شماره روزنامه ۶۲۱۸
|

مشاور سابق فدرال‌رزرو به جرم جاسوسی بازداشت شد

دنیای‌اقتصاد: جان هارولد راجرز، مشاور ارشد پیشین فدرال‌رزرو، روز جمعه به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه اقتصادی به چین بازداشت شد. وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده است که راجرز به اطلاعات حساس اقتصادی و سیاستگذاری فدرال‌رزرو، از جمله تصمیمات مربوط به نرخ بهره، دسترسی داشته و این اطلاعات را به…

مطالعه دانشگاهی از ضعف کالری شهرنشین‌ها خبر می‌دهد

یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال ۱۴۰۱ را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها ۴۵درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و ۵۵درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند. به گفته کارشناسان، عوامل مربوط به اقتصاد کلان همچون تورم و رشد پایین اقتصاد کشور…

    دوشنبه، ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
  • چرا فرآیند حذف قوانین دست‌‌وپاگیر در ایران با بن‌بست روبه‌رو می‌شود؟

    تیغ کند مقررات‌زدایی

    درحالی‌که بسیاری از کشورهای جهان موفق به کاهش مقررات اضافی شده‌اند، در ایران فرآیند بوروکراسی‌زدایی با چالش‌های زیادی روبه‌رو است که مانع از حذف قوانین دست‌وپاگیر می‌شود. به گفته کارشناسان، تعدد نهادها و شوراهای عالی، پراکندگی قدرت قانون‌گذاری و مخالفت‌های سیاسی در کنار رانت‌جویی از موانع اصلی اصلاحات اداری به شمار می‌روند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر ساختار بوروکراتیک کشور پیچیدگی‌هایی ایجاد کرده که نه تنها موجب فساد اداری می‌شود، بلکه بهره‌وری را کاهش می‌دهد و مانع از توسعه کسب‌وکارها می‌شود. طبق اعلام بانک جهانی، ایران در شاخص کارآیی دولت رتبه۱۲۱ را بین ۱۴۱کشور دنیا داشته است. علاوه بر این، برخی بوروکراسی‌های دولتی و محدودیت‌های قانونی درآمدهای کلانی برای برخی ذی‌نفعان به ارمغان آورده‌اند و مخالفت این ذی‌نفعان خود مانعی برای اصلاحات شده است. به این ترتیب، بوروکراسی‌زدایی در ایران نه تنها برای کاهش هزینه‌ها بلکه برای حفظ رقابت‌پذیری اقتصادی ضروری است. به نظر می‌رسد موفقیت این اصلاحات نیازمند اراده سیاسی و اتخاذ رویکرد علمی در حاکمیت است.
  • شعبه ارزی بانک ملی در مرکز مبادله ایران افتتاح شد

    مرکز مبادله ایران: پیرو راه‌اندازی بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران و فعالیت بانک‌های عامل به‌عنوان کارگزار، بانک ملی ایران برای ارائه خدمات بهتر و سریع‌تر به بازرگانان و تجار، شعبه ارزی خود را در محل ساختمان مرکز مبادله ایران افتتاح کرد.آیین افتتاح مذکور با حضور علیرضا گچ‌پززاده سرپرست معاونت ارزی بانک مرکزی، علی سعیدی مدیر عامل مرکز مبادله ایران، و ابوالفضل نجارزاده مدیرعامل بانک ملی ایران در دفتر این شعبه برگزار شد.
  • محکومیت ۴۶۴میلیارد تومانی ۴اخلالگر ارزی

    مرکز ملی اطلاعات مالی: ۴صراف فعال در شهر کرج به بیش از ۴۶۴میلیارد تومان ضبط اموال و جزای نقدی محکوم شدند.در سال۱۴۰۱ به دنبال گزارش اداره کل اطلاعات استان البرز و مرکز ملی اطلاعات مالی به مراجع قضایی مبنی بر وقوع معاملات و عملیات مشکوک ۴ صراف در شهر کرج، فاش می‌شود که این افراد در معاملات غیرقانونی ارز به ارزش بیش از ۹۹۱میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان نقش داشته‌اند.
  • شکاف درآمدی و عدالت مالیاتی

