انتخاب سفرای جدید ایران و انگلیس+سوابق
«محسن بهاروند» و «سایمون شرکلیف» به عنوان سفرای جدید جمهوری اسلامی ایران و انگلیس در لندن و تهران منصوب شدند و سفیر جدید ایران هم امروز برای تصدی این سمت وارد لندن شد.
«حمید بعیدینژاد» سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در لندن ۱۶ فروردین ماه سال جاری در توئیتی از پایان ماموریتش در انگلستان به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران خبر داد و نوشت: با پایان ماموریتم به عنوان سفیر کشور عزیزم در انگلستان، مایلم از همه بخشهای دیپلماتیک، رسانهای و اقتصادی برای همکاریهایشان قدردانی کنم. برای همه آنها موفقیت و سلامتی در زندگی شخصی و حرفهایشان را آرزومندم.
او از شهریور ۱۳۹۵ به عنوان سفیر ایران در انگلستان مشغول به فعالیت بوده است. بعیدینژاد ۱۵ شهریور ماه ۱۳۹۵ رونوشت استوارنامه خود را تقدیم وزیر خارجه انگلیس کرد. وی اولین سفیر ایران در انگلیس پس از پنج سال قطع و کاهش روابط بین تهران و لندن بود.
بعیدینژاد حرفه خود را به عنوان کارشناس خلع سلاح در وزارت امور خارجه آغاز و در برنامه خلع سلاح سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۰ شرکت کرد. او پس از آن برای اولین بار به عنوان نماینده ایران در کمیته خلع سلاح مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۱ شرکت کرد.
بعد از عزیمت بعیدی نژاد به تهران، «سید مهدی حسینی متین» به عنوان کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن مشغول به فعالیت شد.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی دستگاه دیپلماسی هفتم تیر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره معرفی سفیر ایران در انگلیس گفت: درباره تبادلات سفرا همه آنچه انجام شده مربوط به سال گذشته است و چندین ماه است صدور ویزا و آگرمان در دستورکار بوده است و زمانی اعزام نهایی شود، اطلاع رسانی میکنم.
شنبه شب ۱۲ تیر ماه «سید مهدی حسینی متین» کاردار ایران در لندن در توئیتی نوشت که «محسن بهاروند» سفیر جدید ایران روز یکشنبه به لندن عزیمت میکند و بعد از تقدیم استوارنامه به ملکه انگلیس از روز سهشنبه فعالیتش را در سمت جدید آغاز خواهد کرد.
گفتنی است محسن بهاروند ساعتی قبل وارد لندن شده است.
* نیم نگاهی به سوابق بهاروند
«محسن بهاروند» در سال ۱۳۷۳ وارد وزارت امور خارجه شد، متولد ۱۳۴۵ و دارای دو فرزند است. او به زبانهای انگلیسی و اسپانیولی مسلط است.
این دیپلمات ارشد ایرانی از بهمن ۱۳۹۸ عهدهدار معاونت امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه و قبل از آن ( ۱۳۹۷ - ۱۳۹۸) دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آمریکا در وزارت امور خارجه بود.
معاون دبیرکل سازمان حقوقی مشورتی آسیایی - آفریقایی (آلکو) وزارت امور خارجه در طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶، معاون مدیرکل اداره کل آمریکای جنوبی وزارت امور خارجه در سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳، رئیس نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در بوینوس آیرس (آرژانتین) به مدت چهار سال در سالهای (۱۳۸۵ تا ۱۳۸۸)، رئیس اداره حقوقی وزارت امور خارجه بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۵، معاون اداره حقوقی وزارت امور خارجه در سالهای ۱۳۸۱ لغایت ۱۳۸۳، کارشناس حقوقی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در ژنو از ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ و کارشناس اداره دعاوی و حقوق بینالملل خصوصی وزارت امور خارجه از ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ از جمله سمتهای بهاروند در طول مدت حضورش در وزارت امور خارجه بوده است.
سفیر جدید ایران در لندن همچنین در این مدت مسئول مذاکره درباره پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی بود و سه دور مذاکره با طرف اوکراینی در این خصوص انجام داد.
گفتنی است سومین دور گفتوگوهای ایران و اوکراین در سطح معاونان وزرای خارجه دو کشور در خصوص سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی خرداد ماه سال جاری در کییف پایتخت اوکراین برگزار شد.
* سوابق کاری سفیر جدید انگلیس در تهران
۳۱ خرداد ماه بود که دولت انگلیس در بیانیهای، «سایمون شرکلیف» را به عنوان سفیر جدید این کشور در تهران به جای «راب مکایر» معرفی کرد و اعلام شد که شرکلیف از ماه اوت ۲۰۲۱ عهدهدار سفارت لندن در تهران خواهد شد.
شرکلیف که دارای دو فرزند است، در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ به عنوان دبیر دوم سیاسی سفارت انگلیس در تهران مشغول به فعالیت بوده و پیش از اینکه عهدهدار سفارت انگلیس در تهران شود، به عنوان مدیر امنیت ملی وزارت خارجه انگلیس به فعالیت پرداخته است.
