ضرورت آزادسازی بازار پول
طرح پیشفروش سکه، طرحی است که میتواند مانند دور اول آن موفقیتآمیز باشد. در واقع با انتخاب صحیح پروسه پیشفروش و درصد تخفیف مناسب، این انگیزه برای مردم وجود دارد تا سرمایههای نقدی خود را در این راستا به حرکت اندازند. این کار نه تنها میتواند بازار سکه و ارز را تحت تاثیر قرار دهد، بلکه ابزاری میشود برای کنترل نقدینگی. از سوی دیگر سیاستگذار برای رسیدن به اهدافش در هر دو این عرصهها باید به فکر ابزار بلندمدت نیز باشد. به عبارت دیگر در بازار ارز و طلا باید به فکر جریان ورودی مکفی و دائمی ارز و طلا بود و به هر شکل ممکن این جریان را تضمین کرد که اگر این جریان رخ ندهد، اصولا نمی توان به فکر راه گریزی برای کنترل این بازار بود و در مورد کنترل نقدینگی نیز باید به فکر ابزارهای معمول و مناسب بود. در حالی که نرخ بازدهی در بورس، بازار مسکن و همین بازار ارز و طلا، حداقل در سطح ۵۰ درصد است، به نظر نمی رسد که نرخهای فعلی سود بانکی انگیزه لازم را برای فعالان اقتصادی ایجاد کند تا وجوه مالی خود را در بازار پول عرضه کنند. به دیگر سخن میتوان گفت که در سطوح فعلی نرخهای تعیین شده در بازار پول، عدمتعادل وجود دارد. شاید پرسیده شود که آیا فعالیتهای اقتصادی وجود دارد تا نرخ بازدهی مثلا بالاتر از ۲۰ درصد را داشته باشد و بتوان نرخها را نیز افزایش داد؟
پاسخ اما آسان است: ممکن است باشد، ممکن است نباشد. تنها وقتی میتوانیم با اطمینان کامل پاسخ این پرسش را بدهیم که بازار پول خود بتواند قیمتش را تعیین کند. البته با توجه به نرخ بازدهی بازارهای موازی، با احتمال زیاد میتوان گفت که نرخ سود بانکی در صورت آزادسازی بازار بالا میرود، اما تمام بحث اینجا است که برای داشتن تصویری حقیقی از بازار پول باید در جهت آزاد سازی قیمت آن گام برداشت و از عدمتعادلهای آن در امان بود، اما مهمترین بخش بازار پول، عملیات بازار باز است که با آزاد شدن بازار پول، این ابزار مهم به دست مقامات پولی میافتد.
عملیات بازار باز، باید با نرخ سود شناور انجام شود و مجلس محترم باید در این مورد ورود کند و از شکل اوراق مشارکت با سود یقینی فاصله بگیرد.
مجلس باید این اجازه را به بانک مرکزی دهد که اوراق خود را در بازاری عرضه کند که نرخ سود آن، از طریق مکانیسم آزاد قیمتی تعیین میشود. این ابزار باید ساخته و بهدست بانک مرکزی داده شود و در آن صورت مشاهده خواهد شد که کنترل نقدینگی بسی آسان تر از گذشته خواهد شد.
با وجودی که گویی دغدغه قانونگذاران در زمان فعلی فارغ از این مسیر است، ولی میتوان با مطرح کردن هرچه بیشتر این مسائل و معرفی این ابزار در عرصه عمومی، قانونگذاران را به ایجاد این ابزار ترغیب کرد و آن زمان ابزار مساعد تری برای کنترل نقدینگی به دست مقامات پولی خواهد افتاد.
ارسال نظر