بازار طلا و سرمایهگذاری درست
دکتر مرتضی بینا کاهش شدید قیمت جهانی طلا بار دیگر نگاهها را به سوی این بازار جلب کرد. برخی بهدنبال آن هستند که مقصد آینده این فلز را بدانند و برخی در جستوجوی دلایل آن هستند. در چنین فضایی، طبق معمول بازار نظرها و پیشبینیها در مورد روند آینده قیمت طلا و دلایل حرکات نزولی و صعودی آن داغ شده است. این طبیعت کار خبری است که به وقایع روز عکسالعمل نشان بدهد و برای هر واقعهای بهدنبال دلایلی بگردد که به لحظه وقوع نزدیک هستند. اخیرا هم بهدنبال چنین اتفاقی در بازار طلا سوالی که مطرح شده آینده قیمت طلا، سرمایهگذاری در این بازار یا خروج از آن است.
دکتر مرتضی بینا کاهش شدید قیمت جهانی طلا بار دیگر نگاهها را به سوی این بازار جلب کرد. برخی بهدنبال آن هستند که مقصد آینده این فلز را بدانند و برخی در جستوجوی دلایل آن هستند. در چنین فضایی، طبق معمول بازار نظرها و پیشبینیها در مورد روند آینده قیمت طلا و دلایل حرکات نزولی و صعودی آن داغ شده است. این طبیعت کار خبری است که به وقایع روز عکسالعمل نشان بدهد و برای هر واقعهای بهدنبال دلایلی بگردد که به لحظه وقوع نزدیک هستند. اخیرا هم بهدنبال چنین اتفاقی در بازار طلا سوالی که مطرح شده آینده قیمت طلا، سرمایهگذاری در این بازار یا خروج از آن است. در چنین مواقعی بسیاری از صاحبنظران تحتفشار و ذهنیت ناشی از وقایع روز، تحلیلهای مقطعی برای کسانی که میخواهند در بازار به طور مقطعی فعال باشند ارائه میدهند.
این گونه تحلیلهای مقطعی میتوانند برای خوانندگانی که مقطعی عمل میکنند بسیار مفید باشد، اما نه برای تصمیمگیری در آینده؛ بلکه برای برآورد تحلیلهایی که خود خواننده قبلا انجام داده! اما همانطور که در گذشته از طریق روزنامه «دنیای اقتصاد» تاکید شده طرز فکر اصولی در مورد سرمایهگذاری هیچگونه سنخیتی با خرید و فروش طلا ندارد. در همان زمانی که قیمت طلا نرخ صعودی را طی میکرد، نگارنده طی مقالات متعددی مخاطبان را به پیروی از اصول سرمایهگذاری صحیح تشویق کرد و از تندروی در سرمایهگذاری طلا بر حذر داشت. امروز هم همان منطقی که برای پیشبینی قیمت طلا در مقالات و مصاحبههای مشابه مثلا در مصاحبه اردیبهشت ۱۳۹۲ هفتهنامه «تجارت فردا» و روزنامه «دنیای اقتصاد» در مورد احتمال نزول قیمت طلا در دو سال آینده به زیر ۱۲۰۰ دلار داشتم پابرجا است. بهخاطر میآورم که در مصاحبه اردیبهشت ۱۳۹۲ وقایعی از قبیل فروش طلا توسط قبرس یا حرکات دولت چین یا دوران ازدواج مردم هند یا انواع و اقسام تحلیلهای مقطعی در جهات مثبت و منفی مطرح بود. متاسفانه این گونه تحلیلها به خواننده اجازه نمیدهد که به اصول پایهای اقتصاد فکر کند و تصمیم درست بگیرد. خلاصه کلام این که قیمت طلا بالا و پایین خواهد رفت و در کوتاهمدت هیچکس حتی روسای بانکهای مرکزی بزرگ دنیا هم توان پیشبینی کوتاهمدت قیمت طلا را ندارند، اما اصول اقتصاد پابرجا هستند. طلا ذاتا دارای هیچ بازدهی مثبتی نیست. امروز بحران مالی فروکش کرده، انبارها از محصولات کهنه خالی شدهاند و شرکتها تولیداتی دارند که مردم دنیا خواهان محصولاتشان هستند. سرمایهگذاری در این شرکتها بازدهی بسیار بالایی دارد. کسانی که در گذشته بهخاطر انباشته شدن انبارها از محصولات کهنه و بحران مالی به طلا پناه برده بودند، کمکم از پناهگاه خارج میشوند و با فروش طلای خود سهام شرکتهای پیشرو دنیا را میخرند و این مساله روی قیمت طلا اثر منفی میگذارد. یادآوری میکنم اگر در سالهای اولیه دهه ۱۹۸۰ در طلا سرمایهگذاری کرده بودید بعد از ۲۰ سال یعنی در اواخر دهه ۱۹۹۰ ارزش دارایی شما به یکدهم تقلیل پیدا میکرد. اگر فکر میکنید که بحران بزرگی در راه است بروید و در طلا پناه بگیرید در غیر این صورت از اصول درست سرمایهگذاری پیروی کنید و همه تخم مرغها را در یک سبد نگذارید. پورتفوی خود را نگاه کنید و درصد ثابتی طلا مثلا ۵ درصد در نظر بگیرید و همیشه همانقدر داشته باشید. به این ترتیب همیشه ارزان میخرید و گران میفروشید.
ارسال نظر