راهکار مقابله با کمبود سوخت کارخانههای بزرگ در زمستان
فولادیها برای تامین گاز پیشقدم شوند
این در حالی است که در سال جاری بحران برق تا حدودی موجب کاهش تولید شد و این در حالی بود که فولادیها در سنوات گذشته فصل تابستان را برای جبران تولید در زمستان به دلیل محدودیتهای گازی انتخاب میکردند، اما شاید سال جاری شرایط بسیار دشوارتر از حد انتظار باشد.
صنعت فولاد کشور در سالهای گذشته با سرمایهگذاریهای صورت گرفته و توسعههای زیر سقفی تلاش کرد تا علاوه بر تامین نیاز داخلی، در بازارهای صادراتی نیز حضور فعالی داشته باشد. این موضوع با بررسی آمارهای صادراتی به خوبی قابل رویت است. صنعت فولاد در سالهای اخیر با تشدید تحریمها به ویژه تحریمهای نفتی، بار صادرات غیر نفتی را به دوش گرفت و در این مسیر ارزآوری خوبی را برای کشور ثبت کرد. درنتیجه نشان داد میتواند کمبود درآمدهای نفتی را تا حدودی جبران کند، اما باید زیرساختهای اصلی برای این نقش آفرینی فراهم باشد در غیر این صورت میتواند اولین تیر را به سمت بازار صادراتی نشانه گیرد و سهم به دست آمده را دو دستی به رقبای حاضر تقدیم کند. درنتیجه تامین انرژی برای صنعت فولاد از موضوعات مهمی است که وضعیت این صنعت در داخل و خارج از کشور را تحت تاثیر قرار میدهد. اما راهکار چه خواهد بود؟ متاسفانه کمبود گاز موضوعی نیست که تنها مختص به سال جاری باشد به همین دلیل فولادیها باید خود را برای سالهای پیش رو و بحران پیش آمده بیش از پیش آماده کنند. کاهش فشار و تولید در پارس جنوبی توانسته صنایعی همچون فولاد و سیمان را گرفتار این موضوع کند. حل این بحران نیازمند سرمایهگذاری بسیار و همکاری با شرکتهای خارجی است که بیتردید شرایط تحریمی این کار را سخت خواهد کرد. البته در کنار این موضوع دولت در تلاش است با واقعی کردن قیمت گاز در بودجه ۱۴۰۱، صنایع را به سمت مصرف بهینه سوق دهد. اما در این بین فولادیها معتقدند که مشکل آنها امروز قیمت گاز نیست و با سرمایهگذاری در این بخش میتوانند بخشی از این بحران را حل کنند.
در این باره سید رسول خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: فولادیها و پتروشیمیها نقشی فراتر از قیمت دارند دولت نباید با آنها بحث قیمت را مطرح کند. وی تصریح کرد: این بهآن معناست که نباید به اجبار بگوییم این میزان پول باید از فولادیها گرفته شود بلکه باید مدل کسب و کار برای آن تعریف کنیم. به گفته خلیفه سلطانی، امروز فولادیها بحثی درباره قیمت ندارند بلکه مهمترین دغدغه آنها موجودیت گاز است. این موضوع در بحث برق هم دیده میشود. وی اضافه کرد: براساس ادعای فعالان صنعت گاز، میزان «پرت» گاز در فولاد بین ۷ تا ۸ درصد است که البته ما میگوییم این درصد از این اعداد کمتر بوده و ما به خوبی از گاز در صنعت فولاد استفاده میکنیم. صحبتهای دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران حاکی از آن است که این صنعت امروز دیگر نگران بحث قیمت نیست و تامین گاز اهمیتی فراتر از قیمت پیدا کرده است. به همین دلیل این فعالان پیشنهاد سرمایهگذاری در صنعت گاز را مطرح کردهاند تا همان موضوعی که در بحث آب با تشکیل کنسرسیومهای معدنی محقق شد این بار در حوزه گاز اجرا شود، اما مساله آن است که وزارت نفت باید در این زمینه در کنار وزارت صنعت، معدن و تجارت و هر دو همراه فعالان بخش معدن باشند. درصورتی که موانع موجود در بحث سرمایهگذاری فولادیها در حوزه گاز حل نشود نمیتوان چندان امیدی به تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در ۱۴۰۴ داشته باشیم و این بهمعنی نابودی بخش عمدهای از سرمایهگذاریهای ایجاد شده در سالهای اخیر است.