نوزادان در این روستای ایران نابینا به دنیا می آیند
روستای چهار برج با داشتن ۶۳۱ خانوار و دو هزار و چهار نفر جمعیت، بیشترین جمعیت نابینا در خراسان شمالی را به علت یک ژن نهفته به خود اختصاص داده است.
چهار برج روستایی از توابع شهرستان اسفراین در خراسان شمالی است که تولد نوزادانی نابینا سبب معروفیت آن شده و تا امروز باوجود پایان این رنج دیرینه همچنان تلاش برای پیشگیری از بیماری ادامه دارد.
ماجرای ژن نهفته نابینایی چیست؟
این ژن نهفته با قدمت ۳۰۰ ساله به دلیل اعتقاد به ازدواج فامیلی بروز کرده است که با تلاش تیمهای پزشکی برای پیشگیری از نابینایی در حال حاضر ۳۱ نفر از اهالی روستای چهار برج نابینا هستند.
تا چند سال گذشته تعداد افراد نابینا بیش از صد نفر بوده است و چنانچه این بیماری ژنتیکی کنترل نمیشد امروز شاهد آمار بالایی از این بیماری دیرینه میبودیم.
شایعه حیوانات نابینا
پیش از کشف این بیماری و پیشگیری آن، برخی از حیوانات در چهار برج نابینا متولد میشدند که برخی از اهالی این روستا عقیده داشتند آلودگی خاک و آب سبب این بیماری شده یا نابینایی اهالی روستا، روی حیوانات نیز تأثیر گذاشته است.
اما پس از تحقیقات انجامشده مشخص شد نابینایی حیوانات ربطی به انسان ندارد چون نابینایی بیماری مشترک بین انسان و حیوان و قابلانتقال نیست، بلکه این حیوانات همانند دیگر مناطق به علتهای مختلف نابینا به دنیا میآیند و از نظر پزشکان این فرضیه کاملا رد شد.
پایان چشمانتظاری برای تولد نوزاد نابینا
از ۱۰ سال گذشته تا به امروز دیگر شاهد تولد نوزاد نابینا در این روستا نبودهایم و در واقع چشمانتظاری برای تولد نوزاد سالم به پایان رسیده اما همچنان اهالی روستا این دغدغه را دارند تا شاید فرزندی نابینا متولد شود.
به گفته پزشکان این ژن هنوز بهطور کامل از بین نرفته است، چون در بدن مردم روستای چهار برج وجود دارد فقط میتوان کنترل کرد تا شاهد نوزاد نابینا نباشیم.
نابینایی در «چهار برج» ژنتیکی است
نابینایی در روستای چهار برج ژنتیکی است و با توصیههایی که برای انتخاب همسر و بهخصوص در بین فامیل انجام میشود طی چند سال گذشته آمار تولد نوزادان نابینا کم شده است.
در حال حاضر مسنترین فرد نابینا در چهار برج ۵۶ ساله که دارای دو فرزند سالم و کمسنترین ۱۰ ساله است.
خوشبختانه با مشاورهها و آزمایش ژنتیکی که انجام میشود آخرین نوزاد نابینایی که اهل چهار برج بود، در سال ۸۶ در تهران متولد شد. پدر و مادر این کودک از اهالی روستای برج هستند.
تأسیس دانشکده علوم پزشکی اسفراین
با تأسیس دانشکده علوم پزشکی و تجهیز آزمایشگاه ژنتیک، خدماتی همچون مشاوره ژنتیک و شناسایی ناقلان به ساکنان روستای چهار برج داده میشود.
با وجود این دانشکده میتوان خدمات ژنتیک را دقیقتر ارائه بدهیم بهطوریکه با مشاوره، جوانان روستای چهار برج بتوانند ازدواج خویشاوندی داشته باشند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.