اقتصاد؛ غایب بزرگ انتخابات
غلیظ بودن شعارهای سیاسی و رقیق بودن شعارها و برنامههای شفاف اقتصادی، متاسفانه سالهاست که در رقابتهای انتخاباتی ایران به چشم میخورد.
میثم هاشمخانی
غلیظ بودن شعارهای سیاسی و رقیق بودن شعارها و برنامههای شفاف اقتصادی، متاسفانه سالهاست که در رقابتهای انتخاباتی ایران به چشم میخورد. این مساله در رقابتهای انتخاباتی مجلس نهم نیز، دست کم تا این لحظه حاکم بوده است؛ مسالهای که به ویژه تقارن آن با دومین ماه از سالی که با نام «حمایت از تولید، سرمایه و نیروی کار ایرانی» نامگذاری شده، حس بسیار ناخوشایندی را در وجود همه کارشناسان اقتصادی کشور ایجاد میکند.
به این ترتیب در شرایطی که در بسیاری از کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه، بخش بزرگی از رقابتهای انتخاباتی بر مباحث اقتصادی متمرکز است و «ارتقای کیفیت انتخابات» به صورت جایگزینی «رقابت در ارائه برنامههای شفاف و دقیق» به جای «رقابت در پوسترها و بیلبوردهای تبلیغاتی» تعریف میشود، جای تاسف فراوان دارد که ارائه برنامههای شفاف مرتبط با دغدغههای معیشتی مختلف شهروندان، غایب بزرگ رقابتهای انتخاباتی این دوره مجلس است.
برای مثال در شرایطی که وضعیت متلاطم بازار ارز کشور لطمههای سنگینی بر تولیدکنندگان و سرمایهگذاران وارد ساخته و شکاف بالغ بر ۴۵ درصدی بین قیمتهای دولتی و قیمت بازار آزاد دلار، شکلگیری انبوه ثروتهای بادآورده را به دنبال داشته، متاسفانه هیچیک از گروههای سیاسی رقیب، برنامه خاص یا حتی وعده دقیق و مشخصی را برای مدیریت وضعیت بازار ارز کشور مطرح نکردهاند یا در شرایط مواجهه اقتصاد ملی با فشار تحریمهای خارجی، هیچیک از گروههای رقیب انتخاباتی برنامهای برای به حداقل رساندن لطمههای حاصل از این تحریمها بر سرمایهگذاران و نیروی کار ایرانی مطرح نکردهاند.
از طرف دیگر، با توجه به آنکه دغدغههای معیشتی به طور ملموسی در صدر دغدغههای بخش بسیار بزرگی از شهروندان کشور قرار دارند، حتی میتوان غیبت برنامههای معیشتی در استراتژی انتخاباتی گروههای سیاسی مختلف را «غیر عادی» ارزیابی کرد. به احتمال فراوان تمرکز زیاده از حد سیاستمداران کشور بر کشمکشهای سیاسی، یکی از عواملی بوده است که باعث شده ارائه برنامههای شفاف و دقیق اقتصادی، بهرغم پتانسیل رایآوری بسیار بالا، به طور محسوسی مغفول واقع شوند. اگرچه تمرکز سنگین رقابتهای انتخاباتی بر مسائل کمارتباط با معیشت شهروندان، آن هم در سالی که به سیاق چهار سال گذشته با عنوانی اقتصادی نامگذاری شده، اتفاق چندان خوشایندی محسوب نمیشود؛ اما هنوز هم چند روزی به زمان برگزاری انتخابات دور دوم مجلس باقی است؛ بنابراین شاید با قدری خوشبینی، هنوز هم بتوان امیدوار بود که در مدت باقیمانده، دستکم شاهد ارائه برخی برنامههای اقتصادی از سوی گروههای رقیب باشیم یا اینکه این یادداشت تلنگری باشد تا در انتخاباتهای آینده شاهد ارائه برنامههای اقتصادی باشیم.
با این توضیح، در ادامه این یادداشت، ابتدا به بررسی برخی از جنبههای مثبت ارائه برنامههای شفاف اقتصادی به عنوان بخشی از استراتژی گروههای سیاسی برای رقابت انتخاباتی خواهیم پرداخت و سپس به مرور برخی از پرسشهای کلیدی امروز اقتصاد کشور میپردازیم که شاید در همین فرصت باقیمانده هم گروههای مختلف بتوانند با پاسخ به آنها، فضا را برای جلب مشارکت شهروندان دارای دغدغههای معیشتی، هموارتر کنند.
منافع طرح برنامههای شفاف اقتصادی در رقابتهای انتخاباتی: فضای رقابتهای انتخاباتی، فرصت منحصر به فردی را برای محک زدن نظر کارشناسان مختلف و نیز عامه شهروندان نسبت به برنامههای مختلف (اعم از اقتصادی و غیراقتصادی) فراهم میکند که در صورت عدم طرح برنامههای اقتصادی شفاف از سوی گروههای سیاسی در زمان انتخابات، این گروهها از چنین فرصتی محروم خواهند شد.