این دیپلمات انگلیسی که در سال ۱۹۹۸ به وزارت خارجه انگلیس پیوسته، قبل از آن تجربه سفارت انگلیس در یمن را نیز در کارنامه کاری خود داشته است.
رئیس بخش مبارزه با تروریسم وزارت خارجه انگلیس در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴، معاون نمایندگی انگلیس در ابوجا (نیجریه)، معاونت بخش آسیای جنوبی وزارت خارجه انگلیس، دبیر اول سفارت انگلیس در واشنگتن (بخش افغانستان و پاکستان)، رایزن سیاسی موقت در کابل، دبیر اول در واشنگتن (بخش تهدیدهای استراتژیک)، مسئول مطبوعاتی و دبیر مطبوعاتی موقت وزارت خارجه انگلیس، منشی شخصی نماینده ویژه انگلیس در عراق، رئیس بخش عراق وزارت خارجه انگلیس و دستیار برنامهریزی منابع وزارت خارجه انگلیس از جمله سمتهای شرکلیف در دوران کاریش در وزارت خارجه انگلیس بوده است.
پیش از او «راب مک ایر» عهدهدار سفارتخانه انگلیس در تهران بود. مک ایر از مارس ۲۰۱۸ در این سفارتخانه مشغول به فعالیت شد.
«مک ایر» پیش از پیوستن به وزارت خارجه انگلستان، بین سالهای ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۰ در وزارت دفاع این کشور فعالیت کرده و بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۵ در سفارت انگلیس در بخارست رومانی فعال بوده و سپس به اداره خاورمیانه وزارت خارجه انگلستان منتقل شده است.او در سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۲ در سفارت انگلیس در واشنگتن دبیر اول خاورمیانه و ضدتروریسم بوده است. او در سال ۲۰۰۲، اندکی پس از حوادث یازده سپتامبر به لندن بازگشت و مدیر اداره سیاستگذاری ضدتروریسم وزارت خارجه انگلیس شد. فعالیت در سفارت انگلستان در هند و کنیا هم از دیگر سوابق دیپلماتیک او است. وی پیش از عزیمت به تهران، مدیر ریسک سیاسی شرکت نفت و گاز «بیجی» بوده است.
مک ایر بارها و بارها در طول دوران سفارتش به وزارت امور خارجه ایران احضار شد. از جمله دی ماه ۱۳۹۸ به خاطر حضور در تجمع غیرقانونی مقابل دانشگاه امیرکبیر. «راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران در حالی که در این تجمع غیرقانونی حضور یافته و در حال تهیه فیلم و عکس بود از سوی نیروهای پلیس ایران دستگیر و پس از مشخص شدن هویتش آزاد شد. در همان زمان «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه در این خصوص توضیح داد: او (سفیر انگلیس) بازداشت نشده بود، اما به عنوان یک فرد خارجی ناشناس در یک تجمع غیرقانونی دستگیر شد. زمانی که پلیس به من اطلاع داد که فردی دستگیر شده و ادعا میکند سفیر انگلیس است، من گفتم غیرممکن است! وقتی با او تلفنی گفتگو کردم، با اینکه بسیار شگفت زده شده بودم، متوجه شدم که اوست و ۱۵ دقیقه بعد هم او آزاد شده بود. (اینجا بخوانید)
۲۹ خرداد ماه سال جاری (۱۴۰۰) آخرین باری بود که مک ایر به وزارت امور خارجه ایران احضار شد، در پی اخلال در برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در برخی شهرهای این کشور از جمله لندن و برمینگهام که با توهین به رای دهندگان و عوامل اجرایی و ضرب و شتم یکی از رای دهندگان از سوی عناصر تروریست ضد انقلاب و مخالف دموکراسی همراه بود. (جزییات بیشتر)
در این ملاقات نسبت به عملکرد شیطنت آمیز و نفاق افکنانه رسانههای فارسی زبان مستقر در بریتانیا از جمله بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال که با برنامهها و نوع خبر سازیهای خود سعی در تقویت تحریم انتخابات، تشویق مردم به اعتراضات خیابانی و اخلال در روند انتخابات داشتند، نیز شدیداً انتقاد و تأکید شد این اقدامات خلاف دموکراسی و مشوق تحرکات آشوبگرانه، در حافظه مردم ایران ثبت خواهد شد.
«راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران تیر ماه ۱۳۹۸ هم برای سومین بار ظرف چند روز و در پی توقیف نفتکش حامل نفت ایران در تنگه جبل الطارق توسط نیروی دریایی انگلیس در وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حضور یافت. او عصر پنجشنبه ۱۳ تیر ماه و در پی توقیف این نفتکش به وزارت خارجه احضار و مراتب اعتراض ایران در این خصوص از سوی رئیس اداره سوم غرب اروپا ابلاغ شد، روز شنبه (۱۵ تیر ماه) نیز برای دومین بار در وزارت خارجه ایران حضور یافت.
لازم به ذکر است، پیش از راب مک ایر، «نیکلاس هاپتون» عهدهدار سفارت بریتانیا در تهران بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.