سرمایه‌گذاری برای جبران خلأها

محمد یاسر طیب‌نیا عنوان کرد: در این راستا فولاد مبارکه تصمیم گرفته تا متناسب با رشد کمی، کیفی و متوازن گروه فولاد مبارکه، در حمل‌ونقل ریلی کشور سرمایه‌گذاری داشته باشد تا بتواند بخشی از خلأهای این حوزه را جبران کند. وی

 خاطر نشان کرد: گروه فولاد مبارکه یکی از بزرگ‌ترین حمل‌کنندگان مواد اولیه و محصولات در کشور است و در حوزه حمل ریلی طی سال‌های جدید با کاهش نسبت حمل ریلی به جاده‌ای مواجه شده که این موضوع خبری خوشایند نبوده  و در سال‌های بعد چالشی جدی برای فولاد مبارکه و کشور به‌وجود می‌آورد.

افزایش راندمان استفاده از خطوط ریلی

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: یکی از راهکارهایی که می‌تواند این مشکل را تا حدی حل کند تقویت ناوگان لکوموتیو است تا علاوه بر افزایش میزان استفاده از ناوگان ریلی، راندمان استفاده از خطوط ریلی را افزایش دهد. وی تاکید کرد: فولاد مبارکه با سرمایه‌گذاری در این زمینه، در فاز اول، ٥٠ دستگاه لکوموتیو ساخت داخل را خریداری کرده تا علاوه بر حل مشکلات مربوط به نیروی پیشران در استفاده از راه‌آهن، از تولید داخل نیز حمایت کند.

خرید ۵۰ لکوموتیو دیگر

طیب‌نیا یادآور شد: در صورتی که راه برای سرمایه‌گذاری در این زمینه هموار باشد تصمیم داریم ٥٠ دستگاه لکوموتیو دیگر را نیز از محصولات تولید داخل خریداری کنیم. مدیرعامل فولاد مبارکه ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که برای افزایش سرعت سیر ناوگان حمل ریلی توافقاتی را با راه‌آهن انجام دهیم تا با استفاده از این لکوموتیوها و واگن های گروه فولاد مبارکه، مواد اولیه و محصولات را حمل کنیم. وجود قطار کامل علاوه بر افزایش سرعت سیر می‌تواند به استفاده از خطوط ریلی و در نتیجه افزایش درآمد راه‌آهن نیز کمک کند.وی در پایان گفت: امیدواریم با رونق این حوزه در آینده شاهد توسعه بخش‌های دیگر در خطوط ریلی کشور باشیم.