صرفه‌جویی ۲میلیون دلاری در قالب بومی‌سازی

حمید شجاعی گفت: برنامه‌ریزی بومی‌سازی از زمانی که در هلدینگ فولاد مبارکه کلید خورد، در این واحد هم به عنوان یک رسالت در دستور کار قرار گرفت.

وی افزود: برنامه بومی‌سازی از مرحله طراحی تعریف می‌شود و تا مرحله ساخت تداوم دارد و در شرکت ورق خودروی چهارمحال و بختیاری این مهم به عنوان یک سیاست کلیدی دنبال شده و همچنان ادامه دارد.

شجاعی تصریح کرد: اکنون ساخت گیربکس جرثقیل‌ها، رادیانتیوب‌ها و رکوپراتورهای کوره آنیل، چرخ‌های ماشین جوش و بیرینگ‌های حوضچه مذاب و... در حال انجام است و ساخت دیگر قطعات نیز پیش‌بینی شده است.

وی ضمن ابراز خوش‌بینی برای بومی‌سازی در زنجیره آهن و فولاد افزود: وزارت صمت می‌تواند یک بستر اطلاعاتی طراحی و راه‌اندازی کند که در داخل کشور چه توانمندی‌هایی وجود دارد و درخواست شرکت‌ها در سامانه ارائه شود و به اشتراک گذاشته شود.

مدیر عامل ورق خودروی چهار محال و بختیاری تصریح کرد: امروز دیگر نباید هر شرکتی، موضوع مهم بومی‌سازی را از صفر شروع کند، بلکه با تبادل تجربیات و دستاوردها در این بخش، از اتلاف زمان پرهیز و با تبادل اطلاعات در شتاب بخشیدن به ساخت داخل کمک شایانی شود.

وی تاکید کرد: بومی‌سازی امروز باید در اقتصاد کشور به شکل سازمان‌یافته مورد توجه قرار گیرد، تا در رشد اقتصادی نقش بسزایی داشته باشد و در حقیقت بالاترین کمک دولت به امر بومی‌سازی، سازمان‌دهی این مساله جدی است.