد شدن تبصرهها در بخش واردات مشکلات زیادی متحمل میشویم و جالب اینکه عدهای به راحتی این قوانین را دور میزنند. ما حتی اخیرا برای کالایی که بارها ترخیص کردهایم، با قوانین جدید چند ماه مشغول تایید ادارات مربوطه هستیم، اما برخی عنوان میکنند موضوع به ما ربطی ندارد و برخی دیگر از عدم ابلاغ آییننامه جدید خبر میدهند. بنابراین در این بخش به شدت سردرگمی ایجاد شده است.
مدیر تدارکات شرکت برفاب در مورد بومیسازی کالاها میگوید: تیم تحقیق و توسعه ما با همکاری شرکتهای دانشبنیان سعی کرده محصولات خارجی را با کمتر از ۴۰درصد قیمت نمونههای خارجی بومیسازی کند، اما در برخی موارد هم داخلیسازی باعث افزایش قیمتها و عدم رقابتپذیری در بازارهای صادراتی شده که ما بر این اساس، کالاهای مذکور را از چرخه بومیسازی خارج کردهایم. به هر حال ۷۵ درصد تولید ما صادر میشود.
سوءاستفاده از برند برفاب
وی در مورد آسیبهای تولیدکنندگان زیرپلهای به شرکتهای کیفیتمحور معتقد است: شرکت «برفاب» بارها از ناحیه شرکتهای فاقد مجوز که از برند ما سوءاستفاده کردهاند، متضرر شده به گونهای که تاکنون ۱۴ برند با اعمال تغییراتی، برند ما را کپی کردهاند و متاسفانه با محصولات بیکیفیت به حیثیت شرکت لطمه زدهاند که البته ما با پیگیریهایی که داشتیم توانستیم جلوی این کار را در برخی موارد بگیریم، اما در موارد دیگر با فقدان همکاری دستگاههای مربوطه راه به جایی نبردهایم. حتی برخی از کارخانهها که تعطیل شدند دوباره با عنوان دیگری کارشان را آغاز کردند. این شرکتها با قیمتی بسیار نازل حتی وارد بازارهای صادراتی هم میشوند و به دلیل فقدان کیفیت مصرفکننده را نسبت به کالای ایرانی بدبین میکنند. ما به عنوان یک شرکت خصوصی بارها جلوی این شرکتها را گرفتهایم، اما واقعا نمیدانیم سازمان ملی استاندارد و سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده چرا اجازه فعالیت به چنین شرکتهایی میدهند.