ماجرای تاخیر در پرداخت حقوق شبِ عید کارگران تراورس چه بود؟
کارگران ابنیه فنی تراورس عید امسال را دیرتر از بقیه جشن گرفتند چراکه دو روز مانده به پایان تعطیلات نوروز حقوق اسفند ماه سال گذشته برای آنها واریز شد و کارگران تعطیلات نوروز را بدون دریافت حقوق اسفند ماه پشت سر گذاشتند و تمام این روزهای عید را برای دریافت حقوق لحظه شماری میکردند. به گفته جمعی از کارگران تراورس به ایلنا، کارفرما وعده کرده بود مطالبات سال گذشته کارگر شاغل در این مجموعه را قبل از پایان سال بپردازد اما به وعده خود به دلیل مشکلات مالی عمل نکرد و هر چند این حقوق پرداخت شد اما پرداخت حقوق بعد از تعطیلات نوروز چه کمکی به کارگران وخانواده آنها میکند؟
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: تلاش میکنیم افزایش حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران از اردیبهشت ماه در احکام آنان اعمال و معوقات فروردین ماه نیز خردادماه به حساب آنان واریز شود.
طبق اظهارات یکی از کارگران تراورس؛ طبق اظهارات وی؛ رنجها و آوارگیهای کارگران ابنیه فنی راه آهن تمامی ندارد. ما کارگران حقوق نمیگیریم اما از روی ناچاری شبانه روز در حال کار کردن در بیابانها هستیم. قبل از سال برای وصول مطالباتمان به هرکجا که فکرش را بکنید، تماس گرفته یا سر زدهایم و طومار مشکلاتمان را برایشان نوشته و گفتهایم اما اعتنایی به ما نشد.عیدی هم در چند مرحله در طول سال پرداخت شد که ما متوجه پرداخت آن نشدیم.
میعاد صالحی، مدیرعامل شرکت راهآهن در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره علت عدم پرداخت حقوق اسفند ماه کارگران تراورس قبل از نوروز اظهار داشت: راه آهن پس از دریافت صورت وضعیت پیمانکاران میتواند فرآیند بررسی صورت وضعیت و نهایتا پرداخت را آغاز کند. پس با توجه به اینکه پیمانکار صورت وضعیت را در انتهای ماه ارائه میدهد، اساسا امکان پرداخت صورت وضعیت قبل از انتهای ماه وجود ندارد.
مدیرعامل راهآهن گفت: ما تمام تلاشمان را کردیم تا ضمن رسیدگی هرچه سریعتر به صورت وضعیت ارسالی توسط پیمانکار، بصورت موازی و شبانه روزی و تا ساعات پایانی سال ۱۴۰۲ هم پیگیر بودیم که اعتبار لازم از سوی سازمان برنامه به راه آهن تخصیص یابد.
صالحی گفت: در تمام مراسمهای افطاری و نوروزی در دیدار با سایر مسئولان چه دیدارهای عمومی و چه دیدارهای خصوصی با مسئولان سازمان برنامه، وزیر اقتصاد و سایر مسئولان مرتبط وضعیت حقوق و دستمزد نیروی کار شرکت تراورس و سایر شرکتهای پیمانکاری و الزام پرداخت حقوق فروردین در موعد مقرر را با آنها در میان گذاشتم.
وی با بیان اینکه شرکت تراورس یکی از شرکتهای تعمیرات و نگهداری خط است که علاوه بر آن ۶ شرکت دیگر فعال هستند که نگهداری خط را بر عهده دارند، گفت: باید توجه داشت که نیروی کار این شرکتها پرسنل مستقیم شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران نیستند. شرکت راهآهن طی برگزاری مناقصه، پیمانکار این حوزه را انتخاب میکند که یکی از این شرکتها، تراورس است که با راهآهن رابطه مستقیم مالی ندارند و براساس صورت وضعیتهایی که به ما ارایه میدهند و ردیفهای عمرانی که وجود دارد، از سازمان برنامه و بودجه تخصیص میگیریم و برای آنها واریز میکنیم. بنابراین پرداخت حقوق کارگران این شرکتها به طور مستقیم به بر عهده شرکت راهآهن نیست و ابتدا باید سازمان برنامه اعتبار را به راه آهن تخصیص دهد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: جهت اطلاع؛ زمانی که مسئولیت اداره راهآهن را بر عهده گرفتم، پیمانکاران لکوموتیو در پرداخت حقوق کارکنان و کارگران خود ۴ ماه عقب بودند و این عقب ماندگی برای پیمانکاران حوزه تعمیر و نگهداری خط به ۳ ماه میرسید و حقوق کارگران تراورس هم با ۲ ماه عقب ماندگی پرداخت میشد که اسناد آن هم موجود است. اما امروز پرداخت حقوقهای هر کدام از این گروهها ۲ ماه جلوتر آمده است و برای حقوق تراورس بروز هستیم. البته طبیعتا حدود ۱۰ الی ۱۵ روز فرآیند بررسی صورتوضعیت، دریافت اعتبار و نهایتا پرداخت به پیمانکار زمان میبرد.