    تحقق عدالت مالیاتی یکی از اصول بنیادین هر نظام اقتصادی است که می‌تواند نقشی مهم در کاهش شکاف درآمدی و افزایش اعتماد عمومی داشته باشد. در ایران، همچون بسیاری از کشورها، نابرابری درآمدی به چالشی مهم تبدیل شده که کارآیی نظام مالیاتی را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این مقاله با ارائه تصویری از وضعیت شکاف درآمدی، به تحلیل اثرات آن بر نظام مالیاتی می‌پردازد و نتایجی را که ممکن است برای عدالت اجتماعی و افزایش مشارکت مالیاتی تاثیرگذار باشند، بدون ارائه توصیه مستقیم، بررسی می‌کند.
  • به مناسبت فرارسیدن دهه فجر

    بخشودگی جرایم مالیاتی ابلاغ شد

    سازمان امور مالیاتی: سید محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، طی بخشنامه‌ای اختیار بخشودگی جرایم مالیاتی قابل بخشش را تا ۲۹ بهمن سال ‌جاری، برای اشخاص حقیقی تا سقف ۵۰۰میلیون تومان و برای اشخاص حقوقی تا سقف ۲میلیارد تومان به مدیران کل امور مالیاتی استان‌ها تفویض کرد.
    یکشنبه، ۱۴ بهمن ۱۴۰۳
  • پس از جلسه امروز هیات دولت؛

    سخنگوی دولت مبلغ عیدی کارمندان دولت را اعلام کرد

    سخنگوی دولت اعلام کرد که در جلسه هیات دولت امروز میزان عیدی و حق عائله مندی کارمندان دولت مشخص شد.
  • وزارت اقتصاد برای بهبود محیط کسب و کار چه برنامه‌هایی دارد؟

    دنیای اقتصاد: وزارت امور اقتصادی و دارایی در قالب شش برنامه سیاست‌های بهبود محیط کسب و کار را دنبال می‌کند که عبارتند از تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری در حوزه کسب و کار مبتنی بر پژوهش‌های کاربردی، ساده‌سازی فرایند شروع، راه اندازی و توسعه کسب و کارها، مقررات زدایی و رفع موانع تولید، تقویت رویکرد نظارت پسینی بر فعالیت کسب و کارها با ابزارهای متناسب، ارزیابی و پایش مستمر محیط کسب و کار و اتخاذ رویکرد نظارت پیشینی بر وضع مقررات.
  • بر اساس گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی؛

    ۳۵۰ هزار ﻣﺆﺩﯼ، محل هزینه‌کرد مالیات خود را انتخاب کردند

    دنیای اقتصاد: ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺑﺮﺁﻭﺭﺩﻫﺎﯼ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ، ﻣﯿﺰﺍﻥ ﻣﺎﻟﯿﺎﺕ ازدست‌رفته ﻧﺎﺷﯽ ﺍﺯ ﺍﻋﻤﺎﻝ معافیت‌ها، ﺗﺨﻔﯿﻔﺎﺕ ﻭ بخشودگی‌های ﻣﺎﻟﯿﺎﺗﯽ ﻭ ﮔﻤﺮﮐﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺳﺎﻝ ۱۴۰۳، ﺭﻗﻤﯽ ﺑﺎﻟﻎ ﺑﺮ ۱۵۰۰ ﻫﺰﺍﺭ ﻣﯿﻠﯿﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣﺎﻥ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ شده ﮐﻪ ﺍﯾﻦ ﻣﯿﺰﺍﻥ ﺑﯿﺶ ﺍﺯ ﺭﻗﻢ ﻣﺼﻮﺏ ﺩﺭﺁﻣﺪﻫﺎﯼ ﻣﺎﻟﯿﺎﺗﯽ ﺳﺎﻝ ﻣﺬﮐﻮﺭ است.
  • نیمی از شهرنشینان ایران در دام فقر غذایی!

    دنیای اقتصاد: یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال ۱۴۰۱ را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها ۴۵درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و ۵۵درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند.
  • مطالعه دانشگاهی از ضعف کالری شهرنشین‌ها خبر می‌دهد

    فقر غذایی خانوار شهری

    یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال ۱۴۰۱ را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها ۴۵درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و ۵۵درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند. به گفته کارشناسان، عوامل مربوط به اقتصاد کلان همچون تورم و رشد پایین اقتصاد کشور در یک دهه اخیر، مهم‌ترین عوامل موثر بر فقر بالای غذایی در مناطق شهری کشور بوده است. این پژوهش که با عنوان «توزیع مکانی فقر، ناامنی غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مناطق شهری ایران» در مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی منتشر شده است نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی به‌رغم اثرگذاری مثبت در این حوزه، فقر غذایی را رفع نکرده است.
  • تحقق اشتغال ۱۳۴ هزار نفری در استان تهران

