محمدصادق جنان‌صفت

دوران «ناپسند تلقی کردن قدرت» و پرهیز از علنی‌کردن تلاش برای کسب قدرت سپری شده است. این یک تحول مثبت به حساب می‌آید که موجب شفافیت رفتارها و دیدگاه‌ها شده و دستیابی به مراکز قدرت دیگر یک رفتار ناپسند معرفی نمی‌شود. بخش‌خصوصی ایران که سال‌های سال به هر دلیل، سرمایه‌گذاری علنی برای کسب قدرت را به صورت آشکار کنار گذاشته بود، اکنون رفتار تازه‌ای نشان می‌دهد. انتخابات اتاق بازرگانی و صنایع و معادن که کمتر از ۱۵روز دیگر برگزار می‌شود، موجب شده است تحول در دیدگاه یاد شده به اقدام منجر شود و رهبران تشکل‌ها و انجمن‌های بخش‌خصوصی بدون خجالت و بدون پرده‌پوشی سعی می‌کنند اکثریت هیات نمایندگان اتاق‌ها به ویژه اتاق تهران را در اختیار بگیرند. در روزهای گذشته تحرک فوق‌العاده‌ای در همین مسیر دیده شده و اخبار و گزارش‌هایی از تحرک تشکل‌ها و شخصیت‌های شناخته شده بخش‌خصوصی منتشر شده است.

رایزنی‌ها، مشورت‌ها و یارگیری از تشکل‌های همسو و همفکر برای حضور قوی‌تر در انتخابات به اوج رسیده است و در روزهای آتی اعلام خواهد شد که ائتلاف‌ها چگونه است. کاندیداهایی که از روز ۲۵بهمن برای انتخاب شدن معرفی خواهند شد، کسانی هستند که یک دوره رقابت در میان تشکل خود را پشت‌سر گذاشته و آماده انتخاب شدن در بالاترین سطح شده اند. آن دسته از افرادی که به فینال‌ انتخابات اتاق‌های بازرگانی راه پیدا کرده‌اند، ورزیده‌ترین و نیرومندترین افراد فعال در بخش‌خصوصی به حساب می‌آیند و می‌توان چهره بخش‌خصوصی را در سیمای آنها دید.کاش برخی از تصمیم‌ها و اقدام‌ها که به یکپارچگی بخش‌خصوصی برای حضور پرشورتر در انتخابات آسیب زد، اتخاذ نمی‌شد و همه نیروهای زبده می‌توانستند در این انتخابات حضور داشته باشند، اما این اتفاق نباید به ناامیدی مطلق منجر شود. هزینه‌ای که در این مسیر پرداخت شده یا پرداخت خواهد شد، در راه تمرین دموکراسی و دموکراتیک‌شدن اتاق است و نباید به اصل انتخابات خدشه وارد شود. در ورای این رفتارها و گفتارها که به دل چرکینی گروهی منجر شده است، باید ظهور و حضور بخش‌خصوصی در انتخابات را به فال نیک گرفت. نکته جذابی که این روزها می‌توان جسته و گریخته از زبان کاندیداهای احتمالی و رهبران تشکل‌ها شنید، تمایل اکثریت آنها به کاهش نقش دولت در مدیریت اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن است. اکثریت کسانی که در این روزها موضوع سخن خود را بر محور انتخابات گذاشته‌اند، ضرورت حذف مدیران انتصابی دولت را در کانون توجه قرار داده‌اند که یک تمایل و خواست به حق است. علاوه بر این خصوصی‌‌سازی واقعی بنگاه‌های دولتی و اجتناب از رفتارها و تصمیم‌هایی که حاکمیت دولت را بر اقتصاد ملی تداوم می‌بخشد نیز در گفتار فعالان بخش‌خصوصی دیده می‌شود.

کمتر از ۱۵روز دیگر انتخابات اتاق‌های بازرگانی برگزار می‌شود و‌آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، حضور گسترده و متعهدانه بخش‌خصوصی در انتخابات پرقدرت‌ترین نهاد بخش‌خصوصی است. رای دادن به گروه‌ها و افرادی که خواستار غیردولتی شدن اتاق به حساب می‌آیند، می‌تواند به یک تحول تاریخی منجر شود.