از طرف دیگر، در صورت طرح برنامههای دقیق و شفاف اقتصادی از سوی گروههای مختلف فعال در انتخابات، پیروزی هر یک از گروههای مذکور به منزله حمایت افکار عمومی از برنامههای آن گروه تلقی شده و در نتیجه گروههای ارائهکننده برنامههای شفاف اقتصادی، بسیار راحتتر خواهند توانست پس از راهیابی به مجلس، برنامههای مورد نظر خود را به تصویب برسانند.
علاوه بر اینها، با توجه به آنکه برای بخش قابل توجهی از شهروندان کشور، دغدغههای معیشتی در اولویت بالایی قرار دارد، بنابراین انتظار میرود در صورتی که بخشی از عرصه رقابت انتخاباتی به رقابت و مناظره بین برنامههای دقیق و مشخص اقتصادی اختصاص یابد، بر افزایش مشارکت مردم در انتخابات موثر باشد.
پرسشهای اقتصادی کلیدی برای رقیبان انتخاباتی: با توجه به توضیحات فوق، میتوان پرسشهای زیر را به عنوان نمونهای از پرسشهایی بیان کرد که از طرفی دغدغه بخش بزرگی از رایدهندگان است و از طرف دیگر گروههای سیاسی مختلف حتی در همین فرصت باقیمانده تا انتخابات هم میتوانند با پاسخ علنی خود به آنها، زمینه را برای ورود برنامههای اقتصادی به رقابتهای انتخاباتی فراهم کنند:
الف) با توجه به اینکه استمرار وضعیت پرنوسان بازار ارز کشور، فشار مضاعف و کمرشکنی را بر تولیدکنندگان وارد میکند و این فشار میتواند در میانمدت به افزایش تعداد بیکاران منجر شود، آیا برنامههایی برای کاهش التهاب بازار ارز کشور مدنظر دارند؟ چه برنامههایی؟
ب) با توجه به تحریمهای اقتصادی مختلفی که میکوشند تا به وضعیت سرمایهگذاری و اشتغال در کشور لطمه بزنند، آیا راهکارهایی برای کاهش لطمه این تحریمها بر تولیدکنندگان در نظر دارند؟ چه راهکارهایی؟
ج) با توجه به آنکه قانون مصوب مجلس هشتم در مورد «نظام فراگیر بیمه بیکاری»، یکی از نخستین برنامههایی است که باید در مجلس نهم مورد بررسی قرار گیرد، چه برنامههایی برای برطرف ساختن ایرادهای شورای نگهبان و طراحی مناسب جزئیات این بیمه بیکاری مدنظر دارند؟
د) با توجه به مصوبه مهم مجلس هشتم که افزایش میزان پرداخت یارانه نقدی را ممنوع ساخته و بر مصرف شدن درآمدهای حاصل از افزایش مجدد قیمت انرژی در زمینه ایجاد ساختارهای تامین اجتماعی و توانمندسازی فقرا تاکید دارد، چه جزئیاتی برای اجرایی شدن این مصوبه مدنظر دارند؟ بیمههای فراگیر درمانی، بیمه فراگیر بیکاری یا ...؟
ه) با توجه به رتبه بسیار نامناسب ایران در سطح آسیا در زمینه کیفیت دسترسی شهروندان به فناوری اطلاعات و اینترنت و با توجه به تجربیات موفق کشورهایی مانند هند و مالزی و ترکیه در بهرهگیری از فناوری اطلاعات به عنوان یکی از موتورهای محرکه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی، چه برنامههایی به منظور ارتقای جایگاه ایران در زمینه کیفیت و سرعت اینترنت مدنظر دارند؟ چه برنامههایی در زمینه بسترسازی برای ایجاد مشاغل مبتنی بر فناوری اطلاعات مدنظر دارند؟
و) با توجه به مشکلات ایجادشده در میان خانوارهای بدسرپرست دهکهای درآمدی پایین (به ویژه در مورد خانوارهای دارای سرپرست معتاد به مواد مخدر)، آیا برنامههایی در زمینه تشخیص فرد دارای صلاحیت در این خانوادهها برای جایگزینی سرپرست خانوار در دریافت یارانه نقدی مدنظر دارند؟
با این توضیحات امید میرود که در همین فرصت اندک باقیمانده تا روز انتخابات مجلس نهم، شاهد طرح برنامهها و مواضع اقتصادی شفاف و ارزشمندی از سوی گروههای سیاسی مختلف باشیم؛ مسالهای که میتواند غنیتر شدن سطح رقابتهای انتخاباتی را در انتخاباتی که در دومین ماه از سال «حمایت از سرمایه و نیروی کار ایرانی» برگزار میشود، به همراه داشته باشد.
ارسال نظر