    ایسنا: براساس سهمیه پیش‌بینی‌شده در استان تهران بیش از ۱۸۰هزار شغل تا پایان سال باید ایجاد شود، این در حالی است که آمارها از ثبت اشتغال ۱۳۴هزار نفر در سامانه رصد اشتغال حکایت دارد. استان تهران با داشتن ظرفیت‌های بالا برای جذب نیروی کار از بازار کار مطلوبی برخوردار است و از نظر نرخ بیکاری و ظرفیت‌های موجود در بخش‌های کشاورزی،‌ صنعت و خدمات بازار کار استان تهران متفاوت از وضعیت سایر استان‌هاست.
  • مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تامین اجتماعی توضیح داد

    راهکار قانونی برای کارگرانی که حق بیمه‌شان واریز نشده

    ایرنا: ابراهیم کشاورز، مدیر‌کل وصول حق بیمه سازمان تامین اجتماعی، گفت: در صورتی که کارفرما لیست و واریز حق بیمه را به سازمان تامین اجتماعی ارسال نکند، کارگر می‌تواند نسبت به اقدام و پی‌گیری موضوع از کارفرما اقدام کند. کشاورز با اشاره به اینکه طبق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان مشمول قانون کار مکلفند براساس قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه کردن کارگران واحد خود اقدام کنند، اظهار کرد: در صورت ارسال نکردن لیست و واریز حق بیمه توسط کارفرما، کارگر می‌تواند نسبت به اقدام و پیگیری موضوع از کارفرما از طریق هیات‌های تشخیص و حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدام کند یا شخصا با مراجعه به شعبه تامین اجتماعی در محدوده کارگاهی که در آن کار می‌کند نسبت به تکمیل درخواست ادعای اشتغال در کارگاه مورد نظر اقدام کند.
  • مشاور سابق فدرال‌رزرو به جرم جاسوسی بازداشت شد

    نشت اسرار اقتصادی آمریکا به چین

    دنیای‌اقتصاد: جان هارولد راجرز، مشاور ارشد پیشین فدرال‌رزرو، روز جمعه به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه اقتصادی به چین بازداشت شد. وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده است که راجرز به اطلاعات حساس اقتصادی و سیاستگذاری فدرال‌رزرو، از جمله تصمیمات مربوط به نرخ بهره، دسترسی داشته و این اطلاعات را به همدستان چینی خود منتقل کرده است.
    شنبه، ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
  • دلیل افزایش قیمت صیفی جات به روایت سخنگوی دولت

    دنیای اقتصاد: فاطمه مهاجرانی ​سخنگوی دولت گفت: وزیر جهاد کشاورزی درباره افزایش قیمت صیفی‌جات در چند هفته اخیر عنوان کرد که نرخ‌ها در حال کنترل است.
  • آیا کاهش نرخ بهره مسیر تورم را تغییر می‌دهد؟

    چرخه اصلاحات پولی میلی

    با تداوم کاهش نرخ تورم در آرژانتین، بانک مرکزی این کشور نرخ بهره را ۳واحد درصد کاهش داد و به ۲۹درصد رساند. از زمان آغاز به کار خاویر میلی، رئیس جمهور لیبرتارین آرژانتین، این نهمین مرحله‌ای است که نرخ بهره کاهش می‌یابد. میلی از دسامبر سال گذشته تا کنون دست به اصلاحات اقتصادی گسترده‌ای با هدف مهار تورم و در مرحله بعدی دستیابی به رشد اقتصادی پایدار زده است. با گذشت یک سال از این اصلاحات، تورم نقطه‌به‌نقطه این کشور بیش از ۱۳۶واحد درصد کاهش یافته و دولت به مازاد بودجه دست یافته است.
  • دبیرکل سازمان جهانی کار اعلام کرد

