بررسی توسعه همکاریهای اقتصادی در ساحل عاج
نشستی به میزبانی صندوق توسعه ملی با حضور مهدی غضنفری رئیس هیات عامل، حسین عیوضلو معاون سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی و تاماکولو واتارا، سفیر ساحل عاج در ایران، برگزار شد. غضنفری در ابتدای این جلسه با اشاره به سابقه بالای ایران در زمینه ذخیره منابع ارزی حاصل از فروش نفت و گاز و میعانات نفتی، اظهار کرد: صندوق توسعه ملی بانک مرکزی دوم ایران است که منابع ارزی برای سرمایهگذاری در اختیار دارد. رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی، در خصوص سرمایهگذاری صندوقهای ثروت ملی دنیا در داخل و خارج از کشور خود گفت: صندوق توسعه ملی نیز آمادگی دارد در خارج از کشور سرمایهگذاری کرده و در صورت وجود فرصتهای سرمایهگذاری کمخطر و پربازده، به کشورهای آفریقایی نیز ورود پیدا کند که این امر از طریق وجود اتحادیهای از این کشورها، با سهولت بیشتری انجام میشود.
او ابراز امیدواری کرد که حاصل این گفتوگوها، توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور باشد. در ادامه تاماکولو واتارا، سفیر ساحل عاج، با بیان اینکه بیش از ۴۰ سال است روابط خوبی بین کشور ساحل عاج و ایران شکل گرفته است، گفت: متاسفانه روابط اقتصادی بین دو کشور به حد دلخواه نرسیده است. او با اشاره به برگزاری نخستین کمیسیون مشترک همکاریهای بین دو کشور در سال ۲۰۰۷، گفت: تا یک ماه و نیم دیگر دومین کمیسیون مشترک قرار است در آبیجان برگزار شود که امیدواریم این نشست که در ماه اکتبر برگزار خواهد شد باعث تحکیم روابط اقتصادی دو کشور شود. ما با افتخار میتوانیم در این کمیسیون مشترک، به منظور گفتوگو در خصوص سرمایهگذاری صندوق توسعه ملی در ساحل عاج میزبان هیاتی از صندوق ایران باشیم. سفیر ساحل عاج با اشاره به تامین ۴۰درصد سرمایه اتحادیهای متشکل از
۸ کشور آفریقایی توسط این کشور، تصریح کرد: سرمایهگذاری در ساحل عاج به منزله دسترسی آسان به تمام کشورهای عضو این اتحادیه است که ارز یکسانی دارند. او با اشاره به همکاری اقتصادی ۱۵ شرکت ایرانی در ساحل عاج، افزود: با توجه به انحصار تولید ۴۰ درصد کاکائو جهان در این کشور، هماکنون پتانسیلهای بالایی در زمینههای کشاورزی بهویژه فرآوری و صنعت تولید کاکائو وجود دارد؛ همچنین سرمایهگذاری در زیرساختهای جادهای، راهآهن و فرودگاه نیز میتواند زمینه مناسب همکاریهای مشترک دو کشور باشد.
تاماکولو واتارا همچنین سرمایهگذاری در زمینه انرژی و صنایع نفتی را از دیگر پیشنهادهای خود عنوان کرد و گفت: در این خصوص با شرکتی در ایران نیز گفتوگو شده و این شرکت نیز تمایل به همکاری دارد. او افزود: در زمینه استخراج نفت و گاز نیز پیشرفت زیادی نداشتیم و ایران با سرمایهگذاری در ساحل عاج به طور قطع عامل موفقیتهای بسیاری خواهد بود. او همچنین به تجربه بالای ایران در زمینه ساختوساز اشاره کرد و گفت: نیاز ساحل عاج در بخش مسکن ۳۰ هزار واحد در سال است و هماکنون نیز چند شرکت ایرانی در این زمینه در ساحل عاج فعالیت میکنند که میتواند افزایش یابد.
مهدی غضنفری نیز در پایان این جلسه ضمن استقبال از ورود صندوق به بخش سرمایهگذاری در بخش انرژی ساحل عاج گفت: چنانچه شرکتهای ایرانی تمایلی به ورود در این بخش داشته باشند، صندوق توسعه ملی نیز حمایت ارزی مناسبی از آنها خواهد داشت. همچنین حسین عیوضلو، عضو هیات عامل و معاون سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی، در خصوص نتایج حاصل از نشست انجامشده نکاتی عنوان و تصریح کرد: از بین حوزههای مختلف سرمایهگذاری مطرحشده توسط سفیر ساحل عاج، در گام اول حوزه نفت و گاز و انرژی برای صندوق حائز اهمیت است که در این خصوص میتوان با همکاری طرفهای ایرانی، بهویژه گروه مپنا و شرکت ملی نفت، کنسرسیومی تشکیل داد و در زمینه تعمیر، نگهداری، ارتقای کیفیت و احداث، به صورت مشترک سرمایهگذاری کرد.
او با بیان اینکه معرفی پروژههای زودبازده و ارزآور از سوی ساحل عاج میتواند راهگشا باشد، گفت: مقرر شد این پیشنهاد طی نامهای به سفیر ساحل عاج منعکس شده و هماهنگیهای لازم با شرکت نفتی ساحل عاج و وزارت نفت آن کشور به عمل آید. عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی، با اشاره به تاکید دو طرف مبنی بر ضرورت تسریع این امر، اظهار کرد: همچنین مقرر شد در صورت امکان قبل از تشکیل اجلاس مشترک دو کشور در مهرماه امسال در شهر آبیجان، طرفین به افق همکاری مشترک دست یافته و زمینه امضای تفاهمنامه در کشور ساحل عاج فراهم شود.