مذاکرات محرمانه عربستان و اسرائیل درباره ایران

 شبکه امریکایی بلومبرگ نوشت عربستان سعودی و اسرائیل نشست ها و گفتگوهایی درباره نگرانی از ایران برگزار کرده اند و به دنبال ادامه این نشست ها هستند. این نشست ها از زمان بازگشت بنیامین نتانیاهو به نخست وزیری اسرائیل آغاز شد.
بلومبرگ ادامه داد: این نشست ها برای تقویت روابط نظامی و امنیتی نزدیک تر میان دو طرف است. بلومبرگ دلیل این نشست را نگرانی در برابر ایران توصیف کرد. امریکا نیز از این دیدارها  و  افزایش همگرایی در منطقه حمایت می کند. 

بلومبرگ به نقل از ۶ نفر از افراد مطلع از این مذاکرات که خواستند نامشان اعلام نشود نوشت: مقامات اسرائیل و سعودی قبل از نشست اخیر هیات های شورای همکاری خلیج فارس و امریکا  در ریاض، دیدارهایی باهم داشتند.

 

بلومبرگ: مذاکرات محرمانه سعودی - اسرائیل درباره ایران

سه نفر از انها گفتند قرار است این نشست ها بعد از پایان کنفرانس امنیتی مونیخ آلمان در شهر پراگ پایتخت چک ادامه یابد. نشست مونیخ در جنوب آلمان از روز جمعه دیروز آغاز شد و یکشنبه فردا به پایان می رسد.

مسوولان سیاسی امنیتی از عربستان سعودی و اسرائیل در کنفرانس امنیتی مونیخ آلمان حضور دارند که از جمله می توان به یوآف گالانت وزیر دفاع اسرائیل اشاره کرد.

قبل از این بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل ابراز امیدواری کرده بود دولت سعودی نیز همچون امارات و بحرین و مراکش و سودان به عادی سازی روابط با اسرائیل بپردازد.

روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و اسرائیل هم اکنون کاملا قطع است و یکدیگر را به رسمیت نمی شناسند.

مقامات سعودی گفته اند تنها بعد از به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطینی و اجرای طرح صلح عربی، اسرائیل را به رسمیت می شناسند و با آن روابط عادی برقرار خواهند کرد. طرح صلح عربی شامل بخش های متعدد از جمله بازگشت اسرائیل به مرزهای 1967، به رسمیت شناختن قدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین و قدس غربی به عنوان پایتخت قدس غربی است.

بلومبرگ: مذاکرات محرمانه سعودی - اسرائیل درباره ایران

عربستان سعودی همچنین در 2 سال اخیر دست به اقدامات مهمی درباره اسرائیل زد که از جمله می توان به صدور مجوز عبور هواپیماها از آسمان سعودی در خط پروازی میان امارات و بحرین با اسرائیل اشاره کرد. عربستان سعودی همچنین برای اولین بار به هواپیماهای اسرائیل و دیگر کشورهای جهان که از مبدا یا مقصد اسرائیل هستند  اجازه داد از آسمان سعودی عبور کنند.

رسانه های غربی بارها از تلاش هایی برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی خبر دادند.
در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری دولت ترامپ رئیس جمهور وقت امریکا، روابط میان اسرائیل با ۴ کشور عربی امارات، بحرین، مراکش و سودان عادی شد و دو طرف یکدیگر را به رسمیت شناختند.
بعد از آن روابط نزدیک سیاسی - امنیتی - نظامی میان بحرین و امارات با اسرائیل برقرار شد.

منابع اگاه به رسانه های غربی گفته بودند نوعی هماهنگی و ارتباطات نظامی میان اسرائیل، بحرین و امارات به رهبری امریکا با هدف مقابله با موشک ها و پهپادهای ایران به وجود آمده است. این ارتباطات و هماهنگی ها در زمینه راداری و تبادل اطلاعات امنیتی نظامی بود.

همچنین تصاویر ماهواره ای از خرید سامانه های ضدهوایی اسرائیلی از سوی امارات و استقرار در این کشور خبر دادند.

عادی سازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل، با سکوت تایید امیز عربستان سعودی روبه رو شد.
بلومبرگ ادامه داد وزارت خارجه و دفتر نخست وزیری اسرائیل و وزیر خارجه سعودی از واکنش به این خبر خودداری کردند.

خانم دانا سترول مقام ارشد وزارت دفاع امریکا در امور خاورمیانه قبل از این در ریاض گفته بود معتقدیم تکامل و نشستن پشت یک میز با اسرائیل به سود ثبات و امنیت در منطقه است.

در ماه گذشته هم دفتر نتانیاهو گفت که او با مشاور امنیت ملی امریکا (جک سولیوان) درباره  فرصت های ایجاد گشایش در دیپلماسی با عربستان سعودی گفتگو کرده است.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.