آرزوی رویکردهای علمیتر در سیاستگذاری پولی و ارزی
دکتر هادی صالحی اصفهانی* تورم شدید سال گذشته در ایران نباید اتفاق میافتاد و با سیاستگذاری صحیح میشود دستکم جلوی تکرارش را گرفت. تورم شدید در چندین سال گذشته، بهخصوص بعد از جهش نرخ دلار در پاییز پارسال، هزینههای زیادی به اقتصاد ایران تحمیل کرده است. هرچند قسمتی از این هزینهها به تحریمهای بینالمللی مربوط میشود، نقش بزرگتر را سیاستهای پولی و ارزی داخلی بازی کرده است. به خواست دولت در چند سال منتهی به پاییز ۱۳۹۱، بانک مرکزی اجازه داد که نقدینگی به سرعت رشد کند و در همان زمان نرخ دلار را تقریبا ثابت نگه داشت.
دکتر هادی صالحی اصفهانی* تورم شدید سال گذشته در ایران نباید اتفاق میافتاد و با سیاستگذاری صحیح میشود دستکم جلوی تکرارش را گرفت. تورم شدید در چندین سال گذشته، بهخصوص بعد از جهش نرخ دلار در پاییز پارسال، هزینههای زیادی به اقتصاد ایران تحمیل کرده است. هرچند قسمتی از این هزینهها به تحریمهای بینالمللی مربوط میشود، نقش بزرگتر را سیاستهای پولی و ارزی داخلی بازی کرده است. به خواست دولت در چند سال منتهی به پاییز ۱۳۹۱، بانک مرکزی اجازه داد که نقدینگی به سرعت رشد کند و در همان زمان نرخ دلار را تقریبا ثابت نگه داشت. چنین ترکیبی از سیاستهای پولی و ارزی ممکن است برای مدتی، بدون شتابگیری تورم، کسری بودجه دولت را تامین کند؛ ولی دیر یا زود با بحران مواجه میشود و جهش نرخ ارز و تورم فوقالعاده را به دنبال دارد. هم شرایط قبل از وقوع بحران و هم برنامههای کنترل عواقب بحران همه به تولید و رفاه اقتصادی ضربه میزند که رشد منفی ۵/۵ درصدی سال گذشته نشانگر خلاصه آن است. قبل از بحران، تورم و افت موقت نرخ واقعی ارز و انتظارات مربوط به احتمال وقوع بحران صادرات و تراز پرداختهای خارجی با مشکل روبهرو میشود؛ چون تولیدکنندگان داخلی قدرت رقابتشان را از دست داده و دستاندرکاران بازار ارز هم ترجیح میدهند سرمایهها را از کشور خارج کنند یا به شکل ارز نگه دارند. کنترل بحران هم نیاز به سیاستهای انقباضی شدید دارد که خدمات دولت، سرمایهگذاری، درآمدهای افراد و دسترسی به وام و اعتبار را به شدت کاهش میدهد. این هزینههای اقتصادی عظیم عاقبت به همه مردم تحمیل میشود و حتی برای دولت هم نهایتا نفعی ندارد. از این جهت بسیار تاسفانگیز است که عواقب اینگونه سیاستگذاری برای کل اقتصاد به درستی در نظر گرفته نشده بود.
هر چند مدلهای لازم برای پیشبینی آثار سیاستها و تکانههای اقتصادی هنوز خیلی دقیق نیستند، در بسیاری موارد، مثل ترکیب رشد نقدینگی با تثبیت نرخ ارز، علم اقتصاد نتایج نظری و تجربی مهمی دارد که میتواند از اتلاف بیهوده منابع جلوگیری کند. بهخصوص، تورم پدیده قابلکنترلی است و با استفاده از رویکردهای علمی در طراحی سیاستهای پولی و ارزی میشود از هزینههای بیهوده آن اجتناب کرد. به علاوه، ثبات اقتصادی حاصل از این روش سیاستگذاری به اطمینان مردم به آینده و میزان سرمایهگذاری و رشد بهرهوری کمک میکند.
در نتیجه حتی اگر هم گهگاه بهطور موقت رشد نقدینگی بالا لازم شد یا احیانا به خطا اتفاق افتاد، اعتماد مردم به سیاستگذاری میتواند پیامدهای آن را به حداقل برساند. به همین دلیل است که با وجود اینکه در چند سال گذشته نقدینگی در کشوری مثل آمریکا رشد شدیدی داشته، اما تورم این کشور از حد مطلوب بالاتر نرفته است. خلاصه آنکه ای کاش با طراحی علمی سیاستهای پولی و ارزی، دستکم جلوی «تکرار» تورم شدید سال گذشته را بگیریم.
*استاد اقتصاد دانشگاه illinois
ارسال نظر