نگرانی سازمانهای بینالمللی از بیکاری گسترده زنان در جهان
مولفههایی مثل «بیکاری گسترده»، «افزایش خشونت خانگی» و «افزایش پورنوگرافی» سلامت زنان را در سال گذشته میلادی تهدید کردند. ویروس کرونا عاملی برای گسترش این مولفهها در سطح جهان بود و زنان کارگر را با چالشهای متعددی روبهرو کرده است. بنابر نظرات کارشناسان اقتصادی سازمان ملل متحد، زنان کارگر چالشهای بیشتری در سال ۲۰۲۱ تجربه خواهند کرد، زیرا در سالجاری میلادی، کشورها رکود اقتصادی بیشتری را سپری خواهند کرد که ناشی از تبعات ویروس مرگباری به نام کروناست.
بسیاری از زنان در دوران کرونا بیکار شدند
براساس اطلاعات سازمان ملل، پیش از دوران کرونا، زنان سه برابر مردان در خانه مشغول بهکار بودند و هیچ دستمزدی دریافت نمیکردند. گسترش کرونا در جهان، تعداد زنان شاغل را کاهش داد و آنها به ناچار خانهنشین شدند و برای انجام امور خانه هم هیچ دستمزدی دریافت نمیکنند. نتایج یک تحقیق در پنج کشور ثروتمند جهان نشان میدهد، تعداد زنانی که در منزل و بدون دریافت دستمزد کار میکنند، دو برابر شده است. این گروه از زنان ۶۵ ساعت در هفته کار میکنند که این میزان نسبت به مردان یکسوم بیشتر است.بررسیها نشان میدهد، وضعیت این روزهای زنان خانهدار بریتانیایی به دهه ۵۰ میلادی بازگشته است. اعمال محدودیتها از سوی دولت ترکیه و بیکاری گسترده زنان این کشور هم سبب شده تعداد زنان خانهدار در این کشور اروپایی ۴ برابر شود. در این میان اما زنان انگلیسی که در مشاغل غیررسمی مثل خدمتکاران و خردهفروشان اشتغال داشتهاند، نسبت به زنان دیگر آسیب بیشتری دیدهاند. زنانی که در صنعت گردشگری شاغل بودهاند نیز تحتتاثیر آثار منفی کرونا قرار گرفتهاند و از آسیبپذیرترین گروهها محسوب میشوند. آمار منتشر شده از سوی دولت انگلیس بیکاری گسترده زنان را بیان میکنند. بنابر گزارشهای منتشر شده، تعداد زنان بیکار شده نسبت به مردان، ۴۷ درصد بیشتر است.
کرونا وضعیت زنان خدمتکار را بحرانی کرد
در کشورهای درحال توسعه، بیشتر زنان در مشاغل غیررسمی کار میکنند و از حمایتهای کمتری برخوردار هستند. در دوران کرونا، حدود۲۰ درصد از زنان کنیایی بیکار شدهاند. تعداد زنان بیکار شده نسبت به مردان در این کشور آفریقایی، ۱۲ درصد بیشتر است. بهنظر میرسد کارگران مهاجر یکی از آسیبپذیرترین گروههای کارگری در برابر این ویروس هستند. زنان مهاجر خدمتکاری که در کشور لبنان کار میکردند، از خانه کارفرما اخراج شدهاند.خشونت خانگی علیه زنان برای مدتها فراموش شده بود، اما در سال گذشته میلادی، بار دیگر مورد توجه حامیان حقوق زنان کارگر قرار گرفته است. محدودیتهای اعمال شده بهدلیل کنترل ویروس کرونا سبب شده تا زنان خدمتکار در معرض خطر خشونت خانگی از سوی کارفرما قرار بگیرند. بنابر گزارشهای سازمان ملل متحد، تعرض و خشونت علیه زنان خدمتکار، ۲۰ درصد افزایش یافته است. این نهاد بینالمللی، این موضوع را «همهگیر شدن در سایه» توصیف کرده است.«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد از افزایش خشونت علیه زنان ابراز نگرانی میکند و خواهان توقف خشونت علیه زنان خدمتکار در خانهها شده است.گروههای حمایت از زنان نیز در گزارشی درباره افزایش خشونت علیه زنان خدمتکار نوشتند: تعداد گزارشها در برخی مناطق، ۵ برابر افزایش یافته است، اما کمکرسانی به آنها بهدلیل محدودیتهای ایجاد شده، غیرممکن است. همچنین تعداد زنان خدمتکاری که توسط کارفرما کشته میشوند نیز رشد کرده است.
تعطیلی مدارس چالشی برای دختران کار
کرونا بسیاری از مدارس جهان را تعطیل کرد و تعداد کودکان کار را افزایش داد. پس از تعطیلی مدارس، بسیاری از دختران آفریقایی بهدلیل ناتوانی خانواده در تامین معیشت خود، مشغول بهکار شدند. این نگرانی وجود دارد که این دختران برای همیشه مدرسه را ترک کرده باشند. مولفههایی مثل «کودک همسری»، «تعرض» و «کار کودک» از نتایج منفی تعطیلی مدارس علیه دختران آفریقایی هستند. برخی از کشورهای آفریقایی، افزایش تعداد دختران باردار را گزارش دادهاند. دختران نوجوان بارداری که از حق تحصیل محروم شدهاند، حتی با وجود شرایط سخت جسمانی خود، باید بهکار کردن ادامه بدهند.