پیشنهادی برای تعیین نرخ ارز مبادلهای
هادی حیدری
تغییرات قیمت دلار در ماههای اخیر علاوهبر ایجاد نااطمینانی شدید در سطح کلان به زندگی آحاد اقتصادی و مردم نفوذ کرده و افزایش این نااطمینانی موجب رو آوردن سایر فعالان اقتصادی و مردم به این بازار و حساس شدن آنها به تغییرات قیمت شد.
ایمان نوربخش
هادی حیدری
تغییرات قیمت دلار در ماههای اخیر علاوهبر ایجاد نااطمینانی شدید در سطح کلان به زندگی آحاد اقتصادی و مردم نفوذ کرده و افزایش این نااطمینانی موجب رو آوردن سایر فعالان اقتصادی و مردم به این بازار و حساس شدن آنها به تغییرات قیمت شد. اگرچه در روزهای اخیر توسط استادان مطرح و صاحبنظران اقتصادی راه حلهای کاربردی برای کاهش التهاب در این بازار ارائه شده، اما عمده این تحلیلها با انتقاد از عملکرد تصمیمسازان اقتصادی در سالهای گذشته در مورد حجم نقدینگی و سایر تصمیمات تاثیرگذار بر فضای اقتصادی بوده است. در این نوشته قصد وارد شدن به جزئیات و طراحی دقیق ساز و کار قیمتگذاری برای بازار ارز نیست، بلکه هدف ارائه یک پیشنهاد کلی با استفاده از تجربیات مشابه در بازارهای مالی سایر کشورهای جهان است که در صورت پیادهسازی صحیح میتواند به آرام شدن نوسانات شدید در بازار ارز ایران و قیمت دلار بینجامد. علاوهبر آن میتوان از این روش به عنوان یک روش بلند مدت در بازارهای پولی اعم از بازار بین بانکی و بازار ارز به عنوان یک روش که به تعادل عرضه و تقاضا کمک میکند، استفاده کرد.
در بازارهای پولی بینالمللی دولتها برای فروش اوراق قرضه کوتاهمدت خود از روش حراج برای تعیین قیمت آن و کشف نرخ بهره بازار استفاده میکنند. در این حراجها عمدتا بازیگران مطرح بازارهای مالی؛ یعنی بانکها و شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری شرکت میکنند و قیمت پیشنهادی خود را ارائه میدهند. این پیشنهاد نشاندهنده میزان ارزشگذاری شرکتکننده برای این اوراق است.
این حراجها عمدتا بهصورت حراج با قیمت دوم یا حراج با قیمت یکنواخت برگزار میشود؛ یعنی شرکتکنندهای که بالاترین قیمت را پیشنهاد دادهاست (برنده حراج)، قیمت پیشنهادی نفر دوم را میپردازد یا اگر چند نفر برنده آن حراج باشند، آن افراد پایینترین قیمت پیشنهادی برنده را پرداخت خواهند کرد. مزیت روش برگزاری حراج با قیمت دوم یا قیمت یکنواخت آن است که قیمت پایانی حراج به قیمت واقعی؛ (یعنی میزان ارزشیابی متقاضیان و دارندگان آن کالا) بسیار نزدیکتر خواهد بود و این ساز و کار به کشف قیمت کمک بسیاری خواهد کرد.
در حال حاضر قرار است در مرکز مبادلات ارزی، ارز عرضه شده به قیمت ۲ درصد پایینتر از قیمت بازار عرضه شود، اما به نظر میرسد بانک مرکزی نرخ ارز هدف خود را گم کرده است. ضمن اینکه ساز و کار قیمتگذاری ارز در این بازار چندان شفاف نیست. برگزاری این نوع حراجها میتواند به تعیین نرخ واقعی ارز کمک کند. بانک مرکزی به عنوان یک سیاستگذار پولی مستقل در اقتصاد ایران باید علاوهبر توجه به محدودیتهایی که با توجه به تحریمها برای عرضه ارز وجود دارد و از میزان ذخایر ارزی قابل عرضهای که دارد به تعیین قیمت واقعی دلار با استفاده از برگزاری این حراجها بپردازد.
توصیه نگارندگان این مقاله این است که با توجه به اینکه عرضهکننده عمده ارز در بازار بانک مرکزی است، این بانک در مرکز مبادلات ارزی حراجهایی مشابه با حراج با قیمت دوم یا حراجهای یکنواخت برگزار کند. برگزاری حراج در بازار مبادلاتی تازه تاسیس شده ارزی علاوهبر اینکه به تعیین قیمت واقعی ارز برای اولویتهایی غیر از اولویت اول و دوم منجر میشود، میتواند موجب به وجود آمدن قیمت شفاف در بازار شود که میتوان این قیمت را همان قیمت تعادلی نرخ ارز در اقتصاد ایران نامید. ضمن اینکه این روش، منابع ارزی را بهصورت بهینهتری بین متقاضیان ارز تقسیم خواهد کرد.
ارسال نظر