مدیرعامل یزد تایر در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» عنوان کرد
برنامه برای رشد ظرفیت تولید ۳۳ درصدی
محصولات این شرکت از بدو ورود به بازار داخل به بازارهای جهانی راه یافت و تا قبل از ممنوعیت صادرات لاستیک سبک و سنگین در سال ۱۳۹۷ پیوسته بهعنوان صادرکننده نمونه کشور انتخاب میشد و در سال ۱۳۹۸ در زمره پنج شرکت صادرکننده در سطح ملی قرار گرفت و در حال حاضر تنها در زمینه صادرات تایر و تیوب دوچرخه و موتورسیکلت که مشمول ممنوعیت صادرات نیست، فعال است. درآمد هزار و ۵۰۰ خانواده بهصورت مستقیم به اشتغال در این واحد صنعتی وابسته است و از سوی دیگر، منبع درآمدی و مالیاتی قابلتوجهی برای استان یزد به شمار میآید و این واحد در اشتغال غیرمستقیم هزاران فرد در سراسر کشور نیز سهیم بوده است.
هیچگاه از ظرفیت تولید نکاستهایم
مدیرعامل یزد تایر با اشاره به ظرفیت تولیدی این واحد تایرسازی عنوان کرد: ظرفیت عملی شرکت در حال حاضر ۳۵ هزار و ۶۰۰ تن در سال است که بر اساس برنامهریزیهای انجامگرفته و پس از نصب سه دستگاه ماشینهای جدید تایرسازی و ۱۰ دستگاه پرسهای پخت ظرفیت تولید به ۴۲ هزار و ۶۰۰ تن در سال خواهد رسید که از این مقدار ۹ هزار و ۸۰۰ تن تایر و تیوب وسایط نقلیه دوچرخ و بقیه تایرهای سواری و وانتی رادیال و SUV خواهد بود.اسکندر ستوده با تاکید بر این موضوع که یزد تایر باوجود تمام مشکلات هیچگاه از ظرفیت تولید خود نکاسته است، عنوان کرد: تاکنون شرکت با تمام ظرفیت تولیدی به کار خود ادامه داده است و در چند سال گذشته اهداف تولیدی برای تایرهای رادیال از ۷ هزار حلقه در روز به ۹ هزار و تا آخر سال ۱۳۹۹ از ۹ هزار به ۱۲ هزار خواهد رسید و در پنج سال آتی به ۱۵ هزار حلقه در روز خواهد رسید و از هماکنون بخش عمده تجهیزات و ماشینآلات و قالبهای لازم برای تولید مورد هدف (۱۲ هزار حلقه در روز) این شرکت فراهمشده است.
نوآوری در صنعت تایرسازی ایران
مدیرعامل یزد تایر در ادامه با توضیح ویژگیهای این واحد تایرسازی عنوان کرد: سرآغاز ورود به ساخت تایرهای رادیال با عقد قرارداد انتقال دانش فنی با یک شرکت معتبر اروپایی یعنی فردشتاین هلند در سال ۲۰۰۴ میلادی صورت گرفت و از آنجا که در آن زمان ساخت تایر سیمی رادیال پدیده جدیدی در تایرسازی ایران به شمار میرفت، قرارداد مذکور به یزد تایر کمک کرد که از ابتدا راه صحیح و هماهنگشده را در این مسیر انتخاب کند و از اقدامهای پراکنده و موردی که بعضا سایر تایرسازان در پیش گرفتند، بپرهیزد.
ستوده افزود: در ابتدا یک قرارداد انتقال فناوری و کمکهای فنی برای مدت ۱۰ سال منعقد شد و ۱۵ سایز تایر پرمصرف کشورمان را شامل میشد. قرارداد بهگونهای تنظیم شد که برای افزایش هر طرح و اندازه تایر در آن راهکار لازم پیشبینیشده بود. این قرارداد از سال ۲۰۱۴ میلادی به مدت ۱۰ سال دیگر و با اضافه کردن ۱۰ سایز دیگر بهویژه تایرهای سواری سری V و نیز تایرهای وانتی و تجاری رادیال تمدید شد و همزمان با آن واحد توسعه و فناوری و تکنیکال کارخانه در جهت توسعه ترکیب محصول تقویت شد. از دیگر امتیازات این قرارداد کسب مجوز حک نام شرکت فردشتاین روی تایرهای یزد تایر بود که تا این زمان در کشور چنین سابقهای وجود نداشت.