صالحی گفت: این روال اداری بین همه کارفرمایان و پیمانکاران است با این تفاوت که این رویه معمولا ۲ الی ۳ ماه طول میکشد اما ما در راه آهن این کار را برای شرکت تراورس نهایتا طی دو هفته انجام میدهیم. به همین علت توانستهایم حقوق پرسنل تراورس را به روز کنیم.
رییس هیات مدیره راه آهن افزود: در حال حاضر صورت وضعیت تراورس ظرف ۵ تا ۱۰ روز رسیدگیها انجام و تسویه میشود و شخصا در راهآهن پیگیر این موضوع هستم و همواره از پیمانکاران پیگیری میکنیم که صورت وضعیت را سریعتر ارایه کند در حالی که معمولا این پیگریها در سایر شرکتها برعکس است.
وی گفت: تاکید میکنم که صورتوضعیتهای تراورس به روز است و شرکت تراورس ۲۶ اسفند ماه صورت وضعیت را به راهآهن ارایه داد در حالت عادی روند پرداخت آن حدود دو هفته زمان میبرد. البته در اسناد مناقصه این موضوع ذکر شده که اگر راهآهن تا ۳ ماه امکان پراخت نداشته باشد، پیمانکار خودش موظف است نسبت به پرداخت به موقع حقوق کارکنان اقدام کند.
مدیرعامل شرکت راهآهن با بیان اینکه این شرکتهای پیمانکار راه آهن ۲۵ هزار نفر نیروی کار دارند که ۷ هزار نفر آن مربوط به شرکت تراورس است، تاکید کرد: رابطه مالی راهآهن و با این ۲۵ هزار نفر به صورت مستقیم نیست بلکه با صورت وضعیت ارایه شده، مبالغ پرداخت میشود و راه آهن نمیتواند قبل از پایان ماه صورت وضعیت را بررسی کند. حقوق بهمن ماه کارگران شرکت تراورس را قبل از نیمه اسفند ماه پرداخت کردیم و براساس صورت وضعیتی که پیمانکار ۲۶ اسفند ماه ارایه کرد، حقوق اسفند ماه را قبل از نیمه فروردین ماه پرداخت کردیم و پیگیر این بودیم که پیمانکار زودتر صورت وضعیت را ارایه کند که پرداختها هم زودتر انجام شود.
صالحی افزود: شرکت تراورس در ارایه به موقع صورت وضعیت قصور کرده و اساسا تا سه ماه اگر راهآهن امکان پرداخت نداشت هم پیمانکار باید حقوق پرسنل خود را پرداخت کند و متاسفانه نسبت به پرداختها اقدام نکرد و در این باره قصور کرد. متاسفانه مدیریت مالی شرکت آنقدر ضعیف بوده که نتوانسته حقوق کارگر را پرداخت کند.
وی با اشاره به پیگیریها برای تسویه صورت وضعیت شرکتهای پیمانکاری اظهار داشت: ساعات پایانی ۲۸ اسفند ماه برای پیگیریهای صورت وضعیت شرکتهای پیمانکاری در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم و تا بامداد ۲۹ اسفند ماه در این سازمان حضور داشتم تا بتوانیم صورت وضعیتها را تسویه کنیم. این در حالی بود که پیمانکاران صورت وضعیت را نداده بودند و ما به دنیال این بودیم که قبل از ارایه صورت وضعیتها، تخصیصها را دریافت کنیم.
وی گفت: وزیر راه و شهرسازی هم روز ۲۹ اسفند ماه درباره تخصیصها از سازمان برنامه پیگیری میکرد و تا ساعت ۴ و لحظاتی قبل از تحویل سال، شخصا پیگیر تخصیصها بودم و تا لحظه آخر به دنبال پرداخت این تخصیصها بودیم که البته این پیگیریها را وظیفه خود میدانم. در نهایت توانستیم این تخصیص را نقد کنیم و تیم حسابداریها در تمام این مدت و حتی در یکم فروردین در راهآهن حاضر بودند و نتیجه این پیگیری های فشرده و تلاش همکارانم این شد که توانستیم صورت وضعیت تراورس را دهم فروردین به حساب این شرکت واریز کنیم و حقوقها یازدهم فروردین پرداخت شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.