مدیرعامل «ملی مس» اعلام کرد
اکتشاف مس در استانهای جدید
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در نشست خبری از کشف ذخیره جدید یک میلیارد تنی توسط این شرکت خبر داد و با ارزیابی مثبت عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران طی سال گذشته عنوان کرد: در سال ۱۳۹۹ در شرکت ملی مس، ۱۰۱ هزار متر حفاری عمقی در کشور برای شناخت ظرفیتهای جدید انجام شده که نتیجه این اکتشافات یک میلیارد تن ذخیره جدید با عیار نیمدرصد بوده است. ارزش برجای ذخیره این یک میلیارد تن اکتشافات جدید به لحاظ ریالی بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان به داراییهای شرکت ملی مس افزوده است. ذخایر مس کشور قبل ازاین اکتشافات ۵/ ۳۶ میلیون تن بود که با اکتشافات دو سال گذشته به بیش از ۴۰ میلیون تن مس خالص رسیده است. اردشیر سعدمحمدی با اشاره به ذخایر کشف شده در سال ۱۳۹۸ بیان کرد: در سال ۱۳۹۸ به میزان ۵۲۳ میلیون تن ذخیره جدید کشف کرده بودیم که با احتساب کشف یک میلیارد تنی ذخایر جدید مس با عیار نیم درصد در سال ۱۳۹۹ ذخیره شرکت مس در سال گذشته از ۸ میلیارد تن عبور کرد. وی در ادامه گفت: امروز بیش از ۴۰ میلیون تن ذخیره خالص مس در کشور داریم که ایران را در رتبه هفتم جهان از نظر ذخایر مس قرار داده است که امیدواریم در سال ۱۴۰۰ به رتبه ششم دست پیدا کنیم. مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در ادامه یادآور شد: امیدواریم با سرمایهگذاری در بخش معدن و خرید فناوریهای جدید و خرید ۱۵ دستگاه حفاری جدید، استفاده از نرمافزارهای روز اکتشافات معدنی و استفاده از سیستم الکترونیکی برای ارزیابی اکتشافات جدید به توسعههای موردنظر دست پیدا کنیم. سعدمحمدی همچنین با اشاره به این موضوع که بهدنبال ذخایر جدید در استانهای جدید هستیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم با اقدامات اکتشافی جدید، ۵ پنج استان شامل استانهای آذربایجانغریی، یزد، خراسانرضوی سیستان و بلوچستان و اردبیل را به زمره استانهای تولیدکننده مس اضافه کنیم.
رشد صادرات
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به میزان رشد صادرات شرکت ملی مس عنوان کرد: با وجود تحریمها در سال گذشته، صادرات این شرکت با رشد همراه بوده است و امسال نیز با رشد همراه خواهد بود، زیرا کیفیت محصول ما مورد استفاده در صنایع نانو و هایتک است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به افزایش تقاضا برای فلز مس در دنیا عنوان کرد: در حال حاضر حدود ۳۹ درصد از انرژی دنیا از نفت تامین میشود و سهم الکتریسیته ۱۹ درصد است. در ۳۰ سال آینده برنامهریزی دنیا به آن سمت حرکت میکند که میزان انرژی در سال ۲۰۵۰ به میزان ۱۳ درصد از نفت تامین شود و ۴۹ درصد انرژی از آن الکتریسیته خواهد بود که مهمترین عنصر در ایجاد این زمینه که سهم الکتریسیته را از ۱۹ درصد به ۴۹ درصد افزایش دهد، افزایش تقاضا برای مس است. سعدمحمدی همچنین خاطرنشان کرد: در ۱۰ سال آینده ۳۵ درصد خودروهای جهان برقی خواهند شد؛ با توجه به این موضوع که خودروهای فعلی حدود ۴ تا ۷ کیلوگرم مس مصرف میکند، اما هر خودروی برقی نزدیک به ۸۹ کیلوگرم مس مصرف میکند، بازار مناسبی برای مس ایجاد خواهد کرد. سعدمحمدی در ادامه با اشاره به مصرف سرانه مس عنوان کرد: سرانه فعلی مصرف مس در جهان ۲/ ۳ کیلوگرم است که پیشبینی میشود طی دو دهه آینده با افزایش ۳/ ۱ میلیارد نفری جمعیت جهان، تقاضای اضافی ۵ میلیون تنی برای آن حاصل شود.
رشد ۱۲درصدی تولید و ۹۰درصدی فروش
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان این موضوع که نخستین بار در تاریخ شرکت ملی مس، در سال ۱۳۹۹ از رکورد تولید ۲۸۰ هزار و ۳۰۰ تن کاتد مس عبور کردهایم، خاطرنشان کرد: با این میزان رشد در مقایسه با رکورد قبلی (سال ۱۳۹۸)، در سال ۱۳۹۹ با ۱۲ درصد رشد همراه بودهایم. در زمینه آند نیز ۳۵۵ هزار و ۶۱۱ تن آند تولید شد که با رشد ۸/ ۱۶ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۸ همراه بوده که در این زمینه نیز رکورد جدیدی را به جای گذاشته و بیش از ۱۸۴ میلیون تن عملیات معدنی در شرکت ملی مس اتفاق افتاده است.