صادرات به عراق تا تانزانیا
مدیرعامل یزد تایر با بیان اینکه صادرات شرکت یزد تایر از همان نخستین سال تولید شروع شد، گفت: نخستین محموله صادراتی در سال ۱۳۷۶ به مقصد سوریه انجامشده است که به دنبال آن کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان، افغانستان، ترکیه، ترکمنستان و سپس یمن، سودان، مصر، نیجریه، مالی، بورکینافاسو و تانزانیا به مقاصد صادراتی محصولات یزد تایر اضافه شدند. البته ذکر این نکته ضروری است که بیشتر کشورهایی که از آنها نام برده شد بهویژه کشورهای آفریقایی به دلیل سیستم حملونقل و جادههای خود بیشتر طالب تایر، تیوب دوچرخه و موتورسیکلت یزد تایر بودند تا تایرهای رادیال سیمی با دیوارههای کوتاه.
ستوده ادامه داد: بخش صادرات در این شرکت تا قبل از شهریور سال ۱۳۹۷ که صادرات لاستیک سبک و سنگین از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت ممنوع شد، بسیار فعال بود و هرساله با حضور در نمایشگاههای بینالمللی و هیاتهای تجاری گسترش بازار صادرات را دنبال میکرد ولی از نیمه دوم سال ۱۳۹۷ صادرات شرکت فقط به محصولات تایر و تیوب دوچرخه و موتورسیکلت محدود شد، ضمن آنکه مسائل ارزی بهویژه موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات بر پایه نرخهای گمرکی موانعی در این راه ایجاد کرد که در صورت رفع اینگونه مشکلات این شرکت پشتوانه بخش عمدهای از نیاز ارزی خود را از طریق صادرات تامین خواهد کرد.
ورود به بازار سرمایه
مدیرعامل شرکت یزد تایر در ادامه خاطرنشان کرد: سرمایه اسمی شرکت یزد تایر ۵۱۰ میلیارد ریال است که به ۵۱۰ میلیون سهم هزار ریالی تقسیم شد و بخشی از سهام آن بهتازگی در فرابورس عرضه و با استقبال روبهرو شد.
مدیرعامل شرکت یزد تایر در پاسخ به این پرسش که برای جهش تولید که شعار سالجاری است چه برنامههایی دارید، عنوان کرد: برای اقتصادیتر کردن یک واحد تولید تایر راهی جز افزایش ظرفیت تولید و رساندن میزان تولید به استانداردهای موجود و ظرفیت اقتصادی و نیز بهکارگیری فرهنگ بهرهوری در این صنعت وجود ندارد و در تمام مدت فعالیت تولیدی خود، پیوسته حرکتها را در همین جهت تنظیم کردهایم. ضمن آنکه شعار جهش تولید که اکنون جزئی از ارزشهای ملی بهحساب میآید، عزم ما را در امر استفاده بهینه از امکانات تولید و ایجاد طرحهای افزایش تولید باکیفیت راسختر کرده است. امیدوارم سال ۹۹ که سال جهش تولید نامگذاری شده است، در صورت فراهم بودن امکانات، بیش از ۳۰ درصد افزایش تولید داشته باشیم.