    افزایش جمعیت بیکاران جهان به ۴۰۲ میلیون نفر

    ایلنا: سازمان جهانی کار در گزارش سال ۲۰۲۴ میلادی به تشریح شرایط بازار کار جهانی پرداخت. به گزارش سازمان جهانی کار، گیلبرت هونگبو، دبیرکل سازمان جهانی کار، با اعلام نتایج پژوهشی از وضعیت بازار کار جهانی در سال گذشته اعلام کرد: جمعیت بیکارانی که تمایل به اشتغال دارند اما شغلی به دست نیاوردند در سال گذشته میلادی به بیش از ۴۰۰میلیون نفر رسیده است. او با ارائه گزارش شکاف جهانی شغل اعلام کرد: در سال ۲۰۲۴ جمعیت بیکار جویای شغل به ۴۰۲میلیون نفر رسیده است.
  • شرایط اعمال معافیت مالیاتی موسسات خیریه و عام المنفعه

    سازمان امور مالیاتی کشور: نحوه و شرایط اعمال معافیت مالیاتی و یا نرخ صفر به موسسات خیریه و عام المنفعه اعلام شد.
    پنجشنبه، ۱۱ بهمن ۱۴۰۳
  • جزئیات شصت و هشتمین حراج سکه مرکز مبادله اعلام شد

    دنیای اقتصاد: حراج تمام و ربع سکه ضرب ۱۴۰۳ در روز شنبه ۱۳ بهمن ماه برگزار خواهد شد.
  • قدرت «حداقل دستمزد» برای خرید مواد غذایی بررسی شد؛

    سهم خوراکی‌ها از سبد دی

    در دی‌ماه ۱۴۰۳، هزینه خوراکی‌های یک خانوار چهارنفره ۵۷.۸درصد از حداقل دستمزد را تشکیل داده که نسبت به ماه قبل (۵۷.۳درصد) نیم‌واحد درصد افزایش یافته است. این رقم در دی‌ماه سال گذشته ۶۶.۸درصد بود، بررسی‌ها نشان می‌دهد اگرچه سهم هزینه خوراکی در کل هزینه خانوار نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته، اما این سهم نسبت به آذرماه‌ افزایش یافته است. براساس آمارها، بیشترین افزایش قیمت ماهانه در میان اقلام خوراکی مربوط به سیب‌زمینی، لپه و فلفل دلمه‌ای بوده است.
    چهارشنبه، ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
  • سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ کرد؛

    نحوه و شرایط معافیت مالیاتی مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه

    دنیای اقتصاد: سازمان امور مالیاتی کشور، نحوه و شرایط اعمال معافیت مالیاتی و یا نرخ صفر به مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه را اعلام کرد.
  • «دنیای‌اقتصاد» از بخشنامه عجیب منتسب به بانک مرکزی درباره «اعتبار وکالتنامه‌‌ محضری» گزارش می‌دهد؛

    ترفندهای شب‌عید برای «فریز سپرده‌های بانکی»؟

    دنیای‌اقتصاد: برخی بانک‌ها در هفته‌های پایانی سال، روال قانونی و چندین ساله «پرداخت مبلغ سپرده گذاری شده به وکیل فرد سپرده‌گذار» را متوقف کرده‌اند و با استناد به یک بخشنامه منتسب به بانک‌مرکزی، مبلغ درخواستی را پرداخت نمی‌کنند و آن را منوط به «ارائه مدرک جدید» کرده‌اند.
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از حیاط دولت؛

    وزیر اقتصاد: استیضاح من حق نمایندگان مجلس است

    وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه استیضاح حق نمایندگان مجلس است،‌ گفت: با نمایندگان در حوزه ابهامات و سوالات در عملکرد وزارت اقتصاد،‌ بحث و تبادل نظر خواهیم کرد.
  • توییت عباس آخوندی:

    بی‌طرفی ملت خطرناک است

    عباس آخوندی وزیر پیشین راه و شهرسازی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: بی‌طرفی ملت نسبت به دولت خیلی خطرناک است. بی‌طرفی ما در صحنه امنیت بین‌المللی است. در داخل اتفاقا باید ملتی داشته باشیم که به‌شدت در تأمین منافع ملی ایران مشارکت‌جو باشد.
  • محمود سریع‌القلم ارائه کرد؛

