فرهنگستان: به جای «ایموجی» و «پادکست» بگویید «شکلک» و «پادپخش»

فرهنگستان زبان و ادب فارسی،  «آزمونک» را به‌جای «کوییز»  برگزید. نسرین پرویزی، معاون گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره این واژه توضیح داده است: «کوییز» معمولا در کلاس‌های زبان خیلی رایج است و معلم‌ها در کلاس امتحان‌های مقطعی یا امتحان‌های کوچک، از یک مبحث درس داده شده می‌گیرند. فرهنگستان برای واژه «تست» از «آزمون» استفاده کرده و «کوییز» هم یک آزمون کوچک‌تر است، بنابراین «ک» تصغیر به آن اضافه کرده و گذاشتیم «آزمونک».

خبر مرتبط
واکنش حداد عادل به شوخی با واژه‌سازی فرهنگستان

حداد عادل، در یک برنامه تلویزیونی، در واکنش به جوک‌هایی که مردم برای واژه‌سازی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی می‌سازند، گفت: «این‌ها نوعی از طنز است. علت آن هم این است که نه به سیاست برمی‌خورد نه به مقدسات! البته نکته‌ دیگر هم این است که از همان‌ابتدا، برخی افراد، مخالف معادل‌سازی واژه بوده‌اند.»

همچنین فرهنگستان زبان و ادب فارسی واژه  «شکلک» را به عنوان معادل فارسی واژه «ایموجی»  به تصویب رساند. پرویزی درباره این مصوب نیز گفته است: این واژه در فضای مجازی کاربرد بسیاری دارد و مردم برای بیان احساسات خود از شکلک‌های خاصی استفاده می‌کنند. درواقع به‌جای اینکه شکلک دربیاورند، تصویری را برای مخاطب خود می‌فرستند. واژه «شکلک» طولانی‌تر از ایموجی یا غیر قابل فهم نیست.

فرهنگستان زبان و ادب فارسی،  واژۀ فارسی «پادپخش» را معادل واژۀ فرنگی «پادکست»  تصویب کرد.

پرویزی در توضیح این واژه گفته بود: «پادکست» از واژه‌های فرنگی‌ای است که این روزها بسیار کاربرد دارد و مخاطبان آن بسیارند؛ از این‌رو ضرورت داشت برای آن معادل فارسی مناسب مصوب شود. کلمۀ «وب‌آوا» در سال ۱۳۸۵ برای پادکست معادل‌سازی شد؛ اما، به‌سبب ایرادهایی که مخاطبان گرفتند و اینکه واژۀ «آوا» معمولاً در زبان فارسی به نوعی موسیقی یا آهنگ یا آواهای غیر صحبت و کلام گفته می‌شود، دوباره معادل‌سازی و کلمۀ «پادپخش» تصویب شد.

خانم پرویزی دربارۀ ترکیبات پادکست هم گفت: فرایندی که پادکست با آن ساخته می‌شود، پادکستینگ است که فرهنگستان برای آن «پادسازی» گذاشته‌است.

به گفتۀ معاون واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، فرهنگستان برای واژۀ فرنگی ویدئوپادکست (ویدئوکست یا ودکست) «نماپاد» را مصوب کرده‌است؛ برای ویدئو، «نما» در نظر گرفته و پادپخش به پاد مختصر و نماپاد تصویب شد. پادکَچِر هم از مشتقات پادکست و برنامۀ کاربردی‌ای است که پادپخش‌ها را دریافت، بارگیری و پخش می‌کند و فرهنگستان برای آن «پادگیر» را مصوب کرده‌ است.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.