بررسی ممنوعیت تیک تاک در سنای آمریکا/ تعیین تکلیف چقدر زمان می برد؟

به گزارش نیویورک‌تایمز، لایحه‌ای که شرکت چینی مالک شبکه اجتماعی «تیک تاک» را موظف می‌کند که این برنامه را بفروشد یا با ممنوعیت سراسری در آمریکا مواجه شود، این هفته با سرعت سرسام‌آوری در مجلس نمایندگان تصویب شد، اما پیشرفتش در مجلس سنا کُند خواهد بود. ‎‎‎‎‎‎‌‌‌

به گفته سخنگوی سنا، «چاک شومر» رهبر دموکرات‌های سنا که تعیین می‌کند چه لایحه‌ای رای می‌گیرد، تصمیم نگرفته که این لایحه را به صحن علنی ارائه کند.

بر این اساس، روند دریافت لایحه فروش یا ممنوعیت «تیک تاک» از مجلس نمایندگان و بازنویسی آن مطابق با نظر سنا احتمالاً زمان‌بر باشد.

بسیاری از نمایندگان سنا معتقدند که مجلس نمایندگان، سیگنال‌های قدرتمندی را با رای خود به این لایحه یعنی ۳۵۲ رأی موافق در برابر ۶۵ رأی مخالف ارسال کرده است.

این قانون شرکت مالک «تیک تاک» یعنی «بایت دنس» را موظف می‌کند که سهام خود را در برنامه‌ای شش ماهه به یک شرکت آمریکایی بفروشد یا با ممنوعیت آن در آمریکا مواجه شود.

«ریچارد بلومنتال» سناتور دموکرات ایالت کنتیکت گفت: پیام رأی مجلس نمایندگان این است که موضوع ممنوعیت «تیک تاک» حمایت قابل توجهی از جانب هر دو حزب دارد.

وی ادامه داد: ممکن است تغییراتی در این لایحه انجام شود، اما حمایت دو حزبی برای خارج کردن این برنامه از مالکیت چینی‌ها قابل توجه است.

کاهش سرعت بررسی لایحه در سنا به این معنی است که «تیک تاک» احتمالاً هفته‌ها یا حتی ماه‌ها با عدم اطمینان در مورد سرنوشت خود در آمریکا روبرو خواهد شد.

این می‌تواند منجر به ادامه تنش‌های کاخ سفید، دولت چین و «بایت دنس» منجر شود.

«نو وکسلر» دستیار سابق رئیس مجلس سنا می‌گوید: تقریباً همه‌چیز در سنا کُند پیش می‌رود چرا که آنها به مدتی زمان نیاز دارند تا در این زمینه اجماع ایجاد کنند.

مجلس نمایندگان آمریکا این لایحه را تنها یک هفته پس از ارائه آن تصویب کرد.

لایحه ممنوعیت «تیک تاک» با حمایت نمایندگان هر دو حزب و به دلیل نگرانی از اینکه این برنامه می‌تواند امنیت اطلاعات کاربران آمریکایی را به خطر بیندازد یا به عنوان یک ابزار تبلیغاتی چینی استفاده شود، تصویب شد.

این لایحه از سوی کاخ سفید نیز مورد حمایت قرار گرفت.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا هفته گذشته پس از اعلام مخالفت خود با این لایحه، در مصاحبه‌ای با «فاکس نیوز» اعلام کرد که اکنون از آن حمایت می‌کند.

این لایحه خشم چین را برانگیخته است؛ در همین زمینه یک مقام رسمی این کشور اعلام کرد که آمریکا هیچ مدرکی مبنی بر اینکه «تیک تاک» تهدیدی برای امنیت ملی‌اش باشد، ارائه نکرده است.

«تیک تاک» عنوان کرده که تدوین محرمانه این لایحه و سرعت تصویب آن در مجلس نمایندگان نشان می‌دهد که هدف قانونگذاران آمریکایی، ممنوعیت این شبکه اجتماعی است.

«تیک تاک» بار‌ها تاکید کرده که داده‌های کاربرانش را با دولت چین به اشتراک نمی‌گذارد و به هیچ دولتی اجازه نمی‌دهد بر الگوریتم‌های آن تأثیر بگذارد.

روز چهارشنبه، «شو زی چو»، مدیر اجرایی «تیک تاک» ویدئویی را خطاب به کاربران منتشر کرد و در آن گفت که ممنوعیت این شبکه اجتماعی به مشاغل کوچک در آمریکا آسیب می‌زند.

او از کاربران خواست تا با سناتور‌ها تماس بگیرند و درباره این تصمیم با آنها مقابله کنند.  

روز جمعه، با جستجوی عبارت «KeepTikTok» در این برنامه، بنری ظاهر شد که خطاب به آمریکایی‌ها نوشته بود: «به سناتور خود بگویید که «تیک تاک» چقدر برای شما مهم است».

«الکس هاورک» سخنگوی «تیک تاک» در بیانیه‌ای اعلام کرد: ما به آگاهسازی کاربرانمان درباره این لایحه ممنوعیت ادامه می‌دهیم؛ اینکه چگونه حق آزادی بیان آنها پایمال می‌شود و چگونه می‌توانند صدای خود را به گوش مسئولان برسانند.  

دو دستیار رئس سنا که مجاز به گفتگوی عمومی درباره این تماس‌ها نبودند، اعلام کردند که دفاتر سنا در روز‌های اخیر صد‌ها تماس تلفنی و پیام صوتی درباره این لایحه از کاربران «تیک تاک» دریافت کرده‌اند.

برخی منابع آگاه اعلام کردند که «جان اف کربی» مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا تاکید کرده که کاخ سفید به دنبال واگذاری «تیک تاک» به گروهی از نمایندگان آژانس‌های استعدادیابی مانند CAA و Viral Nation است.

کارشناسان کنگره می‌گویند که احتمالاً مواجهه با سنا درباره ممنوعیت «تیک تاک» سخت‌تر خواهد بود، زیرا احتمالا تعداد کمتری از اعضای آن با این لایحه موافق باشند.

با این حال، برخی از سناتور‌ها هم از این لایحه حمایت کردند. رهبران کمیته اطلاعات، سناتور دموکرات «مارک وارنر» و سناتور جمهوری‌خواه «مارکو روبیو» در بیانیه‌ای اعلام کردند که از پیشبرد لایحه ممنوعیت «تیک تاک» در سنا حمایت خواهند کرد.

سناتور «ریچارد بلومنتال» اعلام کرد که سنا باید جنبه‌های مختلف این لایحه را بررسی کند.

به گفته او، مهلت شش ماهه برای دستیابی به معامله فروش «تیک تاک» ممکن است کافی نباشد.

«بلومنتال» همچنین گفت که از گروه‌های بسیار معتبر و برجسته شنیده که علاقه‌مند به خرید «تیک تاک» هستند، اما این موضوع هنوز رسانه‌ای نشده است.  

منابع رسانه‌ای می‌گویند سناتور دموکرات «ماریا کانتول» به عنوان رئیس کمیته بازرگانی، علم و حمل و نقل سنا، احتمالاً بر رأی‌گیری لایحه مصوب مجلس نمایندگان در سنا تأثیر خواهد گذاشت.  

او سال گذشته اعلام کرده بود که در حال تهیه پیش‌نویس قانونی برای مقابله با «تیک تاک» است.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.