    نمای نزدیک از داوُس ۲۰۲۵

    پنجاه و پنجمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در شهر کوچک داوُس (Davos) طی ۲۰ تا ۲۴ ژانویه (اول تا پنجم بهمن‌ماه ۱۴۰۳) تشکیل شد. حدود ۳۰۰۰نفر از ۱۳۰ کشور در این اجلاس شرکت کردند و ۱۶۰۰ شرکت (۴۵درصد از آمریکا) در آن حضور داشتند. ۳۵۰مقام دولتی شامل ۶۰ رئیس دولت نیز مشارکت کردند. ۱۷۰ نماینده از گروه‌های جامعه مدنی از هر پنج قاره نیز فرصت اثرگذاری بر موضوعات و مباحث را داشتند. این رویداد یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های اقتصادی سالانه در جهان محسوب می‌شود. محافظت از کره زمین، بازسازی اعتماد میان ملت‌ها و دولت‌ها، صنعت در عصر هوش مصنوعی، سرمایه‌گذاری روی انسان‌ها و افق‌های نوین در رشد و توسعه، ۵محور اصلی این اجلاس بود. دکتر‌ محمود‌ سریع‌القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی در این اجلاس حضور پیدا کرد و در گزارشی به بررسی مباحث مطرح‌شده در آن پرداخت.
  • تذکر دیوان محاسبات به سازمان هدفمندی

    دنیای اقتصاد: دیوان محاسبات کشور در بررسی عملکرد سازمان هدفمندی یارانه‌ها بر واریز تمامی منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی به حساب متمرکز بانک مرکزی تاکید کرد. یافته‌های دیوان محاسبات کشور به‌عنوان یک نهاد نظارتی نشان می‌دهد که وجوه واریزی به حساب سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها از منابع حاصل از صادرات منابع نفتی‌وگازی و فروش داخلی فرآورده‌های نفتی تعیین‌شده، در ۹ماهه ۱۴۰۳ کمتر از ۵۳درصد (به نسبت کل سال ۴۰درصد) احکام بودجه بوده‌ است. جهت شفاف‌سازی در عملکرد سازمان هدفمندی و همچنین مدیریت بهینه منابع بودجه کشور، دیوان محاسبات کشور بر واریز تمامی منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی، از مبدا به حساب متمرکز بانک مرکزی تاکید دارد.
  • شناسایی ۶۸۱ مؤدی مشکوک به پول‌شویی

    سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی گفت: در راستای مبارزه با پول‌شویی و مطابق بررسی گزارش‌های موارد مشکوک، اطلاعات ۶۸۱مؤدی به مرکز اطلاعات مالی ارسال شد.
  • شانزدهمین شرکت معتمد ارائه‌کننده‌ خدمات مالیاتی نوع اول مجوز گرفت

    سرپرست مرکز تنظیم مقررات نظام پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان از صدور مجوز فعالیت برای شرکت «معتمد مالی ایرانیان» به‌عنوان شانزدهمین شرکت معتمد ارائه‌کننده‌ خدمات مالیاتی نوع اول خبر داد.
  • دلایل ناترازی تامین اجتماعی

    «مصطفی سالاری» مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در نشست هم‌اندیشی با کانون‌های عالی کارگران بازنشسته و مستمری‌بگیر به بررسی وضعیت کنونی سازمان تامین اجتماعی و چالش‌های آن پرداخت و با اشاره به هزینه‌های سنگین و تعهدات در مقابل منابع درآمدی سازمان اظهار کرد: ناترازی منابع و مصارف سازمان حاصل شرایطی است که از ریشه‌ها و علت‌های مختلفی دارد که بعضا به دهه‌های گذشته مربوط است. او با تاکید بر اینکه یکی از دلایل عمده وضعیت فعلی افزایش بی‌رویه تعداد بازنشستگان و کاهش نسبت بیمه‌گذاران به مستمری‌بگیران است، افزود: در گذشته، نسبت بیمه‌گذاران به مستمری‌بگیران ۶ به یک بود؛ اما اکنون به دلایل مختلفی این نسبت به کمتر از ۳.۸ به یک رسیده و این موضوع سازمان را در معرض آسیب‌های جدی قرار داده است.
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • در نشستی با موضوع سیاستگذاری فقر مطرح شد؛

    مسابقه ابراز «محرومیت»

    کاهش محرومیت، هدف همیشگی سیاستگذار بوده، اما توزیع ناعادلانه امکانات به چالش بزرگی تبدیل شده است. به عقیده کارشناسان، رصد دقیق سیاست‌های حمایتی برای جلوگیری از تشدید محرومیت ضروری است. مسوولان عنوان می‏‌کنند سیاستگذاری ناصحیح باعث شده تا بسیاری از مناطق، خواهان معرفی خود به‌عنوان منطقه محروم باشند.