سعدمحمدی در ادامه افزود: در سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کنسانتره مس تولید شده که رکورد قبلی مربوط به سال ۱۳۹۸ بود. در تولید لجن آندی که حاوی فلزات گرانبها است با ۵ درصد افزایش تولید همراه بوده و با تولید ۷۹۰ تن لجن از رکورد جدید عبور کردهایم. وی با اشاره به این موضوع که میزان فروش شرکت ملی مس در سال ۱۳۹۹ حدود ۹۰ درصد در مقایسه با سال ۱۳۹۸ همراه با رشد بوده است، عنوان کرد: فروش سال گذشته به میزان ۴۱هزار و ۹۴۰میلیارد تومان بود که بیش از ۹۰درصد رشد داشت. سال گذشته شرکت ملی مس موفق به فروش ۲۷۲ هزار و ۴۰۰ تن کاتد مس شد که این رکورد در تاریخ این شرکت بیسابقه بوده و رکورد قبلی با فروش ۲۴۸ هزار تن فروش مربوط به سال ۱۳۹۸ بوده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: سال گذشته هیچگونه تنشی در بازار نداشتیم، به این معنی که ۲۲۰ هزار تن مس کاتد در بورس کالا عرضه شد که ۱۵۰ هزار تن فروش داخلی به ثبت رسید. بنابراین میزان عرضه به گونهای بود که هیچگونه رقابتی برای مشتریان خود ایجاد نکنیم؛ به این دلیل که افزایش قیمتی اتفاق نیفتاد و افزایش قیمت تنها به دلیل افزایش قیمت بینالمللی مس بوده است.
طرحهایی که در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد
سعدمحمدی در ادامه با اشاره به طرحهایی که در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید، عنوان کرد: امسال ۳ طرح مهم معدن و کارخانه کنسانتره درهآلو، معدن و کارخانه کنسانتره درهزار و کارخانه فلوتاسیون حاصل از سربارههای سرچشمه در شرکت ملی مس به بهرهبرداری خواهد رسید. با افتتاح این طرحها بیش از ۴۰۰ هزار تن به تولید کنسانتره و حداقل ۸۰۰ میلیون دلار به درآمد شرکت ملی مس اضافه خواهد شد که سبب سود و سرمایهگذاری بیشتر در شرکت میشود. وی با بیان این موضوع که در قالب ۲۹ پروژه در مجموع ۴/ ۲ میلیارد یورو به علاوه ۳۰هزار میلیارد تومان طرح در شرکت ملی مس تعریف شده است، بیان کرد: ظرفیت فعلی کارخانههای کنسانتره ما یک میلیون و ۱۵۰هزار تن است که از این ظرفیت در سال ۱۳۹۹ یک میلیون و ۲۰۰هزار تن کنسانتره تولید شد.
سعدمحمدی خاطرنشان کرد: ظرف ۴ سال آینده با اجرای طرحهای مختلف در سونگون، سرچشمه، سریدون، میدوک، خاتونآباد و نوچون، ظرفیت تولید کنسانتره شرکت ملی مس را بالغ بر ۳/ ۲ میلیون تن خواهد رساند. ظرفیت جدید ذوب و پالایش در سونگون به ۶۰۰ هزار تن کاتد خواهد رسید که ۵۵۰ هزار تن آن حاصل ذوب است و مابهالتفاوت آن حاصل سایر روشهاست. مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به ارزش درآمد شرکت عنوان کرد: در شرایط فعلی حدود ۲میلیارد دلار ارزش درآمدی شرکت است که در ۴ سال آینده به ۵/ ۴میلیارد دلار خواهد رسید. سعدمحمدی با اشاره به میزان بازدهی شرکت ملی مس عنوان کرد: میزان بازدهی شرکت ملی مس در سال گذشته، ۲۸۲درصد بوده است که بیانگر این موضوع است که رتبه نخست را در بازدهی سهام در شرکتهای همگروه خود داشتهایم.
قیمت حقوق دولتی مس
وی همچنین درباره حقوق دولتی عنوان کرد: سال قبل قیمت حقوق دولتی مس را از ۱۲ به ۹درصد کاهش دادیم. هر چند به نظر من قیمت حقوق دولتی مس زیاد است و باید کارشناسی شود، چراکه نباید سرمایهگذار را تنبیه کنند، بلکه باید حمایت کنند؛ حتی عدد ۹درصد هم در مقایسه با کشورهای دیگر عدد بالایی است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین با اشاره به مسوولیتهای اجتماعی این شرکت اظهار کرد: در سال گذشته و با شیوع ویروس کرونا در حد امکان سعی کردیم در کنار مردم باشیم تا شرایط بهتری برای درمان فراهم شود. دراین زمینه افزون بر ۷۰میلیارد تومان هزینه، یک بیمارستان ۵۰ تختخوابی با تمام امکانات پزشکی تاسیس کرده است. همچنین در شهر بابک ۴۰ تختخواب با امکانات کامل پزشکی را تجهیز کردهایم. وی با اشاره به اقتصاد مقاومتی نیز عنوان کرد: در زمینه اقتصاد مقاومتی در زمینه کارآفرینی و دامداری و طرح پرورش ماهی در مناطق مختلف اقدامهای قابل توجهی انجام دادهایم.