برنامههای توسعهای
ستوده با اشاره به برنامههای توسعهای یزد تایر گفت: بهینهکردن ترکیب تولید و افزایش ظرفیت تولید تایرهای رادیال و توسعه محصولات (تولید تایر SUV و تایرهای وانتی ون) از عمدهترین برنامههای توسعهای یزد تایر در سال ۱۳۹۹ است. برای دستیابی به هر یک از این اهداف تعدادی فعالیت مرتبط در حال انجام است که در اینجا فقط به ذکر چند مورد اکتفا میشود؛ برای مثال بهینهسازی ترکیب تولید علاوه بر مطالعه بازار به بازنگری قالبها و تجهیزات موجود و سفارش ساخت آنها نیاز دارد که بخشی از آنها انجام شده و قسمت دیگر تحت پیگیری است. در موضوع افزایش ظرفیت تولید تایرهای رادیال مراحل اجرایی فاز دوم طرح توسعه ظرفیت از تولید ۹هزار حلقه تایر رادیال در روز به ۱۲هزار حلقه در حال انجام است و تاکنون این پروژه ۷۲ درصد پیشرفت داشته است. فهرست کاملی از ماشینآلات در دست خرید یا ساخت برای افزایش ظرفیت تولید ازجمله دستگاه بیدسازی، دستگاه اپکس، اکسترودر و تایرسازی، پرسهای پخت بنبوری تولید آمیزه فول سیلیکا، پرس پخت بلادر تزریقی و تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی را میتوان ارائه کرد. ضمن آنکه توسعه فیزیکی سالن و بهروزآوری جانماییها را نیز نباید ازنظر دور داشت.
وی ادامه داد: در زمینه توسعه محصول، طراحی گلهای جدید و ایجاد تنوع در سایزهای تایر مدنظر قرار گرفته است و از همه مهمتر پروژه ساخت سه سایز تایر SUV است که جهت اخذ فناوری و عقد قرارداد با یک شرکت خارجی وارد مذاکره شدهایم و در این زمینه به پیشرفتهایی هم نائل آمدهایم. در خصوص تایرهای دوچرخه و موتورسیکلت نیز تولید محصولات جدید با فناوری دیواره نازک و تایرهای بدون تیوب موتورسیکلت در دست اجراست که تا ۶ ماه آتی این محصولات نیز به بازار کشور و بازارهای صادراتی هدف راه یافته تا در اختیار مشتریان و مصرفکنندگان قرار گیرد.
در عبور از تحریمها
مدیرعامل شرکت یزد تایر در پاسخ به این پرسش که تحریمها چه تاثیری بر تولید و بازار شما داشته است، گفت: واردات تایر از کشورهای اندونزی، چین، کره جنوبی و هند چندان تحت تاثیر تحریمهای آمریکا قرار نگرفته و از طرف دیگر باوجود ۹ کارخانه تایرسازی کشور ما از واردات تایر بینیاز نیست، زیرا انواعی از تایرهای خاص در ایران تولید نمیشود و ناگزیر باید آنها را وارد کرد. حال اگر شنیده میشود که تولیدکنندگان داخلی نسبت به واردات انتقاد دارند، ایراد به واردات بیرویه و مدیریت نشده تایرهایی است که باکیفیت بهتر در داخـل کشور تولید میشوند، اما تا جایی که نهادهای دولتی مربوطه با واردات تایرهایی که در داخل امکان ساخت ندارند، موافقت و تعرفههای واردات را منطقی اجرا کنند، هیچگونه مخالفتی با واردات تایر از طرف تولیدکنندگان وجود ندارد. البته در حال حاضر در خصوص سه سایز پرمصرف کشور یعنی تایرهای رینگ ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ واحدهای تولیدی داخل بیش از نیاز کشور تولید میکنند و نیازی به واردات نیست.
ستوده در پاسخ به این پرسش که با چه مشکلاتی در روند تولید روبهرو هستند، گفت: تا جایی که به امکانات لجستیکی و تواناییهای ساخت در شرکت مربوط میشود در حوزه تولید مشکلی نداریم، مگر آنکه وضعیتی به ما تحمیل شود که در کنترل مدیریت شرکت قرار نداشته باشد یا بهاصطلاح فراساختاری باشد، برای مثال علاوه بر برخی لوازمیدکی و ماشینآلات ۴۰ درصد مواد اولیه موردنیاز تولید باید از خارج از کشور تامین شود، حال چنانچه به هر دلیل خرید این مقدار مواد اولیه میسر نشود، در روند تولید اثر منفی بر جای خواهد گذاشت. بهطورقطع و یقین مهمترین چالش خرید فناوری، ماشینآلات و مواد اولیه خارجی، تخصیص و تامین ارز و مراحل انتقال آن به فروشنده است که هر دو تابعی از مسائل سیاسی و بینالمللی است و خارج از تسلط و کنترل تولیدکننده رقم میخورد، بنابراین راهکارهایی که دولتمردان در پیش میگیرند میتواند در رفع مشکلات موثر باشد.