نبرد در ساعت طلایی/ زمستان سرنوشت جنگ اوکراین را مشخص میکند؟
در حالی که روسیه و اوکراین گزینه های خود را برای رویارویی بازمستان بررسی می کنند، شواهد نشان می دهد که بعد از بازپس گیری شهر جنوبی و استراتژیک حیاتی خرسون تنش ها کاهش یافته است. گزینه های کی یف برای عملیات جنگی فعلا محدود است چرا که رودخانه دنیپرو امروز به یک مانع طبیعی تبدیل شده، به همین دلیل تصرف پل تعریف شده بر روی این رودخانه جزو اهدافی است که در باب آن برنامه ریزی می شود. این در حالی است که نظامیان روس نیز در نزدیکی این روخانه یعنی در ساحل شرقی اش مستقر شده اند. از طرفی دیگر روسیه با تکیه برنظامیان باتجربه اش مستقر در شمال شرق، بر درگیری ها در اطراف شهر باخموت متمرکز شده است. همزمان نظامیان اوکراینی نیز برای تقویت توان دفاعی شان جهت جلوگیری از پیشروی کند روس ها به شمال شرق دنیپرو اعزام شده اند. از همین رو تصویری که امروز پیش روی ما است نشان می دهد که نظامیان دو کشور خود را برای رزم در سرما آماده می کنند با این تفاوت که کی یف به واسطه حمایت های ناتو تجهیزات بهتری را در اختیار نظامیان خود قرار داده است.
نبرد در ساعت طلایی
ناظران می گویند باید وضعیت نبرد را با لحاظ کردن شرایط آب و هوایی اوکراین تبیین کرد؛ دمای هوای این کشور از ۳ درجه سانتیگراد به ۱ درجه کاهش یافته و شب ها سردتر هم می شود. طبیعتا نبرد در چنین شرایطی نیاز به مهارتی خاص دارد که این مقوله در میدان جنگ امروز برای هر کدام از طرفین یک مزیت است. به همین دلیل عینک های دید در شب و دوربین های حرارتی در صدر لیست تجهیزات درخواستی اوکراین از غرب قرار داشت.
شانس زنده ماندن در ساعت طلایی، یعنی ۶۰ دقیقه بحرانی پس از زخمی شدن در میدان، اگر سربازان تحت درمان قرار بگیرند با به ایستگاه کمک های اولیه منتقل شوند، افزایش خواهد یافت اما اگر چنین بستری فراهم نشود، شانسی برای بقا وجود ندارد. علاوه بر این به واسطه سرما و دمای پایین هوا احتمال خرابی تجهیزات نظامی بیشتر خواهد شد. سلاح ها به دلیل سرما منجمد شده و از کار می افتند، حفاری موقعیت های دفاعی که یخ زده اند سخت تر می شود و رگبار توپخانه ها مرگبارتر.
آمادگی برای تخلیه کی یف
صرفا ارتش نیست که باید با شرایط در حال تغییر مبارزه کند، غیرنظامیان اوکراین هم باید خود را آماده کنند؛ همان هایی که روس ها از آنها به عنوان اهرم فشار علیه دولت حاکم استفاده می کنند.تحلیلگران می گویند سرما یک سلاح است، به گفته آنها در حالی که جهان بر موشک سرگردانی که تصور می شد از جانب روسیه به خاک لهستان پرتاب شده، متمرکز شده اند، ده میلیون اوکراینی درگیر بی برقی بوده و هستند، چرا که ده ها موشک روسی به خطوط و تاسیسات تولید برق اصابت کردند؛ تاسیساتی یافتن جایزگینی برای آنها دشوار است. این وضعیتی است که در صورت تدام حملات بدتر هم خواهد شد.
حملات به زیرساخت ها و اهداف غیر نظامی را می توان در قاب استراتژی پوتین تبین کرد؛ استراتژی که هدفش نابودی زیرساخت های اوکراین است و به زانو درآوردن این کشور و وادار کردنش برای آمدن پشت میز. وضعیت به اندازه ای حاد است که گزارش هایی به دست رسیده که نشان می دهد دولت اوکراین در حال بررسی تخلیه کی یف برای حفظ جان مردم است چرا که وضعیت گرمایش را نمی توان تضمین کرد. انرژی نه تنها برای گرم کردن خانه ها استفاده می شود بلکه کارخانه ها و پمپ بنزین ها نیز برای ادامه فعالیتشان بدان نیاز دارند.
براساس آمار به دست آمده، 40 درصد از شبکه برق اوکراین از میان رفته یا آسیب دیده و تعمیرشان ماه ها به طول می انجامد بالاخص آن که تجهیزات یدکی شان وجود ندارد.در مقابل سربازان روس با کمبود سلاح دست به گریبان هستند و نیاز به موشک های کروز و بالستیک دارند. پس واردات سلاح در اولویت برنامه های نظامی این کشور قرار دارد بالاخص آن که صنایع دفاعی روسیه قادر به تولید تسلیحات مورد نیازش در ابعاد وسیع نیست. این در حالی است که بسیاری از موشک ها توسط سامانه های موشکی و راداری تعریف شده در پدافند هوایی اوکراین به سرعت خنثی می شوند.
زمستان سرنوشت ساز
نظامیان اوکراینی در پیشروی بی سابقه به سمت شرق، توانستند گردن کریمه را بریده و این جزیره را از بخش های دیگر این کشور جدا کنند، همزمان روس ها در منطقه زاپروژیا نیز در موضع ضعیفی قرار دارند و به دلیل پایان زنجیره تامینشان در وضعیت نابسامانی قرار دارند.در چنین شرایطی اگر موشک ها اوکراین شرق این کشور بالاخص انبارهای تدارکات و اتصال های ریلی مورد نیاز نظامیان روس را هدف قرار دهد، وضعیت لجستیک و نظامی این کشور نابود خواهد شد.
به باور ناظران، اوکراین باید همزمان چندین منطقه در سواحال دنیپرو را هدف قرار داده و در عین حال حمل سربازان، وسایل نقلیه و تدارکات و تجیهرات روس ها برای ادامه حمله را هدف موشک های خود قرار دهد. در چنین شرایطی روس ها نمی توانند از تمامیت ساحل دنیپرو دفاع کند بالاخص آن که اوکراین در عملیات نظامی ترکیبی و استفاده از جنگده و آتش دوربرد، مهارت و پیچیدگی بیشتری از خود نشان داده است. با توجه به وضعیت انبار و زرادخانه روس ها و وابستگی شان به سلاح های واردات، چشم انداز این نبرد برای مسکو چندان روشن نیست هرچند شایعه شده که کرملین به این گفته استالین استناد کرده و مدعی است، کمیت، کیفیت خود را دارد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.